ΘεσσαλίαΚαρδίτσα

Καρδίτσα: Πλημμύρισαν καλλιέργειες παρότι «άντεξαν» τα ποτάμια

Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες στην Π.Ε. Καρδίτσας, από την κακοκαιρία και συγκεκριμένα από την πρωτοφανή ποσότητα του νερού που έπεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά τα προβλήματα προέκυψαν από το νερό που «κράτησαν» τα χωράφια, καθώς όλα τους ήταν ποτισμένα και η αποστράγγιση από το επιπλέον νερό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η πραγματική εικόνα, πάντως και το μέγεθος των ζημιών θα φανούν το επόμενο διάστημα καθώς τα λιμνάζοντα νερά, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, είναι πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα και σε καλλιέργειες που σήμερα δεν δείχνουν να κινδυνεύουν.

Αν, τώρα, θέλουμε να βρούμε κάτι θετικό σε αυτή την κατάσταση θα το αναζητήσουμε στο γεγονός ότι δεν είχαμε υπερχειλίσεις ποταμών και δεν αναμένεται να έχουμε ούτε τις επόμενες ώρες που θα φθάσει νερό από τα ορεινά, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες για επιπλέον επιβαρύνσεις.

Η εικόνα το πρωί της Τετάρτης

Καταγράφοντας, τώρα, την εικόνα που είχαμε το πρωί της Τετάρτης μέσω των Δήμαρχων ή εκπροσώπων Δήμων, φαίνεται τα μεγαλύτερα θέματα να τα έχει ο Δήμος Μουζακίου και ειδικότερα η Δ.Ε. Παμίσσου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Φάνη Στάθη σε όλα τα χωριά της Δ.Ε. Παμίσσου αλλά και στο Φανάρι έχουν πληγεί καλλιέργειες κυρίως με βαμβάκι αλλά και με καλαμπόκι και τριφύλλι, αφού χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό.

Ήδη από τον Δήμο έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να έρθουν εκτιμητές του ΕΛΓΑ αλλά και για να γίνιε αναγγελία και έναρξη διαδικασίας υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης από πλευράς των παραγωγών.

Στην περιοχή των Καλογριαννών, Αγίας Τριάδας και Προαστίου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Δήμο Παλαμά και αφορούν κυρίως σε καλλιέργειες όψιμου πεπονιού, όπως μας είπε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου. Ήδη έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και αναμένεται μέσα στην ημέρα επικοινωνία του δημάρχου με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ για όσο το δυνατόν ταχύτερη έλευση κλιμακίων.

Σε ότι αφορά στο Δήμο Καρδίτσας θέματα αυτή την φορά έχουν προκύψει μόνο στην περιοχή του Μακρυχωρίου, όπως μας ενημέρωσε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αραμπατζής όπου χρειάσθηκε να σπάσουν κάποια φράγματα και υπάρχει πιθανότητα τις επόμενες ώρες να δεχθούν κάποια στρέμματα ποσότητες νερού.

Τέλος για ομαλή, τηρουμένων των αναλογιών, κατάσταση μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Σοφάδων κ Θάνος Σκάρλος. Οι ποσότητες που δέχθηκαν τα χωράφια στις Δ.Ε. ήταν μεν μεγάλες αλλά όχι σε βαθμό που να δημιουργήσει προβλήματα μεγάλης έντασης. Πιθανόν πάντως αν δεν υπάρξει γρήγορη αποστράγγιση να υπάρξουν κάποιες καλλιέργειες, όπως βιομηχανικής ντομάτας και πιπεριάς που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Πηγή: karditsalive.net