Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:17
ΘεσσαλίαΛάρισα

Κ. Γουργουλιάνης: Ο κόσμος ξεσαλώνει μετά την παρατεταμένη καραντίνα






Η συζήτηση με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη για το Προγράμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, δεν θα ήταν δυνατόν επίσης να μην εντοπιστεί και στις εξελίξεις σε ότι αφορά το μέτωπο του κορωνοϊού: «Η πορεία της πανδημίας, παγκόσμια, είναι σε ύφεση. Ουσιαστικά τελειώνει το τρίτο κύμα και μάλιστα μια παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι σε όλον τον κόσμο γίνονται πάρα πολλά τεστ – περισσότερα από όσα πραγματοποιούνταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα – και πλέον έχουμε λιγότερες μολύνσεις και ακόμη λιγότερους θανάτους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την περαιτέρω πορεία της πανδημίας ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει πως: «δεν φοβόμαστε τέταρτο κύμα» και στέκεται ειδικά στο ζήτημα το εμβολιασμού: «Ποσοστό 40% έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση. Τέλος Ιουνίου το ποσοστό όσων θα έχουν λάβει την πρώτη δόση μπορεί να φτάσει το 60%. Με δεδομένο ότι νόσησε το 10 – 15% του πληθυσμού, τότε αθροιστικά το συνολικό ποσοστό φτάνει έως και το 70%. Εάν κάποιοι κινδυνεύουν θα είναι το υπόλοιπο 30% του πληθυσμού, που αφορά κυρίως νεότερους ανθρώπους οι οποίοι κατά κανόνα περνούν ελαφρύτερα τη νόσο. Άρα δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί ένα τέταρτο κύμα».

Σχετικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων ο Καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρει τα εξής: «Καταρχήν οι κορωνοϊοί δεν είναι ιοί που κάνουν συχνές μεταλλάξεις. Ασχολούμαστε με τις μεταλλάξεις, όμως θυμίζω ότι η γρίπη κάθε χρόνο αλλάζει και κάθε χρόνο κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που είχαμε μέχρι τώρα είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και λιγότερων θανάτων. Αυτό που τελικά θέλει ένας ιός… Ένας ιός θέλει να μολύνει ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει ώστε να επιβιώνει ο ίδιος. Άρα η πορεία των μεταλλάξεων, μέχρι τώρα, δεν είναι πορεία θανατηφόρου ιού. Η πιθανότητα ο ιός να γίνει θανατηφόρος στο μέλλον είναι πάρα πολύ μικρή. Το πιθανότερο είναι να γίνεται περισσότερο μεταδοτικός από την άλλη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, κάποιοι άλλοι θα νοσούν και κάπου εκεί θα τελειώσει η πανδημία. Αυτή είναι η πορεία…» και προσθέτει: «Δεν περιμένουμε πολλές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι σε αυτήν την κατεύθυνση που βλέπουμε μέχρι τώρα. Τα εμβόλια πιάνουν τις μεταλλάξεις. Αυτό το ξέρουμε ήδη από όλα τα εμβόλια για όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Έτσι πάμε για ένα πολύ καλό καλοκαίρι».

Ειδική μνεία στο πλαίσιο της συζήτηση γίνεται στην συμπεριφορά των πολιτών: «Ο κόσμος μετά την παρατεταμένη καραντίνα προσπαθεί να βγει και να ξεσαλώσει. Πρέπει να πω ότι είμαι απ’ αυτούς που υποστήριζα – από τις αρχές Ιανουαρίου ακόμα – να ανοίξουμε από τότε ώστε να δώσουμε περιθώριο στον κόσμο να βγει, να κυκλοφορήσει με έλεγχο και με μέτρα από πολύ νωρίτερα, έτσι θα είχαμε γλυτώσει αυτό το ξέσπασμα όπως τα κορωνοπάρτι και όλα αυτά τα πράγματα. Άρα νομίζω ότι η συμπεριφορά του κόσμου είναι αναμενόμενη, καθώς προέρχεται μετά από μεγάλο εγκλεισμό. Η συμπεριφορά των νέων είναι επίσης αναμενόμενη, καθώς οι νέοι ζουν επικίνδυνα, είναι γνωστό ότι καπνίζουν, δεν φορούν κράνος, οδηγούν γρήγορα» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ζητά «να επενδύσουμε στα εμβόλια και κυρίως θα έλεγα στους μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε στους ανθρώπους άνω από 60 ετών ποσοστά εμβολιασμού 60%. Δηλαδή τέσσερις στους δέκα από τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μπουν στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι ανεμβολίαστοι. Άρα εγώ θα έκανα καμπάνια για τους μεγαλύτερους ηλικιακά».

Στο μισό η ροή ασθενών στο ΠΓΝΛ
Ειδικά για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε ότι αφορά τον κορωνοϊό, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής επισημαίνει πως «βρισκόμαστε σε συνεχή πτώση των νοσηλευομένων ασθενών. Οι εισαγωγές κάθε ημέρα είναι κατά βάση μονοψήφιες ή μπορεί να γίνονται για πολύ λίγο διψήφιες, ενώ αποκλειστικά μιλάμε για μη εμβολιασμένους. Ηλικιακά οι ασθενείς είναι νεότεροι, καθώς σε αυτές τις ομάδες είναι περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι. Δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους μεταξύ 40 και 60 ετών. Βέβαια, έρχονται και κάποιοι άνω των 60, ανεμβολίαστοι». Συγκριτικά με πριν από ένα μήνα ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει ότι η ροή ασθενών έχει περιοριστεί στο μισό.

Κλείνοντας, στέλνει μήνυμα στους συμπολίτες «να δουν τη ζωή τους μετά τον κορωνοϊό». Παράλληλα, τους καλεί να τηρούν τα μέτρα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους. Να ζούνε στη φύση με τα μέτρα υγιεινής, τις αποστάσεις και κυρίως να μην ξεχνούν τον εμβολιασμό τους.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET