Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024 12:09
Κόσμος

FBI: Συνέλαβαν Έλληνα επιχειρηματία στο Παρίσι για συνωμοσία, λαθρεμπόριο και μεταφορά τεχνολογίας στους Ρώσους


Στη σύλληψη Έλληνα επιχειρηματία προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές, για συνωμοσία και λαθρεμπορία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του FBI, πρόκειται για τον Νικόλαο Μπογονικολού, ο οποίος συνελήφθη στο Παρίσι τις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

«Όπως καταγγέλλεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός εργολάβος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και ο όμιλός του, Aratos Group, έκαναν διπλό εμπόριο, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη των όπλων νέας γενιάς» δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μπρέον Πις.

«Το γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση του FBI
«Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του ομίλου Aratos Group (Aratos), εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας σε Ολλανδία και Ελλάδα, οι οποίες είναι και οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιλάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μία από τις θυγατρικές της Aratos, η Aratos Systems BV, ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΝΑΤΟ για διαστημικές εφαρμογές το 2021, για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια.

Ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε να έχει εμπειρία ως σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ”κυβερνήσεων παγκοσμίως”, ενώ η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, αμερικανικής προέλευσης, στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Αυτά τα άκρως ρυθμιζόμενα και ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και των δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο εναγόμενος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα μεταφορτώθηκαν και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς παραλήπτες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη στρατιωτική μονάδα 33949, μέρος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, γνωστής ως SVR» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το FBI.