Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024 22:40
ΒόλοςΤοπικά

«Καβγάς» γειτόνων για …Big Brother – Αιτία οι κάμερες σε οικία σε κεντρική περιοχή του Βόλου


«Καταγράφει την είσοδο του σπιτιού μου», υποστηρίζει 60χρονη, η οποία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη

Πολλοί πολίτες κρίνουν απαραίτητη τη λειτουργία καμερών για την προστασία της οικίας και της προσωπικής τους περιουσίας, γεγονός ωστόσο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με τους γείτονες. Μήνυση κατέθεσε εναντίον του γείτονά της σε κεντρική οδό του Βόλου, μια 60χρονη γυναίκα, καθώς μια από τις κάμερες από το μπαλκόνι του καταγράφουν και την είσοδο του δικού της σπιτιού.

Στη μήνυση αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η κάμερα λαμβάνει εικόνα από εξωτερικό δημόσιο χώρο, δηλαδή τον δρόμο και το πεζοδρόμιο καθώς και από γειτονικά κτίρια και δεν καταγράφει αποκλειστικά τον ιδιωτικό χώρο του γείτονά της. Εάν η κάμερα κατέγραφε μόνο το μπαλκόνι του ιδιοκτήτη δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, οπότε και δεν θα είχε τις σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, αλλά η 60χρονη περιγράφει στη μήνυσή της πως κατ’ επανάληψη του έχει ζητηθεί να αφαιρέσει την κάμερα που καταγράφει, κατά την εκτίμησή της, τις κινήσεις και στο σπίτι της αλλά εκείνος την αγνοεί.

«Εάν πιστεύει πως κινδυνεύει θα έπρεπε να λάβει τουλάχιστον την συναίνεσή μας για την καταγραφή», αναφέρει η μηνύτρια σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η 60χρονη έχει απευθυνθεί και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με ερωτήματα.

Η Αρχή δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει παράβαση, καθώς για να συμβεί αυτό απαιτείται έλεγχος εντός κατοικίας, τον οποίο η Αρχή δεν έχει δυνατότητα να πραγματοποιήσει.

Ο έλεγχος αυτός θα έπρεπε να είναι αιφνίδιος, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί η εικόνα ενός συστήματος σε πραγματικές συνθήκες. Στις περιπτώσεις αυτές η Αρχή δρα ενημερωτικά και συμβουλευτικά και στην προκειμένη περίπτωση επισημάνθηκε πως η 60χρονη μπορούσε να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Η διαμάχη μεταξύ των γειτόνων έχει ξεσπάσει σε περιοχή όπου βρίσκεται και πανεπιστημιακή σχολή του Βόλου, και αυτό φαίνεται πως είναι ένα από τα επιχειρήματα που πρόβαλλε στην γειτόνισσά του ο ιδιοκτήτης των καμερών, λέγοντας πως μπορεί να συμβεί οτιδήποτε.

Λήψη όμως εικόνας από παράπλευρες οδούς ή πεζοδρόμια μπορεί να δικαιολογηθεί «μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή όταν πρόκειται για χώρο όπου έχουν προηγηθεί επικίνδυνες επιθέσεις κατά της ζωής και της περιουσίας και υπάρχουν πλέον δικαιολογημένες υπόνοιες ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και άλλες». Στις περιπτώσεις αυτές η λήψη πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο παράπλευρο χώρο.

Η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα δεν αποσκοπεί στο να ρυθμίσει οικιακές δραστηριότητες. Ομως, όταν η χρήση καμερών βγαίνει εκτός των ορίων της προσωπικής κατοικίας ή του οικογενειακού χώρου, εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί και ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο αποσκοπεί στην προστασία της οικίας του να θεωρηθεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας και να έχει όλες τις υποχρεώσεις και τις συνέπειες του Νόμου. Με αυτό το σκεπτικό κατατέθηκε και η μήνυση.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ