Κόσμος

ΗΠΑ: Στο φως η συνομιλία Tραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο

Νέες αναταράξεις προκαλεί η δημοσιοποίηση… σημειώσεων, αντί για την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συζήτησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι – Του ζήτησε να διερευνήσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και πολιτικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν – «Το συγκεκριμένο τηλεφώνημα ήταν… ένα τίποτα!» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα για τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, του οποίου ο γιος εργαζόταν σε Ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, προκύπτει από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών στις 25 Ιουλίου.

Η αποκάλυψη αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, κι ενώ χθες, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα κατά του προέδρου, με το ερώτημα της καθαίρεσης.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Έιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να μάθουν, οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν σπουδαίο. Ο Μπάιντεν καυχιέται ότι σταμάτησε την έρευνα, οπότε εάν μπορείς να το κοιτάξεις… Είναι φρικτό για μένα» είπε ο Τραμπ, με βάση το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.

Παράλληλα, ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να είναι σε επαφή με τον Αμερικανό Γενικό Εισαγγελέα Ουίλιαμ Μπαρ και τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι, σύμφωνα με τις σημειώσεις.

Αντί για πλήρη απομαγνητοφώνηση, έδωσε στη δημοσιότητα σημειώσεις

Η δημοσιοποίηση της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας είχε προαναγγελθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί για ένα «πλήρες, αποχαρακτηρισμένο και μη επεξεργασμένο έγγραφο», στη δημοσιότητα ήρθαν σημειώσεις από τη συζήτηση που κρατούσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που την άκουσαν.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Τραμπ αναφέρει στον Ζελένσκι ότι ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε από την Ουκρανία το 2016 να απολύσει τον Ανώτατο Εισαγγελέα, Βίκτορ Σόκιν. Ο Σόκιν είχε ανοίξει μια έρευνα για την Burisma, μια εταιρεία φυσικού αερίου, στην οποία ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Μάλιστα, οι αναφορές στο όνομα του Τζουλιάνι είναι αρκετές και ο Αμερικανός πρόεδρος ενεθάρρυνε τον Ζελένσκι να συνεργαστεί μαζί του στην έρευνα.

«Ο κ. Τζουλιάνι είναι ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος. Ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ένας σπουδαίος δήμαρχος και θα ήθελα να σας τηλεφωνήσει», είπε ο Τραμπ.

Σε άλλο σημείο, επανέρχεται στο ζήτημα. «Θα του ζητήσω να σας τηλεφωνήσει μαζί με τον Γενικό Εισαγγελία. Ο Ρούντι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και είναι ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Εάν μπορούσατε να μιλήσετε μαζί του, θα ήταν σπουδαίο», λέει.

Το αίτημα του Τραμπ για επικοινωνία του Ζελένσκι με τον Τζουλιάνι επανέρχεται λίγο πριν κλείσει η τηλεφωνική επικοινωνία. «Θα πω στον Ρούντι και τον Γενικό Εισαγγελέα Μπαρ να τηλεφωνήσουν», είπε.

Για περισσότερα τηλεφωνήματα είχε μιλήσει ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος

Η ιστορία βγήκε στο φως από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, που είχε πει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον αρχηγό του επιτελείου του να παγώσει τη βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, λίγες ημέρες πριν επικοινωνήσει με τον ομόλογό του στο Κίεβο, ζητώντας έρευνα για πιθανή εμπλοκή του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου και πολιτικού του αντιπάλου και του γιου του σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος είχε καταγγείλει, σύμφωνα με τους New York Times και την Washington Post ότι έχουν υπάρξει πάνω από ένα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ηγετών, κατά τα οποία ο Τραμπ προσπάθησε να πιέσει τον Ζελένσκι να διατάξει έρευνα για την υπόθεση.

Αν και ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι ζήτησε το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας, είχε αρνηθεί ότι άσκησε πίεση στην Ουκρανία με σκοπό να βλάψει τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο.

transcript1
transcript2
transcript3

 

transcript4
transcript5