1 2
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024 10:01
Άλλες Ειδήσεις

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης


Αφιερωμένο στην επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821 είναι το σημερινό doodle της Google.

Η εικόνα της μηχανής αναζήτησης είναι ντυμένη στα γαλανόλευκα και συγκεκριμένα με την ελληνική σημαία, η οποία κυματίζει.

«Χαρούμενη 25η Μαρτίου, Ελλάδα! Η σημαία της Ελλάδας κυματίζει στον ουρανό στο σημερινό Doodle για τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της χώρας» γράφει χαρακτηριστικά η Google.
Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο από τους Έλληνες της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, πραγματοποιείται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας.
Σε άλλους Δήμους, γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.
Η 25η Μαρτίου είχε οριστεί επισήμως ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρίας, Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».
Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας που οργάνωσε την Επανάσταση, άρχισε τις επιχειρήσεις και την έναρξή της στο Ιάσιο την 24 Φεβρουαρίου 1821.
Ωστόσο, στην κοινή συνείδηση τα όσα συνέβησαν εκεί πέρασαν στην ιστορία ως μεμονωμένα συμβάντα. Κυρίως γιατί υπήρξε μεγάλη απογοήτευση στις τάξεις των Ελλήνων για τη μη υποστήριξη του Αγώνα από τη Ρωσία, όπως περίμενε και διέδιδε η Φιλική Εταιρία.
Η Πολιτεία, επικύρωσε το επικρατούν εθνικό συναίσθημα καθιερώνοντας ως ημέρα εθνικού εορτασμού της Επανάστασης την 25η Μαρτίου.