Ψυχαγωγία

Game of Thrones: Κόβουν τις σκηνές σεξουαλικής βίας λόγω αντιδράσεων των θεατών

Η δημοφιλής σειρά Game of Thrones πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που απεικονίζει τη σεξουαλική βία μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε λόγω μιας αμφιλεγόμενης σκηνής βιασμού, σε ένα επεισόδιο της τελευταίας σεζόν.

Τόσο οι τηλεκριτικοί όσο και οι θεατές είχαν εξοργιστεί με τον ωμό και σοκαριστικό τρόπο που αποδόθηκε στη μικρή οθόνη ο βιασμός της ηρωίδας της σειράς, Σάνσα Σταρκ, την οποία υποδύεται η 19χρονη Αγγλίδα ηθοποιός Σόφι Τέρνερ, από τον σαδιστή σύζυγό της Ράμσεϊ Μπόλτον (Άιγουαν Ρίον) τη βραδιά του γάμου τους.

Η εν λόγω σκηνή συμπεριλαμβανόταν σε ένα επεισόδιο που παίχτηκε τον Μάιο και εντάσσεται σε ένα μέρος της πλοκής που δεν υπήρχε στα βιβλία, αλλά επινοήθηκε για τις ανάγκες τις σειράς. Ίσως γι’ αυτό να είχε προκαλέσει και τόσες αντιδράσεις από τους θεατές, που τη βρήκαν άκρως σοκαριστική αλλά και ανούσια για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση των Fox Studios στην Αυστραλία, ο σκηνοθέτης του επίμαχου επεισοδίου, Τζέρεμι Παντέσγουα, είπε ότι, εξαιτίας των αντιδράσεων στον τρόπο που απεικονίστηκε ο βιασμός της Σάνσα, «έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές» οι οποίες θα εφαρμοστούν στον επόμενο κύκλο επεισοδίων.

Ο κ. Παντέσγουα, ο οποίος αναμένεται να σκηνοθετήσει αρκετά επεισόδια της έκτης σεζόν, ανάφερε στην εκδήλωση ότι οι δημιουργοί της σειράς, Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ν.Μ. Γουάις «επηρεάστηκαν» από τα σχόλια των θεατών.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο σκηνοθέτης είπε χαρακτηριστικά ότι οι δημιουργοί της σειράς «έλαβαν υπόψη τα σχόλια και άλλαξαν μερικά πράγματα» στον τρόπο που απεικονίζεται η σεξουαλική βία στη σειρά, χωρίς όμως να επηρεαστεί το γενικό ύφος του δημοφιλούς προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος, ο συγγραφέας Τζορτζ Μάρτιν, στα βιβλία του οποίου έχει βασιστεί το Game of Thrones, είχε υποστηρίξει ανοιχτά τους δημιουργούς της σειράς λέγοντας ότι σωστά απέδωσαν με τόσο ρεαλιστικό τρόπο τον βιασμό της ηρωίδας. Όπως επισήμανε, οι χαρακτήρες στα βιβλία του χρησιμοποιούν τον βιασμό ως μέσο επιβολής, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον τους περασμένους αιώνες στην Ευρώπη, η ιστορία της οποίας τον ενέπνευσε στα βιβλία του.

 

Πηγή: protothema.gr