Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 10:14
ΠαραπολιτικάΠαρασκήνια

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ. … Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΡΑΓΙΣΕ


Γράφει ο Παύλος Γ.  Μαρκάκης, π. Βουλευτής Μαγνησίας

Μετά τις τελευταίες εκλογές παρατηρούμε ένα παράξενο παιχνίδι στο πολίτικό μας σύστημα. Να υπάρχει μια κυριαρχία μιας παράταξης – της Ν.Δ- και τα υπόλοιπα κόμματα να βρίσκονται μακριά από την τροχιά εξουσίας.

Αυτό το σενάριο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, μισό χρόνο μετά τις εκλογές και παρά τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα στα προβλήματα της χώρας και της καθημερινότητας.

Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό.. είναι η καθολική πολιτική ήττα της αριστερά και των αξιών που προέβαλε ή εξακολουθεί να ακολουθεί μέχρι σήμερα, πράγμα που συμπαρασύρει όλο τον χώρο της κεντροαριστεράς αφού δεν μπορεί ο ‘’αριστερός’’ ΣΥΡΙΖΑ  να είναι ούτε μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση

Ο εκλογικός διασυρμός του ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα ήρθε να επιδεινωθεί από την εκλογή ενός πολιτικά  άπειρου ‘’αμερικανο-φερμένου’’ και με σεξουαλικές και άλλες ιδιαιτερότητες, νέου αρχηγού.

Αποτέλεσμα.. το χαμηλό εκλογικό ποσοστό κατακερματίστηκε σε ΣΥΡΙΖΑ- Κασσελάκη και σε …‘’Νέα Αριστερά’’

Έτσι στο κοινοβούλιο εμφανίζεται πιο αξιόπιστη, πιο έμπειρη  και πολιτικά πιο  συνεπής, με θέσεις  κοντά  στην πραγματικότητα.. η Ζωή Κωνσταντοπούλου !!

Από την διάλυση αυτή της αριστεράς εμφανίζεται δημοκοπικά να επιβιώνει το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που φοβικά και με πολλά λάθη προσπαθεί να αρθρώσει μια κυβερνητική πρόταση εκφράζοντας όλο τον αντίπαλο χώρο της κεντροδεξιάς  ‘’Νέας Δημοκρατίας’’(;;!!)

Αντί να βγει μπροστά στην αναθεώρηση του Συντάγματος για ιδιωτικά Πανεπιστήμια και με προτάσεις να εξασφαλίσει δικλίδες σωστής λειτουργίας τους, περιμένει τις πρωτοβουλίες της Ν.Δ και επιμένει στο λάθος του Γιώργου Παπανδρέου..

Αντί να πρωτοστατεί στο δικαίωμα της επιστολικής ψήφου πέφτει  στις κοινοβουλευτικές παγίδες της Ν.Δ και τελικά καταψήφισε την ισχύ του τον Νόμο για τις ευρωεκλογές, αντί να καταψηφίσει μόνο την τροπολογία !!

Αντί να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών,  φιμώνει το 30% της κοινοβουλευτικής του ομάδας !!

Έτσι ο χώρος αυτός έχει απομακρυνθεί από αυτό που θέλει πραγματικά η σημερινή Ελληνική κοινωνία που ούτως ή άλλως είναι συντηρητική.  Όσοι παραμένουν αριστεροί.. προτιμούν το γνήσιο που είναι το ΚΚΕ !!

Η διάλυση αυτή της αριστεράς  που πολιτικά την καθιστά πλέον ακίνδυνη, δημιουργεί έναν εφησυχασμό στην Κεντροδεξιά, που νομίζει ότι δεν κινδυνεύει να χάσει την κυβερνησιμότητα.

 Αυτό όμως την οδηγεί σε λάθη ή πειραματισμούς που είναι ξένοι στην ιδεολογία της.

Έτσι άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες ρωγμές.

Η αποδοχή της εισροής στην χώρα μας δεκάδων χιλιάδων μεταναστών με το πρόσχημα της έλλειψης εργατικών χεριών ακυρώνει ένα βασικό αφήγημα της κεντροδεξιάς για αλλοίωση του ντόπιου πληθυσμού και εισβολή ηθών και δογμάτων ξένα στην Ελληνική παράδοση και πολιτισμό.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και ότι συνεπάγεται από αυτόν, έχει κλονίσει έναν δεύτερο πυλώνα της συντηρητικής παράταξης, που είναι η οικογένεια με τον παραδοσιακό και θρησκευτικό πρότυπό της.

Αυτές οι ρωγμές δημιουργούν μια κινητικότητα στο δεξιό ακροατήριο και δημοκοπικά εκφράζονται με την ενίσχυση των κομμάτων πέραν της κεντροδεξιάς.

 Ο χώρος αυτός σημερα  είναι κατακερματισμένος και  εκφράζεται από πρόσωπα που δεν έχουν  πολιτική αξιοπιστία και ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα.

Οι λεγόμενοι ‘’Σπαρτιάτες’’ βάζουν συνέχεια αυτογκόλ και αλληθωρίζουν προς τον καταδικασμένο Κασιδιάρη. Δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο στο δυσαρεστημένο εκλογικό ακροατήριο, παρά μόνο σε  πολύ ακραία στοιχεία φασιστικής νοοτροπίας.

Η ‘’Νίκη’’ του Νατσιού έχει σωστές θέσεις σε μονοθεματικό ακροατήριο και έχει αναδείξει θέματα του ενδιαφέροντος της αλλά δεν μπορεί να συγκεντρώσει την συνολική δυσαρέσκεια του πατριωτικού χώρου.

Η ‘’Ελληνική Λύση’’ έχει εξελιχθεί σε ‘’ΚΚΕ της δεξιάς’’. Παίρνει δημοκοπικά την δυσαρέσκεια του συντηρητικού χώρου αλλά έχει προσωποπαγή δομή. Τον κομματικό μηχανισμό τον ελέγχει ο ‘’Περισσός της Θεσσαλονίκης’’ και οι βουλευτές του επιλέγονται με κριτήρια ‘’υπαλληλικής’’ αφοσίωσης.

Όμως όταν η Νέα Δημοκρατία ‘’ρίξει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι’’ και αποσπαστεί ένα σοβαρό πρόσωπο με μερικούς βουλευτές της, είναι σίγουρο ότι ο πατριωτικός λεγόμενος χώρος θα ενοποιηθεί εκλογικά και θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην εξέλιξη της πολιτικής ζωής ακόμη και με ποσοστά αξιωματικής αντιπολίτευσης..

Η ‘’σταγόνα’’ αυτή που θα ειναι ‘’Εθνικού περιεχομένου’’  θα πέσει πιθανόν μετά τις Ευρωεκλογές .

Ο συνδυασμός αυτής της ‘’σταγόνας’’ μαζί  με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα δημιουργήσουν έναν εκρηκτικό μίγμα που θα φέρει καθοριστικές   ανακατατάξεις και προ την Κεντροαριστερά και προς την Κεντροδεξιά.

Βόλος 29-1-2024

 

Παύλος Γ.  Μαρκάκης

π. Βουλευτής Μαγνησίας