MobileΒόλοςΤοπικά

Κ. Αγοραστός: «Κακέκτυπο ακτιβισμού» η δράση της Επιτροπής Πολιτών

«Κακέκτυπο ακτιβισμού» χαρακτήρισε τη δράση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα (30-7-2019) το μεσημέρι μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, με αφορμή τα την παραβίαση του γραφείου της, την περασμένη Παρασκευή, από μέλη της Επιτροπής.

«Σεβόμαστε τον ακτιβισμό, όχι όμως τα κακέκτυπα ακτιβισμού, όχι τον ακτιβισμό με ιδιοτελή συμφέροντα, όχι τον ακτιβισμό για τη δημιουργία κοινωνικής σύγχυσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, ενώ άφησε αιχμές και υπονοούμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς είμαστε με τους πολλούς για τους πολλούς και δεν θα μας σταματήσει τίποτε. Δεν πρέπει αυτό το κλίμα ανησυχίας να περάσει. Εμείς συγκρουστήκαμε και με συμφέροντα. Άλλοι όμως, είναι διπρόσωποι σε αυτόν τον τομέα και το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Και ξέρουν ότι το γνωρίζουν αυτό περισσότεροι του ενός … άρα, κάτι που το ξέρουν δύο είναι σα να το ξέρουν 11, για αυτό να είναι προσεκτικοί».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επέκρινε επίσης, την στάση της Επιτροπής Πολιτών, να τα βάζουν με την Περιφέρεια, παρότι έχουν οι ίδιοι παραδεχθεί ότι δεν είναι αρμόδια για το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ.

«Γιατί έρχονται εδώ και δεν πήγαν στα Υπουργεία; Το έχουν παραδεχθεί πως δεν είναι η Περιφέρεια αρμόδια. Άρα, κάτι άλλο συμβαίνει. Άλλα εντός, άλλα εκτός. Εκτός κι αν έχουν πάθει παροδική σφαιρική αμνησία ή έχουν το σύνδρομο του καθρέφτη: δεν αναγνωρίζουν ποτέ το είδωλό τους στον καθρέφτη. Αυτό συνήθως γίνεται σε αυτές τις αυτοαποκαλούμενες ομάδες. Δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της περιφερειακής Αρχής, όσον αφορά στο θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, ο περιφερειάρχης μίλησε για την ατμοσφαιρική μελέτη που χρηματοδότησε η Περιφέρεια και γενικά στις μετρήσεις που έγιναν και δείχνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υπό την έννοια ότι τα αποτελέσματα είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

«Αν πρέπει να αλλάξουν τα όρια είναι θέμα του Υπουργείου, αν πρέπει να καίει RDF η ΑΓΕΤ είναι θέμα του Υπουργείου, αν πρέπει να έχει άλλους κανόνες η λειτουργία του εργοστασίου είναι θέμα του Υπουργείου» τόνισε με έμφαση ο κ. Αγοραστός, προσθέτοντας πως όποιος ρίχνει λάσπη έχει βρώμικα χέρια.

Έθεσε ακόμη, το ερώτημα, γιατί τα μέλη της Επιτροπής διαμαρτύρονται στην Περιφέρεια που, εν πάση περιπτώσει, είναι η μόνη που τους ακούει και έχει προβληματιστεί με όσα λένε και ισχυρίζονται, έστω και χωρίς να μπορούν να το αποδείξουν.

«Ένα δείγμα πήραν από RDF και τα αποτελέσματα δεν τα έδωσαν στη δημοσιότητα γιατί δεν τους συνέφερε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Εμείς έχουμε τη συνείδησή μας καθαρή, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, κάνουμε παντού ελέγχους, ελέγχουμε ακόμη και τις υπηρεσίες που συνεργαζόμαστε για τις μετρήσεις, μήπως κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Πήγαμε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να το γνωστοποιήσουμε και είδαμε από κοντά τη διαδικασία εκφόρτωσης στην ΑΓΕΤ. Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι τα δέματα είναι πολύ καλά συσκευασμένα, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας αυτό, ενώ και η μεταφορά τους γίνεται μέσω ενός ταινιοδιαδρόμου, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην «τραυματίζονται». Δεν μένουν επίσης, ούτε τρία λεπτά στην αποβάθρα. Ζητήσαμε ο ταινιοδιάδρομος να γίνει πιο κλειστός, όχι γιατί δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα, αλλά επειδή θέλουμε όλα να λειτουργούν όσο πιο τέλεια γίνεται. Και πράγματι, διορθώθηκε κι αυτό»

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπενθύμισε ακόμη, ότι ουδέποτε η Περιφέρεια γνωμοδότησε  για rdf το 2013, ενώ, όπως είπε, οι πρόσθετοι κωδικοί εναλλακτικών καυσίμων μπήκαν στην ΑΕΠΟ από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό τον κ. Φάμελλο χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Έκανε ακόμη γνωστό, ότι  στις 3-7-2019 υπεγράφη από τον κ. Φάμελλο μία εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων για την τσιμεντοβιομηχανία στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας. Στη συμφωνία αυτή περιγράφεται και για τα καύσιμα που έρχονται από άλλες χώρες, ποιος πρέπει να κάνει τους ελέγχους και πως πρέπει να γίνονται.

«Συνεπώς, εμείς είμαστε έξω από το κάδρο αυτό, αν και κάποιοι προσπαθούν να μας βάλουν μέσα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας δε, στο ερώτημα για εγκατάσταση περισσότερων σταθμών μέτρησης της ρύπανσης, τόνισε ότι τη βασική αρμοδιότητα για όλους τους σταθμούς μέτρησης την έχει το Υπουργείο, ενώ για το θέμα της πηγής προέλευσης της οσμής που, κατά συχνά διαστήματα, υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Βόλου, δήλωσε πως γίνονται έλεγχοι, αλλά

«Είναι εύκολο να το πεις στο καφενείο, αλλά είναι δύσκολο να το τεκμηριώσεις και να το υπογράψεις επίσημα».

Δ. Κολυνδρίνη: «Συμβολική η μήνυση όπως συμβολικό το σπάσιμο της πόρτας»

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη θέλησε να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που αποφάσισε να υποβάλει μήνυση για την παραβίαση του γραφείου της από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, λέγοντας πως δεν έγινε για λόγους αντεκδίκησης, όπως έσπευσαν να υποστηρίξουν κάποιοι.

«Αυτή η πόρτα που συμβολικά σπάστηκε, έπρεπε ως πράξη να καταγγελθεί και να μηνυθεί, πάλι συμβολικά, ενάντια σε κάθε πράξη τραμπουκισμού. Σκεφτείτε, αύριο να έρθει μια άλλη ομάδα πολιτών που θα θέλει να τους δώσουμε ένα έγγραφο ή μια απάντηση …τι θα γίνει; Θα σπάζουν την πόρτα; Εγώ δεν είναι ούτε δικαστής να ενοχοποιώ ή να συχγωρώ, ούτε ιερέας να δίνω άφεση αμαρτιών» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας πως ο χώρος του γραφείου της δεν έχει ποτέ κλειστές πόρτες για κανέναν πολίτη. Και για την συγκεκριμένη ομάδα πολιτών – την οποία χαρακτήρισε ανομοιογενή, που δεν ξέρει τελικά τι θέλει – ήταν πάντα ανοικτός, όπως είπε.

Αναφορικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας στο θέμα της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ, η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε πως πάγια και σταθερή θέση της Περιφέρειας είναι η άρση της καύσης RDF. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, καθ’ υπόδειξη αυτής της ομάδας (Επιτροπής Πολιτών) και παρότι δεν ήταν υποχρεωμένοι, έγιναν κουβέντες ατέλειωτες και έλεγχοι πέρα από όσα προβλέπει το νομικό πλαίσιο και η ΑΕΠΟ

«Το αν τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται είναι φυσιολογικά, το θέτει η ΑΕΠΟ και οι παράμετροι που αυτή θέτει. Δεν μπορεί εμείς να ερμηνεύουμε κατά το δοκούν. Όποιες άλλες αντιπερισπαστικές κινήσεις νομίζω ότι αποδυναμώνουν το στόχο μας που είναι να σταματήσει να καίει RDF η ΑΓΕΤ» τόνισε η κ. Κολυνδρίνη.

Ενημέρωσε Χατζηδάκη

Η ίδια έκανε γνωστό, ότι έχει στείλει επιστολή στο νέο υπουργό, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον ενημέρωσε για όσα είχαν προηγηθεί γύρω από το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, ζητώντας του, να τροποποιήσει την ΑΕΠΟ ώστε να είναι σύμφωνη με τις δύο τροποποιημένες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

«Δεν το επικοινώνησα αυτό γιατί θεωρώ ότι δεν είναι κάτι που προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Η ουσία για εμάς είναι να σταματήσει το εργοστάσιο να καίει rdf. Όποια προσπάθεια παρακώλυσης της λειτουργίας των υπηρεσιών, όσο βρισκόμαστε εμείς εδώ, και θα καταγγέλλεται και θα παρεμποδίζεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο» κατέληξε η κ. Κολυνδρίνη.