MobileΒόλοςΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

Η φούμα…τέχνας κατεργάζεται – Τσιλιαδόροι και «εφευρέσεις» κατά του αντικαπνιστικού στον Βόλο!

Στην πιο πιασάρικη απασχόληση, ειδικά στα χωριά,αναμένεται να εξελιχθεί ο τσιλιαδόρος έξω από καφενεία και ταβέρνες, ελέω αντικαπνιστικού. Οσοι πίστευαν πως οι εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμουπεριορίζονται μόνο στο κέντρο του Βόλου και τη Νέα Ιωνία, όπου βρίσκεται ο κύριος αριθμός τωνεπιχειρήσεων εστίασης, «πλανώνται πλάνην οικτράν»

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι έλεγχοι ήταν εντατικοί, όπως επίσης και οι περιπολίες από αστυνομικούς, οι οποίοι μπορεί την πρώτη φορά να «χαρίστηκαν», διότι δεν «συνελήφθησαν» επ’ αυτοφώρω να καπνίζουν, απηύθυναν όμως προειδοποιήσεις ότι την επόμενη το πρόστιμο θα «πάει σύννεφο»

Ουζερί, καφενεία, ταβέρνες, σνακ μπαρ και καφετέριες έχουν μπει στο στόχαστρο των ελέγχων και οι δικαιολογίες ότι «καπνίζει το τζάκι» ή η σόμπα δεν λειτουργούν πλέον αποτρεπτικά. Για αυτό και οι πιο θεριακλήδες έχουν επινοήσει τους τσιλιαδόρους, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μόλις δουν περιπολικό στο χωριό σπεύδουν να δώσουν σήμα.

Στο μεταξύ σε καφετέριες, μπαράκια, ίντερνετ καφέ, τσιπουράδικα ακόμη και στο… Νοσοκομείο του Βόλου(!) τα τσιγάρα δεν έχουν σβήσει και «θεριακλήδες» συνεχίζουν να… φουμάρουν κατά παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου, που τέθηκε σε καθολική ισχύ. Το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει γίνει απόλυτα σεβαστό όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που γίνονται στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1142, αλλά και διαδικτυακά.

Ιστότοπος, το «stop στο κάπνισμα», που έχει δημιουργηθεί για να συνδράμει όσους επιθυμούν να διακόψουν τη βλαβερή για την υγεία τους συνήθεια, δεν φιλοξενεί μόνο συμβουλές και ιατρικά άρθρα. Αρκετοί είναι εκείνοι που προβαίνουν σε καταγγελίες για καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου τα τσιγάρα παραμένουν αναμμένα.

«Σκασμένοι» από τον… καπνό των τσιγάρων συνδαιτυμόνων τους ,αντικαπνιστές προχωρούν σε διαδικτυακές καταγγελίες ζητώντας ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς για να «καθαρίσει» ο… αέρας. Ανάμεσα στην πληθώρα των καταγγελιών, την… «τιμητική» του έχει ο Βόλος με μια σειρά καταγγελιών που αφορούν ακόμη και στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Για την τελευταία περίπτωση, αυτή του Νοσοκομείου, την καταγγελία έχει κάνει εργαζόμενη – χρόνια πάσχουσα η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τον καπνό τόσο ασθενών που βγαίνουν από τα δωμάτιά τους για να φουμάρουν όσο και των συνοδών. Όπως περιγράφει η ίδια έχει φθάσει να δέχεται bullying ακόμη και απειλές κάθε φορά που ζητά να σβήσουν τα τσιγάρα που ανάβουν ασθενείς και συνοδοί ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στους διαδρόμους. Η παραπάνω είναι ίσως και η πιο σοβαρή καταγγελία.

Άλλη καταγγελία αφορά σε καφετέρια, όπου παρέα πήγε για τον καφέ της και βρέθηκε αντιμέτωπη με σύννεφο καπνού. «Καλέσαμε τη σερβιτόρα και σε ερώτησή μας αν επιτρέπεται το κάπνισμα, μας απάντησε θετικά», αναφέρεται στο κείμενο. Αλλά και σε μπαράκι της πόλης οι θαμώνες ενημερώνονται ότι ο αντικαπνιστικός ισχύει μέχρι…τη μία τα ξημερώματα. Από εκεί και μετά, η πιθανότητα ελέγχων είναι πολύ μικρή και ως εκ τούτου τα τασάκια επιστρέφουν στα τραπέζια και βγαίνουν αναπτήρες για το άναμμα των τσιγάρων. Καταγγελία και για τσιπουράδικο στην πόλη. «Καπνίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα» αναφέρει διαδικτυακός καταγγέλλοντας.

Στο στόχαστρο καταγγελλόντων και ίντερνετ καφέ όπου σύμφωνα με τον διαμαρτυρόμενο αντικαπνιστή το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών είναι ανήλικοι.

Συρτάρι τραπεζιού… τασάκι!

Μέσα από τις καταγγελίες καταδεικνύεται η εφευρετικότητα του Ελληνα που δεν θέλει να συμμορφωθεί με τον αντικαπνιστικό νόμο υποστηρίζοντας ότι χάνει πελατεία. Καταγγέλλων φρόντισε όχι μόνο να περιγράψει αλλά και να φωτογραφίσει κρυφό τασάκι που δημιουργήθηκε σε καφέ – μπαρ, όπου «όλοι κάπνιζαν συνεχώς χωρίς να υπάρχει ούτε ένα φανερό σταχτοδοχείο». «Όλα ήταν κρυμμένα σε ειδικό συρταράκι του τραπεζιού», αναφέρει ο καταγγέλλων που μάλλον εντυπωσιάστηκε από την εφευρετικότητα παρά δυσανασχέτησε από τον καπνό των τσιγάρων.

ΠΗΓΗ: Εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ