ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Η Ελλάδα βγαίνει, ξανά, στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, ύστερα από το «σινιάλο» της κυβέρνησης στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2020, που προβλέπει πλεόνασμα ύψους 3,56%, η κυβέρνηση έδωσε το σήμα για άμεση έξοδο στις αγορές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΟΔΔΗΧ, με τη σειρά του, θα προβεί σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί η σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα, από την τελευταία έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο (με κουπόνι 3,9%).

Εξοδος στις αγορές: Αύριο -ή μεθαύριο- η έκδοση του ομολόγου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο για το ομόλογο είναι να είναι 10ετές με επιτόκιο 1,40%. Η δεύτερη εκδοχή αφορά σε 15ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,95%.

Στην πρώτη περίπτωση ο στόχος θα είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στο σενάριο του 15ετούς ομολόγου ο στόχος προσαρμόζεται στα 2 δισ. ευρώ. Η έκδοση του ομολόγου αναμένεται να γίνει είτε αύριο, 8 Οκτωβρίου, είτε την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 ενώ και για το 2020 οι δανειακές της ανάγκες είναι περιορισμένες.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr