Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 08:47
Μαγνησία

Η ιδιωτικοποίηση των νερών υπάρχει μόνο στην προπαγάνδα






Δεν υπάρχει ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των υδάτων, αντιθέτως για πρώτη φορά διασφαλίζεται και εξασφαλίζεται η παροχή νερού από δημόσιους και δημοτικούς φορείς, επισήμανε από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατά τη χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ένα προς ένα τα σημεία των ενστάσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:
«Αν θεωρείτε σε αυτή την αίθουσα ότι όλα καλά γίνονται στη διαχείριση των υδάτων σε τούτη τη χώρα, ας μην βελτιώσουμε τίποτα.
Αν θεωρείτε ότι το να αξιοποιούμε μόνο το 7% των επιφανειακών υδάτων, την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση πληττόμενη από λειψυδρία παγκοσμίως, είναι μια ορθή πολιτική που μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης, τότε ας μην κάνουμε απολύτως τίποτα.
Επειδή όμως το νερό είναι δημόσιο αγαθό που πρέπει να διασφαλίζεται και η όποια παθογένεια πρέπει να αντιμετωπίζεται, είναι η πρώτη φορά που νομοσχέδιο σαφώς προβλέπει, υπογραμμίζει και ονοματίζει ποιοι είναι οι πάροχοι ύδατος σε αυτήν τη χώρα.
Το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που συζητάμε αναφέρει ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑ όλης της χώρας, δηλαδή δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, και ΤΟΕΒ που είναι οι φορείς εκείνοι που παρέχουν το αναγκαίο για την άρδευση νερό. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να είναι πάροχος ύδατος κανένας άλλος φορέας».
Ακολούθως αναφερόμενος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια ρυθμιστική αρχή, όπως και οι άλλες ανεξάρτητες αρχές και ρυθμιστικές αρχές», θέτοντας τα εξής ερωτήματα:
«Το να απολογούνται οι δημοτικές ή οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης στον εαυτό τους και να ελέγχονται από τον εαυτό τους είναι αντικειμενικότερο, είναι δημοκρατικότερο από το να ελέγχονται από μια ρυθμιστική αρχή, η οποία θα προκύψει όχι με την απόφαση του κυρίου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ούτε με την απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά με απόφαση για τη σύνθεση της διοίκησής, που θα προκύψει από τα τρία πέμπτα της Βουλής;
Δεν ανησυχεί κανένας σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν ακούτε ότι από τις τριακόσιες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης στη χώρα αναρτούν στοιχεία για την ποιότητα νερού μόνο οι εξήντα; Οι υπόλοιπες διακόσιες σαράντα σε ποιον λογοδοτούν; Μιλάμε για μια περισσότερο αντικειμενική αρχή που θα ασκεί τη ρύθμιση και τον έλεγχο σε αντίθεση με την Γενική Γραμματεία Υδάτων που πρόκειται για μια πρόταση που ακούει στην απόφαση μιας μονοκομματικής κυβέρνησης».
Τέλος, ασκώντας κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «όλες τις προηγούμενες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια να περάσει μέσα από διάφορα επικοινωνιακά κανάλια, ρεύματα του συνδικαλισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών κομμάτων η δήθεν ιδιωτικοποίηση των υδάτων γιατί είναι ένα θέμα ευαίσθητο. Είναι δημόσιο αγαθό το νερό, είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται γιατί το νερό είναι ζωή. Σε αυτές τις πολυπαιγμένες κοινοτοπίες μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Όμως το να διαστρεβλώνουμε το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου για να κάνουμε μικροκομματική πολιτική αν μη τι άλλο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Τιμολόγηση, εποπτεία και ρύθμιση, έλεγχοι για την ποιότητα, γνωμοδότηση για την τιμή, η οποία όμως πώς θα προκύπτει; Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών. Πού λοιπόν βλέπετε εσείς έστω και μια χαραμάδα, ώστε να παρεισφρήσουν ιδιωτικά συμφέροντα στην παροχή, στον έλεγχο και στη ρύθμιση των υδάτων στη χώρα; Δεν υπάρχει ούτε μία χαραμάδα.
Και σχετικά με το ερώτημα αν τα όσα υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή συμβαδίζουν με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή εν πάση περιπτώσει για τη ΡΑΕ, η οποία μετονομάζεται, ότι ασκεί ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο, θα ήθελα να σχολιάσω ότι η ερμηνεία των όσων λέει είτε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είτε το Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε και το ίδιο το Σύνταγμα μπορεί να ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία και να καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για τον καθένα μας. Θα σας έλεγα, λοιπόν, πάψτε την προπαγάνδα, καμία ιδιωτικοποίηση. Διασφάλιση της επάρκειας των ελέγχων και κατά συνέπεια της ποιότητας και της τιμολογιακής πολιτικής του νερού διασφαλίζεται με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε», κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας.