MobileΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Ακόμη και τοπικά lockdown στην Αττική – Σήμερα οι ανακοινώσεις των μέτρων

Από αύριο, κιόλας, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα

O νομός Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα μας και σήμερα, Tρίτη, 15 Σεπτεμβίου, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν από αύριο κιόλας, Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπoρά, καθώς το λεκανοπέδιο μετρά σταθερά εδώ και ημέρες πάνω από 100 κρούσματα ημερησίως.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open Tv, έδωσε τα SOS, στα οποία όπως και η ίδια είπε πρέπει να βρεθούν άμεσα απαντήσεις ώστε να μπει ένα φρένο στον αριθμό κρουσμάτων, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, ενώ πλέον έχουν ανοίξει και τα σχολεία.

Στις 10:00 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τηλεδιάσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, έχοντας ήδη στα χέρια τη λίστα με τις προτάσεις του, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open Tv, στην οποία προβλέπονται ακόμα και τοπικά lockdown, αν δηλαδή υπάρχει σε περιοχή Δήμου αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να κλείσουν μαγαζιά και σχολεία. Επίσης ο πολιτισμός είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν μέτρα περιορισμού εκδηλώσεων.

Τα μέτρα που «κλείδωσαν»
  • μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • μάσκα σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εστίασης
  • μάσκα όπου καταγράφεται συνωστισμός

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, περιορίζουν περαιτέρω τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παραβρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως συγκεντρώσεις, συναυλίες, συνέδρια ενώ αναμένεται να περιοριστεί και ο αριθμός των ατόμων που θα παραβρίσκονται στο ίδιο τραπέζι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα είναι ακόμα λιγότεροι από 50 σε κλειστούς χώρους και 100 στους ανοιχτούς.

Παράλληλα, το σενάριο της καθολικής χρήσης μάσκας απορρίπτεται καθώς, όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο ethnos.gr, «δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στους ανοικτούς χώρους η καθολική χρήση μάσκας καθότι είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα».

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open TV κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προσανατολίζεται να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας «η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Εντονη ανησυχία για τις εικόνες συγχρωτισμού στα ΜΜΜ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συνωστισμού. «Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση στα ΜΜΕ και στον συνοστισμό, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν μπορεί επισήμως η Πολιτεία, τουλάχστον οι Δήμοι να νοικιάσουν κάποια Μέσα. Πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τον ιό» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: Χρειάζεται καλός σχεδιασμός και αριθμητική μελέτη. Επίσης πρέπει να λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εργασία και να βρεθούν κίνητρα για να χρησιμοποιηθούν πιο πολύ τα ατομικά μέσα μεταφοράς».

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com