Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 02:09
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Πριν τα Χριστούγεννα οι ανακοινώσεις






Μέσα στις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στην διπλή απειλή που δέχονται από πανδημία και ακρίβεια.

Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πιθανό να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ίσως και στην Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού και θα κινούνται σε δύο άξονες. Ενίσχυση της ρευστότητας νοικοκυριών, επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την παράταση στην έναρξη αποπληρωμής φόρων αλλά επιδότηση ενός μέρους του αυξημένου κόστους για την ενέργεια, κυρίως για τους ευάλωτους.

Όλα αυτά μάλιστα λίγο πριν ο πληθωρισμός υπερβεί το 5%, κάτι που φαίνεται ότι τοποθετείται άμεσα, κάτι που παραδέχεται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που προβλέπει πως ο Δεκέμβριος θα είναι χειρότερος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες «επιβεβαιώνω ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Πολύ πιθανόν να δούμε μπροστά το «5», όταν σε άλλες χώρες βλέπουμε ποσοστά 7 και 8%. Είναι εξωγενές πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι το κύμα ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β’ τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως το β’ τρίμηνο.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο νέο πακέτο μέτρων που έρχεται σημειώνοντας ότι «η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ειδικά μάλιστα μετά και από το νέο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου που χθες ξεπέρασε τα 120 ευρώ την μεγαβατώρα.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ Εμπορίας να δώσει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α’ τρίμηνο του 2022.

Πάντως η έκπτωση του 15% που έχει εξαγγελθεί για το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου δεν έχει ακόμη περάσεις στου οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν έχει καταλήξει στη φόρμουλα με την οποία θα συμφωνήσει με τους προμηθευτές – πελάτες της για τον τρόπο μετακύλισης της έκπτωσης. Κατά συνέπεια οι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν περάσει έκπτωση στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών. Έτσι τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο συνεχίζουν να πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

Έρχονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τον άλλο μήνα

Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι από τις αρχές Ιανουαρίου ένα νέο κύμα ακρίβειας θα ενσκήψει στην αγορά. Και αυτό διότι ήδη υπάρχει μία άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε λιανεμπόριο (κυρίως τα σούπερ μάρκετ) και το χονδρεμπόριο να μην υπάρξουν αυξήσεις μέχρι τις γιορτές.

Μετά βέβαια όπως σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, αυτές μάλλον είναι αναπόφευκτες και θα αφορούν βασικά αγαθά και κυρίως τρόφιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία έκανε «άλμα» 33,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί δε ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχε συρρικνωθεί κατά 12,7% σε ετήσια βάση. Ακόμη και σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι μείωσης της τάξης του 1,3% που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2020.

Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο καταγράφουν τριψήφιο ποσοστό ανόδου ενώ στα βασικά μέταλλα (όπως είναι για παράδειγμα το αλουμίνιο, ο χαλκός, το νικέλιο, ο κασσίτερος, ο ψευδάργυρος , ο μόλυβδος , καθώς και τα σημαντικότερα κράματά τους), η άνοδος υπερβαίνει το 30%.

Ενώ όμως, σε σύγκριση με του Οκτωβρίου του 2020, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 33,9% έναντι μείωσης 12,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε άνοδο 4,8% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 καταγράφοντας έτσι μια σαφώς επιταχυνόμενη τάση ανόδου.