1 2
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024 01:07
ΥΓΕΙΑ

Κατέβασαν ρολά τα διαγνωστικά κέντρα – Τι διεκδικούν


Έχουν «κατεβάσει ρολά» από χθες τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, αντιδρώντας στα δυσθεώρητα ύψη των αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate). Οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Γιατρών μέσω των κινητοποιήσεών τους (8-10 Μαΐου) διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ένα πλαφόν στο clawback.

Αναλυτικότερα, ζητούν ένα όριο, έως 5%, στο clawback που δίνουν, με το υπόλοιπο να το καλύπτει το κράτος. Όπως υποστηρίζουν, εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως καμία κίνηση για τον περιορισμό των αυτόματων επιστροφών, με αποτέλεσμα οι εργαστηριακές ειδικότητες να μην έχουν ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς.

Δεύτερο βασικό αίτημά τους είναι η συλλογική σύμβαση, την ώρα που ζητούν επειγόντως μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει «κόφτες» στη συνταγογράφηση, αλλά όπως λένε οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών, τα μέτρα γίνονται με πολύ αργό ρυθμό.

Τις κινητοποιήσεις των μικρών διαγνωστικών κέντρων στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όπως και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι.

 

 

Πηγή:ygeiamou.gr