Πρόστιμα συνολικού ύψους 300.000 ευρώ βεβαιώθηκαν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα στη Μαγνησία για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Αν και θα περίμενε κανείς ότι με την ψηφιακή κάρτα η κατάσταση στους χώρους εργασίας θα ελεγχόταν καλύτερα, τελικά φαίνεται ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μέχρι να προστατευθούν πλήρως και επαρκώς τα αναφαίρετα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα επιθεωρητές βεβαίωσαν πρόστιμο άνω των 10.000 ευρώ σε επιχείρηση στη Μαγνησία, διότι δεν τηρούταν το ωράριο εργασίας ούτε οι εργαζόμενοι χτυπούσαν κάρτα εργασίας.
Το προσωπικό βρέθηκε στον έλεγχο δηλωμένο κανονικά αλλά από κει πολλά πράγματα δεν ήταν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.
Η Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας διενεργεί σαρωτικούς ελέγχους ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε, που με την αύξηση του τουρισμού ενεργοποιείται και λειτουργεί πληθώρα επιχειρήσεων, δίνοντας οικονομική ανάσα σε μεγάλο αριθμό ανέργων που περιμένουν να βγάλουν τα σπασμένα της χρονιάς δουλεύοντας ακατάπαυστα και με εξαντλητικά ωράρια.
Η ψηφιακή κάρτα που φέρνει επανάσταση στους χώρους εργασίας, έβαλε φρένο σε μεγάλο βαθμό στην αδήλωτη εργασία, όμως προς ώρας δεν πέτυχε, τουλάχιστον όχι στον επιθυμητό βαθμό, να τηρείται το ωράριο εργασίας.
Στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς επιβλήθηκαν ήδη πρόστιμα συνολικού ύψους 300.000 ευρώ με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας θα κινηθούν και πάλι στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2024, που τα πρόστιμα ήταν περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Από αυτές μια στις δέκα παραβάσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων, αφορούν την αδήλωτη εργασία και οι υπόλοιπες μη τήρηση της ψηφιακής κάρτας, μη τήρηση του ωραρίου, μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών, νυχτερινής απασχόλησης ή απασχόλησης σε ημέρες αργίας με προσαύξηση.
Οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Μαγνησίας συνεχίζονται αδιάλειπτα με στόχο πάντοτε τη συμμόρφωση και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, που είναι και ο κύριος και ο πρωταρχικός στόχος των ελέγχων.
Επιπλέον, το Σώμα εξετάζει όλες τις καταγγελίες που έρχονται σε γνώση του, καταγγέλλοντας παραβάσεις, ακόμη κι αν αυτές είναι ανώνυμες, κάτι που συμβαίνει συχνά.