Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025 12:55
ΒόλοςΤοπικά

Κομπίνα με λογαριασμούς ΔΕΗ: Απατεώνες στέλνουν μαζικά SMS σε Βολιώτες






Επανήλθαν οι επιτήδειοι που προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους καταναλωτές πέρυσι το καλοκαίρι, στέλνοντας ψεύτικους λογαριασμούς ρεύματος.

Αποστέλλουν μαζικά μηνύματα sms μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ειδοποιώντας για λογαριασμούς ρεύματος που δήθεν έχουν λήξει και πρέπει να αποπληρωθούν άμεσα.

Οι απατεώνες ζητούν την άμεση καταβολή ποσών 50-60 ευρώ προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα, δίνοντας οδηγίες για την πληρωμή σε συγκεκριμένο RF (κωδικό πληρωμής) , ο οποίος όμως δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό των καταναλωτών.

Επιδιώκουν να εξαπατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, για να αρπάξουν χρήματα, χρεώνοντας μικρά ποσά για εύκολες πληρωμές.

Ηδη εννέα Βολιώτες παρέλαβαν τα συγκεκριμένα μηνύματα, ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος, ο οποίος συστήνει στους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί.

Κάποιοι από τους παραλήπτες δεν είναι καν πελάτες της ΔΕΗ.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής κανένας Βολιώτης από τα υποψήφια θύματα δεν έπεσε στην παγίδα των επιτήδειων. Είχαν πληρώσει ήδη τους λογαριασμούς ρεύματος και βλέποντας τα νέα μηνύματα αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Τα ψευδή μηνύματα φαίνονται να είναι σαν πραγματικά και δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι δεν προέρχονται από τη ΔΕΗ, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος τις εξελίξεις της τεχνολογίας στις οποίες έχουν γίνει ειδικοί.

Επιπλέον, αποστέλλονται νόμιμα μέσω εταιρείας που αναλαμβάνει έναντι πληρωμής κανονικά την αποστολή των μηνυμάτων δίχως να γνωρίζει ότι οι αποστολείς είναι επιτήδειοι.

Μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο στον κωδικό πληρωμής μπορεί εύκολα να οδηγήσει τον καταναλωτή στην επιβεβαίωση αν όντως ο λογαριασμός που λαμβάνει στο κινητό του είναι πραγματικός, ο δικός του δηλαδή αριθμός, ή ψεύτικος.

Ο κ. Λυχναρόπουλος τονίζει ότι αν και το κείμενο των μηνυμάτων των απατεώνων είναι πανομοιότυπο με αυτό των πραγματικών λογαριασμών της ΔΕΗ, εντούτοις ο κωδικός RF διαφέρει.

«Χρειάζεται προσοχή με τον παρορμητισμό μας, να έχουμε ψυχραιμία. Αν βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μηνύματα που λαμβάνουμε, πρέπει πρώτα να κάνουμε την έρευνά μας και μετά να προχωρούμε σε πληρωμές λογαριασμών», σημειώνει ο ίδιος.

Πανομοιότυπο κόλπο απόπειρας εξαπάτησης καταναλωτών είχε απασχολήσει και πέρυσι την Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας μετά από καταγγελίες.

Οι επιτήδειοι ποντάρουν ότι οι καταναλωτές θα πέσουν στην παγίδα και θα πληρώσουν λογαριασμούς που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί για να μην τραβούν την προσοχή.

Πλέον χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες με τέτοιο τρόπο που είναι πραγματικά δύσκολο να τους παρακολουθήσει κανείς, αφού γίνονται όλο και πιο πειστικοί με το περιβάλλον και το περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Μπορούν να στείλουν τα μηνύματα αυτά, είτε με εμφάνιση κάποιου πενταψήφιου αριθμού υψηλής χρέωσης ή με το λογότυπο δημόσιου φορέα είτε να εκμεταλλευτούν το δεκαψήφιο αριθμό τηλεφώνων, εξηγεί ο κ. Λυχναρόπουλος.

Να επισημανθεί ότι οι εταιρείες που αποστέλλουν τα μηνύματα δεν φέρουν ευθύνη για τις απάτες. Σε καταγγελλόμενες όμως περιπτώσεις προσκομίζουν στοιχεία για να γίνει η απαραίτητη ιχνηλασία και να διασταυρωθούν τα στοιχεία των αποστολέων των μηνυμάτων, δηλαδή των απατεώνων. Πρόκειται όμως, για μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ