1 2
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024 01:14
ΒόλοςΤοπικά

Η κάλπη του «Καβούρα» μίλησε


Σε κάθε προεκλογική περίοδο στο παραδοσιακό και από τα «διασημότερα» τσιπουράδικα του Βόλου, στον «Καβούρα» είναι γνωστό ότι στήνεται κάλπη. Είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές είτε για δημοτικές τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση οι θαμώνες μπορούν να ψηφίσουν στην κάλπη που στήνεται στο τσιπουράδικο. Τα αποκαλυπτήρια γίνονται πάντα την τελευταία εβδομάδα, καλή ώρα όπως έγινε και χθες.

Από τις αρχές Μαΐου είχε στηθεί η κάλπη και χθες ανακοινώθηκαν τα «αποτελέσματα». Η πρωτοβουλία ανήκε πάλι, όπως είθισται, στον παλιό ιδιοκτήτη του τσιπουράδικου Αλέκο Αλεξάνδρου, αν και ελάχιστοι τον γνωρίζουν με το επίθετό του.

Συνολικά στην κάλπη του «Καβούρα» ψήφισαν 633 άτομα. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε 137 ψήφους και ποσοστό 22%, ο ΣΥΡΙΖΑ 100 ψήφους και 16%, το ΚΚΕ 72 ψήφους και 11% και το ΠΑΣΟΚ 70 ψήφους και ποσοστό επίσης 11%. «Παρουσία» στην κάλπη είχαν και τα μικρότερα κόμματα. Το ΜέΡΑ 25 πήρε 37 ψήφους και ποσοστό 6%, ενώ Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας «μοιράστηκαν» από 3%, ενώ τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια «μοιράστηκαν» σε άλλα μικρά κόμματα και πολιτικές κινήσεις.

Η προεκλογική κάλπη στον «Καβούρα» αποτελεί κάτι σαν θεσμό. Ιεροτελεστία. Όλοι περιμένουν κάθε φορά με αγωνία το αποτέλεσμα.

Όσοι επισκέπτονται τέτοιες μέρες το μαγαζί για να απολαύσουν το τσίπουρο και τους παραδοσιακούς μεζέδες είναι σίγουρο ότι έχουν δει την κάλπη, στην οποία μπορεί ο κάθε πελάτης να γράψει την προτίμησή του.

Ο «Καβούρας» επί 35 και πλέον χρόνια ζωντανεύει καθημερινά την παράδοση του τσίπουρου στο στενό της Χατζηαργύρη στον Βόλο. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει όλοι οι πολιτικοί αλλά και όλοι οι τοπικοί παράγοντες, συνδικαλιστές, βουλευτές, αλλά και υπουργοί όλων των κομμάτων.

Παρά τα «γαλλικά» που άκουγαν από τον Αλέκο που με την «αιχμηρή» του γλώσσα πάντα καυτηριάζει τα κακώς κείμενα, όλοι ήθελαν και θέλουν να επισκεφτούν τον Καβούρα.

Ο Αλέκος έχει πλέον αποσυρθεί, καθώς συνταξιοδοτήθηκε. Την παράδοση- υπό τις δικές του οδηγίες- συνεχίζει στον «Καβούρα» ο Οδυσσέας Παπούλιας, ακολουθώντας τα χνάρια του στο στενό της οδού Χατζηαργύρη 3.