Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 11:02
ΒόλοςΤοπικά

Η Ζέττα Μακρή στην ημερίδα Σαντορίνη 1821-2021






Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Δημοτικού, Αθλητικού, Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού Οργανισμού Θήρας (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.) και απηύθυνε χαιρετισμό στη διαδικτυακή ημερίδα «Σαντορίνη 1821-2021», την Τετάρτη 5 Μαϊου.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Θήρας, κ. Σιγάλα, τον Ομότιμο καθηγητή κ. Βερέμη, τον καθηγητή, κ. Κωτσάκη και τους ομιλητές κ. Γαλαίο και κα Βλαβιανού, ανέφερε στην ομιλία της: «5 Μαϊου 1821 – 5 Μαϊου 2021, 200 χρόνια από την ημέρα, που πρώτη η Σαντορίνη ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στις Κυκλάδες με πρωτοπόρο τον πλοίαρχο και αγωνιστή Ευάγγελο Ματσαράκη.

Με αφορμή τη σημερινή ημερίδα θέλησα να ανατρέξω στο ρόλο της Σαντορίνης, αλλά και των Κυκλάδων, στο αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία, μέσω του οποίου οι Κυκλάδες αναδείχτηκαν και παραμένουν προπύργιο της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς όλους όσοι αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν και χάθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Οι ιστορικές πηγές κρατούν τη μνήμη ζωντανή και μας δίνουν πληροφορίες για τους Θηραίους αγωνιστές την περίοδο της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και για Αγωνιστές που κατάγονταν από άλλα μέρη, όπως η Κρήτη και η Σμύρνη, που έδρασαν και κατοίκησαν στο νησί της Σαντορίνης.

Αξίζει να θυμόμαστε τα ορόσημα, να διατηρούμε τη μνήμη, να μεταδίδουμε την ιστορία.

Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μιλάει στις καρδιές μας, και φέτος, έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Ελλάδα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αγωνίζεται για να ξεπεράσει μια από τις μεγαλύτερες απειλές των τελευταίων δεκαετιών, την πανδημία του κορωνοϊού.

Πέρα, όμως, από τον ισχυρό συμβολισμό του επετειακού έτους 2021, που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, τώρα, όπως και τότε, όλοι μαζί, ενωμένοι, προάγουμε την καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ισονομίας και της δημοκρατίας, της μνήμης και της ιστορίας, του θριάμβου της θέλησης και του ελεύθερου πνεύματος.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας καθολικός αγώνας και είναι, πραγματικά, αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι μετά από 4 αιώνες σκλαβιάς και κατατρεγμών, ο ελληνικός λαός κατάφερε να κρατήσει άφθαρτα τα εθνικά του ιδανικά, ταυτότητα, παιδεία και γλώσσα και να τα μεταδίδει στον κόσμο με διεθνείς κώδικες επικοινωνίας και σύγχρονο προσανατολισμό».