Κόσμος

Κόλαφος από BBC για serial killer στην Κύπρο: Σύγχρονοι σκλάβοι χιλιάδες οικιακές βοηθοί

Κόλαφος είναι νέο δημοσίευμα του BBC, το οποίο πραγματεύεται τη μεταχείριση των μεταναστριών στην Κύπρο, με αφορμή την υπόθεση του 35χρονου serial killer που έχει ομολογήσει επτά δολοφονίες γυναικών.

Το δημοσίευμα, φέρει τον τίτλο «Οι δολοφονίες στην Κύπρο αποκαλύπτουν την κακομεταχείριση των μεταναστριών», την ώρα που στο νησί επικρατεί μεγάλη σύγχυση καθώς την κυπριακή Αστυνομία βαραίνουν κατηγορίες ότι δεν ερεύνησε ως έπρεπε τις εξαφανίσεις των θυμάτων του serial killer.

«Η υπόθεση έχει αποκαλύψει ένα σύστημα εκμετάλλευσης που επιτρέπει την εργασία δεκάδων χιλιάδων γυναικών μεταναστριών ως οικιακών βοηθών υπό συνθήκες που επικριτές έχουν περιγράψει ως συνθήκες σύγχρονης δουλείας», σχολιάζει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος του BBC.

400 ευρώ και 14 ώρες δουλειάς

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκπρόσωπος της οργάνωσης των Φιλιππινέζων στην Κύπρο αποκαλύπτει ότι συχνά δέχεται καταγγελίες από συμπατριώτισσες της για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, Φιλιππινέζες στην Κύπρο εργάζονται με μισθούς… πείνας που πολλές φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εργάζονται 12 με 14 ώρες την ημέρα, χωρίς διακοπές και υφιστάμενες συχνά σεξουαλική παρενόχληση.

Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός που βρίσκεται στην Κύπρο από το 2011 λέει ότι οι μετανάστριες στη δική της θέση «θυσιάζουν» τη ζωή τους για να στηρίξουν τα παιδιά τους. «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες», δηλώνει.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες αυτές βρίσκουν εργασία στην Κύπρο μέσω πρακτορείων στις πατρίδες τους, κυρίως στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Νεπάλ.

Όπως γράφει ο «Πολίτης» της Κύπρου, πληρώνουν στα πρακτορεία ποσό από 2.000 έως 7.000 δολάρια. Αν και η κυβέρνηση λέει ότι αυτές οι χρεώσεις είναι παράνομες, η γυναίκα που μιλά στο BBC λέει ότι πήρε τραπεζικό δάνειο για να πληρώσει και ότι πέρασε τον πρώτο χρόνο στην Κύπρο απλά αποπληρώνονται τους τόκους, λαμβάνοντας αρχικά τον κατώτατο μισθό των 400 ευρώ.

Η γυναίκα αυτή τελικά το έσκασε από το πρώτο σπίτι που εργαζόταν καθώς δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση. Κατήγγειλε την παρενόχληση στο πρακτορείο της, το οποίο της είπε ότι δεν μπορούσε να φύγει από τον «φιλικό» εργοδότη της πριν παρέλθουν έξι μήνες.

Κι άλλη οικιακή βοηθός καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση, προσθέτοντας ότι η κυπριακή αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Αστυνομία και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως τέτοιες καταγγελίες ερευνώνται πλήρως.

Μεταξύ άλλων καταγγελιών, το BBC κάνει λόγο και τις περιπτώσεις που μία οικιακή βοηθός εργάζεται σε περισσότερα από ένα σπίτια, έτσι ώστε οι εργοδότες να μοιράζονται το κόστος, κάτι όμως που είναι παράνομο.

Σύμφωνα πάντα με τον «Πολίτη» της Κύπρου, καταγράφονται επίσης τα παράπονα των μεταναστριών ότι λαμβάνουν μόνο βασική ιατρική περίθαλψη, χωρίς οδοντιατρική ή γυναικολογική κάλυψη ή ότι δυσκολεύονται να πάρουν τη σύνταξη τους, παρά τη διαβεβαίωση των κυπριακών αρχών ότι οι μετανάστες δικαιούνται την ίδια κοινωνική προστασία με τους Κυπρίους.

«Οι διακρίσεις εδώ είναι τεράστιες. Ο ρατσισμός αφθονεί», δηλώνει μία εκ των γυναικών αυτών, από τις Φιλιππίνες.

Ο Δώρος Πολυκάρπου από την οργάνωση αρωγής ΚΙΣΑ, σχολιάζει, τέλος, ότι «το όλο σύστημα είναι σχεδιασμένο να τις κρατά απομονωμένες και ευάλωτες και αποκλεισμένες. Είναι συνθήκες παρόμοιες με σύγχρονη δουλεία».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr