Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 16:46
Κόσμος

Κατέθεσε έφεση η Εύα Καϊλή – Ζητεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Παντσέρι


Έφεση επί της απόφασης παράτασης της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή άσκησε ο δικηγόρος της, Σβεν Μαρί, όπως είχε προαναγγείλει.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του νέου δικηγόρου της στο Βέλγιο, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο παρέτεινε την προφυλάκισή της για δύο ακόμη μήνες.

Αυτό ανακοίνωσε ο δικηγόρος της Σβεν Μαρί, ο οποίος επιμένει ότι η πελάτισσά του πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σε μία κατ’ αντιπαράσταση εξέταση από τις δικαστικές αρχές.

Η Εύα Καϊλή, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και εγκέφαλος του σκανδάλου Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, εμφανίστηκαν ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Δεν έγινε δεκτή ούτε η αποφυλάκιση με βραχιολάκι

Η υπεράσπιση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού ζήτησε την απελευθέρωσή της υπό όρους ή τουλάχιστον υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό βραχιολάκι.

Το ίδιο ζήτησαν και οι δικηγόροι του Ταραμπέλα, ενώ αυτοί του Παντσέρι – ο οποίος, ως γνωστόν, έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις Αρχές και έχει αρχίσει να «κελαηδάει» για πρόσωπα και πράγματα σε σχέση με το σκάνδαλο – δεν ζήτησαν την αποφυλάκισή του.

Το συμβούλιο αποφάσισε αργά την Πέμπτη να κρατήσει και τους τρεις υπό κράτηση.

Η κράτηση της Εύας Καϊλή και του Αντόνιο Παντζέρι παρατάθηκε κατά δύο μήνες, ενώ του Μαρκ Ταραμπέλα κατά ένα μήνα.

Σε 15 μέρες η απόφαση

Το ίδιο βράδυ, η υπεράσπιση του Ταραμπέλα ανακοίνωσε ότι άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Το ίδιο έκανε και ο Βέλγος συνήγορος της Εύας Καϊλή, την Παρασκευή.

Και οι δύο θα πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον του συμβουλίου εντός 15 ημερών, το οποίο θα κρίνει εάν θα τους αφήσει ελεύθερους ή θα συνεχιστεί η προφυλάκισή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, επί του παρόντος, πέντε άτομα κατηγορούνται για την υπόθεση του Qatargate, που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής και ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity», η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφός της και πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντσέρι, ο λομπίστας Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα και ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα.

Όλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση. Μόνο ο Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, ο Παντσέρι απέκτησε την ιδιότητα του «μεταμελημένου» στα μέσα Ιανουαρίου και έτσι δεσμεύτηκε να συνεργαστεί ενεργά στην έρευνα.

Αιχμές για «εύνοια» υπέρ του Παντσέρι άφησε ο Σβεν Μαρί

«Πίστευα πραγματικά ότι έπρεπε και επρόκειτο να απελευθερωθεί, τουλάχιστον με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι», δήλωσε ο Σβεν Μαρί, ο νέος Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».

«Λυπάμαι που δεν απελευθερώθηκε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί ένα τρόπαιο. Όμως δεν είναι μόνο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είναι και μητέρα. Μια μητέρα, που βλέπει το 24 μηνών μωρό της δύο φορές το μήνα. Σέβομαι αυτή την απόφαση, αλλά την αμφισβητώ και θα ασκήσω έφεση σήμερα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα προτιμούσε να ήταν παρών ο δικαστής Κλεζ στο προδικαστικό συμβούλιο , «γιατί ποιος ξέρει την υπόθεση καλύτερα από αυτόν;», όπως είπε.

«Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αλλά είχαμε έναν δικαστή που έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε την υπόθεση», τόνισε.

Ωστόσο, ο Σβεν Μαρί υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την άποψη του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, σχετικά με την υπερβολική βαρύτητα που δίνεται στον «μετανοημένο» Παντσέρι, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση της πελάτισσάς μου βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα, με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο!».