
Επική ανατροπή για την Ελλάδα με Δουβίκα, 2-1 τη Σερβία και απόδραση από το Βελιγράδι
Ανατροπή με ψυχή, μπαλάρα και φοβερή αντίδραση από την Εθνική ομάδα σ’ ένα ματς που ξεκίνησε στραβά, λίγο έλλειψε να στραβώσει στο φινάλε, αλλά τελικά στο φινάλε νίκησε η καλύτερη ομάδα.
Η Σερβία, που έψαχνε κι αυτή αντίδραση μετά τα άσχημα αποτελέσματα που είχε, προηγήθηκε με το καλημέρα με το γκολ του Ζίβκοβιτς στο 4′, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά στο γήπεδο υπήρχε μόνο η Ελλάδα.
Ναι, οι Σέρβοι είχαν δύο σπουδαίες φάσεις στο 30′ και στο 90′ γιατί πολύ απλά έχουν τεράστια ποιότητα, αλλά οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς κυριάρχησαν πλήρως, πάλεψαν, δούλεψαν πάρα πολύ για τη νίκη και στο τέλος πήραν αυτό που άξιζαν.
Ο αγώνας
Το ματς ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την Εθνική καθώς στα πρώτα λεπτά μπήκε πολύ παθητικά κι αφού ο Τζολάκης στο 2′ έβγαλε με τα πόδια το γύρισμα του Μαξίμοβιτς, στο 4′ ήρθε το 1-0.
Σε μια φάση που η ομαδική λειτουργία της άμυνας, αλλά και ατομικά όλοι πιάστηκαν στον ύπνο με τον Μιλίνκοβιτς Σάβιτς να βγάζει πανέξυπνη μπαλιά και τον Τάντιτς να κάνει ακόμη πιο ωραίο γύρισμα εκεί όπου ο Ζίβκοβιτς πετάχτηκε και με προβολή άνοιξε το σκορ.
Το σοκ ήταν τεράστιο, αλλά η αντίδραση μας ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς για τα επόμενα 15 λεπτά ξέσπασε μια γαλανόλευκη καταιγίδα στο Βελιγράδι με τους Έλληνες διεθνείς να δημιουργούν και να χάνουν σπουδαίες ευκαιρίες.
Δευτερόλεπτα μετά το γκολ από το «σπάσιμο» της μπάλας από τον Τζόλη ο Καρέτσας με εξαιρετικό πλασέ σημάδεψε το δοκάρι, ενώ στο 7′ το σουτ του Τζόλη σταμάτησε στα σώματα και στο 9′ από τη σέντρα του ίδιου τόσο ο Κωστούλας όσο και ο Παυλίδης έπιασαν αέρα!
Η ελληνική ομάδα κέρδιζε συνεχώς τη μπάλα και έβγαινε στην κόντρα με τον Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς να διώχνει δύσκολα το σουτ του Καρέτσα στο 13′ και στο 15′ ο Κωστούλας σχεδόν από τη γωνία της μικρής περιοχής έστειλε τη μπάλα πάνω από το δοκάρι της Σερβίας!
Μέχρι το 25′ η Ελλάδα κυριαρχούσε πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς όμως να δημιουργεί πλέον απειλητικές καταστάσεις με τους Σέρβους να ισορροπούν τον αγώνα και να απειλούν από το πουθενά στο 30′. Πάλι από λάθη στην άμυνα όπου αφήσαμε τον Πάβλοβιτς να κάνει συνδυασμούς από την περιοχή μας, ο κεντρικός αμυντικός της Σερβίας έκανε μια… στραβοκλωτσιά βγάζοντας στο τετ α τετ τον Γιόβιτς που έχασε το άχαστο στέλνοντας τη μπάλα πάνω από το δοκάρι.
Το 2-0 θα ήταν καταστροφικό σ’ εκείνο το σημείο, αλλά το κακό ήταν ότι δεν βρήκαμε και το γκολ της ισοφάρισης με τον Μιλίνκοβιτς Σάβιτς να κάνει εκπληκτική επέμβαση στο σουτ του Τζόλη καθώς απογειώθηκε πραγματικά για να διώξει τη μπάλα. Το ημίχρονο έληξε στο 1-0 με την Ελλάδα να έχει την κατοχή (58%-42%), περισσότερες τελικές (12-4), αλλά όχι το γκολ.
Με την έναρξη του Β’ ημιχρόνου ο Παούνοβιτς πέρασε στο ματς τον Λούκιτς αντί του Τσβέτκοβιτς, βάζοντας έναν επιπλέον χαφ και αφήνοντας μόνο προωθημένο τον Γιόβιτς.
Ο Σέρβος κόουτς ήθελε να ελέγξει τον ρυθμό, να κλείσει τους χώρους και εν μέρει τα κατάφερε καθώς ναι μεν είχαμε τον έλεγχο αλλά δεν μπορούσαμε να είμαστε τόσο απειλητικοί.
Στο 48′ μετά από εκτέλεση φάουλ και το μπέρδεμα των Σέρβων Ρέτσος και Παυλίδης δεν μπόρεσαν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα με τον τελευταίο να σκοράρει στο 53′ αλλά από καθαρή θέση οφσάιντ.
Ο Γιοβάνοβιτς βλέποντας την ομάδα μας να έχει…. κολλήσει, πέρασε τον Ιωαννίδη αντί του Κωστούλα και στο 66′ απειλήσαμε με τον Ιωαννίδη να σημαδεύει τον Σέρβο γκολκίπερ.
Κι ενώ το ματς φαίνεται να έχει σβήσει στο 74′ ήρθε επιτέλους η λύτρωση με σκόρερ τον Τζόλη! Ο Παυλίδης υποδέχθηκε τη μπάλα και την κράτησε παρά την πίεση τριών Σέρβων, την έδωσε την κατάλληλη στιγμή στον Τζόλη που από πολύ πλάγια θέση με τρομερό πλασέ την έστειλε στο δοκάρι και στα δίχτυα των Σέρβων.
Πριν γίνει η σέντρα ο Γιοβάνοβιτς πέρασε στο ματς Τεττέη, Δουβίκα δείχνοντας ότι θέλει το γκολ της νίκης με τον Τεττέη στο 77’να κάνει τρομερή ενέργεια, αλλά το σουτ κόπηκε από τους αμυντικούς και ακολούθησε ένα δεκάλεπτο όπου ο αγώνας έγινε εντελώς ροκ.
Οι Σέρβοι ανέβηκαν μέτρα στο γήπεδο, η Εθνική έχασε λίγο τη συνεχή της και με τα λάθη που γινόταν βρέθηκε σε δύσκολη θέση χωρίς ωστόσο να δεχθεί κάποια τελική για να απειλήσει η Ελλάδα στο 87′ με τον Τεττέη να βγάζει στον αμαρκάριστο Τζόλη ο οποίος βιάστηκε να τελειώσει τη φάση και σούταρε ψηλά άουτ.
Ωστόσο την πραγματικά μεγάλη ευκαιρία στο φινάλε του ματς την έχασαν οι γηπεδούχοι με τον Γιόβελιτς στο 90′ να σημαδεύει αρχικά το δοκάρι και στη συνέχεια αφού δεν απομακρύναμε από την σέντρα του Ζίβκοβιτς ο ίδιος παίκτης έπιασε την κεφαλιά από τα δύο μέτρα με τον Τζολάκη να διώχνει εκπληκτικά με το πόδι.
Κι ενώ όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει ήρθε η απόλυτη ανατροπή και η δικαίωση της προσπάθειας όλων στο 90’+5’… Ο Μιχαηλίδης (που είχε μπει στο 89′) έβγαλε τρομερή 40άρα πάσα στον Τσιμίκα ο οποίος όχι μόνο έκανε απίστευτο σπριντ, πρόλαβε τη μπάλα και έβγαλε σέντρα στο πρώτο δοκάρι όπου ο Δουβίκας πετάχτηκε και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 1-2.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΣΕΡΒΙΑ (Βέλικο Παούνοβιτς): Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Σίμιτς (81’ Γκούντελι), Εράνκοβιτς, Πάβλοβιτς, Κόστιτς (71’ Τέρζιτς), Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μαξίμοβιτς, Τσβέτκοβιτς (46’ Λούκιτς), Τάντιτς (87’ Σουκάτσεφ), Ζίβκοβιτς, Γιόβιτς (71’ Γιόβελιτς).
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Τζολάκης, Βαγιαννίδης, Μαυροπάνος (90’+1’ Μιχαηλίδης), Ρέτσος, Τσιμίκας, Κουρμπέλης, Ζαφείρης (90’+1’ Ανδρούτσος), Καρέτσας (74’ Δουβίκας), Τζόλης, Κωστούλας (63’ Ιωαννίδης), Παυλίδης (74’ Τεττέη).












