
Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν το ελληνικό σκάφος «Οξυγόνο» – Καταγγελία για απαγωγές των μελών της αποστολής
Το «Οξυγόνο» δέχθηκε αναχαίτιση από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 06:30 το πρωί – Στο σκάφος επέβαινε και η Πέτη Πέρκα, βουλευτής της Νέας Αριστεράς
Δυνάμεις του Ισραήλ αναχαίτισαν και το ελληνικό σκάφος «Οξυγόνο» – μέλος της αποστολής Global Sumud Flotilla, που προσπαθεί να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.
Τα σκάφη της διεθνής αποστολής έχουν αψηφήσει τις εντολές του στρατού του Ισραήλ να σταματήσουν την πορεία τους, με αποτέλεσμα οι ισραηλινές δυνάμεις να μπλοκάρουν την πορεία πολλών σκαφών του στόλου για τη Γάζα, και να συλλάβουν αρκετούς ακτιβιστές. «Δεν προκλήθηκαν ζημιές και οι επιβαίνοντες μεταφέρονται σε ισραηλινό λιμάνι», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το βράδυ της Τετάρτης (01.10.2025).
Όσον αφορά την ελληνική αποστολή, από την χώρα μας ξεκίνησαν 2 σκάφη: «Οξυγόνο» και «Παύλος Φύσσας». Η αναχαίτιση του «Οξυγόνου» έγινε νωρίς το πρωί της Πέμπτης (02.10.2025) με σχετικά πλάνα να δημοσιεύονται στα social media.
Δείτε πλάνα από την αναχαίτιση του ελληνικού σκάφους:
BREAKING: Israeli soldiers have just boarded one of the remaining ships of the Global Sumud Flotilla, the Oxygono, in international waters—violating maritime law.
So far, 16 ships have been confirmed intercepted, and communication has been reported lost with several boats. pic.twitter.com/Oh45ivC7RD
— BreakThrough News (@BTnewsroom) October 2, 2025
«Ως March to Gaza Greece, μέλος της διεθνούς αποστολής Global Sumud Flotilla, καταγγέλλουμε με όλη μας τη δύναμη την παρεμπόδιση του στόλου μας και την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατοχής στην ελληνική αποστολή. Στις 06.23 ώρα Ελλάδας, το πλοίο “Οξυγόνο” δέχθηκε αναχαίτιση από τις ισραηλινές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Μέσα στο «Οξυγόνο» είναι και η Πέτη Πέρκα, βουλευτής της Νέας Αριστεράς. Η ίδια δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram, την Τετάρτη, στο οποίο αναφέρει πως εμφανίστηκαν πολεμικά πλοία του Ισραήλ.
«Για κάποια στιγμή, πιστέψαμε, θέλαμε να πιστέψουμε ότι θα μπορέσουμε αύριο (σ.σ. 02.10.2025) το μεσημέρι να είμαστε στη Γάζα και να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά που μας περιμένουν. Δυστυχώς όπως περιμέναμε σε 4 μίλια μπροστά από τα πρώτα πλοία έχουν εμφανιστεί πολεμικά πλοία του Ισραήλ. Άρα περιμένουμε να έρθουν και σε εμάς», ανέφερε.
Η ανάρτηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου
Το βράδυ της Τετάρτης, ο γνωστός ακτιβιστής Ιάσωνας Αποστολόπουλος ανέβασε βίντεο στα social media μέσα από το σκάφος, λέγοντας πως τα σκάφη δέχονται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.
«Το ισραηλινό ναυτικό επιτίθεται στα σκάφη μας στα διεθνή ύδατα, 65 μίλια από την Γάζα. Ήδη κατάλαβαν τα σκάφη Alma και Sirius και απήγαγαν το πλήρωμα. Χτυπάνε κάποια άλλα σκάφη με κανόνια νερού και ακούμε απειλές στον ασύρματο. Μόλις πέρασαν ξυστά από δίπλα μας, κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και σηκώνουν απόνερα για να μας απωθήσουν. Μέχρι να μας σταματήσουν όλους, τα υπόλοιπα σκάφη συνεχίζουμε την πορεία μας προς την Γάζα! Η αλληλεγγύη και η αντίσταση δεν τρομοκρατούνται!», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης.
Δείτε εδώ πλάνα από το ταξίδι της ελληνικής αποστολής:
Αναχαιτίστηκαν τουλάχιστον 19 πλοία της μεγάλης αποστολής
Οι διοργανωτές της αποστολής Global Sumud Flotilla, κατήγγειλαν ότι έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με πολλά σκάφη, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό όλων των επιβαινόντων. Πρόκειται για «παράνομη επίθεση εναντίον άοπλων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», κατήγγειλε η GSF που κάλεσε «κυβερνήσεις, ηγέτες κρατών και διεθνείς θεσμούς να απαιτήσουν την ασφάλεια και την απελευθέρωση όλων των επιβαινόντων».
Ακτιβιστές που συμμετείχαν στην αποστολή, μεταξύ αυτών και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αφηγήθηκαν ότι «περικυκλώθηκαν από ισραηλινά πολεμικά πλοία» καθώς πλησίαζαν στη Λωρίδα της Γάζας, σε θαλάσσια περιοχή όπου το Ισραήλ είχε αναχαιτίσει άλλα σκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια το καλοκαίρι.
«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι φίλοι της είναι σώοι και αβλαβείς», συμπλήρωσε του ισραηλινό ΥΠΕΞ το οποίο δημοσίευσε και ένα σύντομο βίντεο που έδειχνε την σουηδέζα ακτιβίστρια να μαζεύει τα προσωπικά της αντικείμενα περιστοιχισμένη από ένοπλους άνδρες.