ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ψάχνουν τον «πυροτεχνουργό» και δύο άγνωστα μέλη

Πού ψάχνουν τον 46χρονο καταζητούμενο μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του –  Στο «μικροσκόπιο» τα ευρήματα της γιάφκας του Χολαργού – Σήμερα οι απολογίες των τρομοκρατών που έχουν συλληφθεί
Ο ειδικός κατασκευαστής βομβών, τα δυο περιφερειακά μέλη, ο προμηθευτής των εκρηκτικών υλών και φυσικά ο 46χρονος τραυματίας – καταζητούμενος είναι τα πρόσωπα που ψάχνουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να κλείσουν το φάκελο «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εντοπισμός στη γιάφκα του Χολαργού, μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών υλών, δείχνει ότι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» αναβαθμίστηκε και πιθανότατα είτε απέκτησε ειδικό κατασκευαστή βομβών είτε – το σενάριο συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες – ανέπτυξε επαφές με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α) που έχει πραγματοποιήσει πολλά χτυπήματα με βόμβες μεγάλης ισχύος. Το μαϊμού ασθενοφόρο βόμβα είναι δύσκολο να κατασκευαστεί από τους τρεις κατηγορουμένους και έτσι ψάχνουν για προσθήκη του πυροτεχνουργού στην οργάνωση προκειμένου να αναβαθμίσουν την δράση τους.

Παράλληλα, όπως συνηθίζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, τον εκτελεστικό βραχίονα συνοδεύει μια υποστηρικτική ομάδα έτοιμη να επέμβει αν κάτι πάει στραβά.

Οι αναλυτές της Αστυνομίας εκτιμούν πως τουλάχιστον δυο είναι τα μέλη που αποτελούσαν τον υποστηρικτικό βραχίονα όμως δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτούς. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό του 46χρονου φυγά, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να έχει λουφάξει σε κάποια κατάληψη στα Εξάρχεια χωρίς φυσικά να αποκλείουν ένα δεύτερο σενάριο που λέει ότι ο καταζητούμενος εδώ και μια εβδομάδα να έχει βρει καταφύγιο στην επαρχία προκειμένου να αναρρώσει από τον βαρύτατο τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο.

Ο τραυματισμός στο αριστερό γόνατο εκτιμούν πως είναι ιδιαίτερα σοβαρός και ο φυγάς χρειάζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς μπορεί να κινδυνεύει και η ζωή του. Στην Αντιτρομοκρατική εκτιμούν πως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών των τριών κατηγορουμένων ίσως δώσει κάποια στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Παράλληλα ερευνούν τουλάχιστον πέντε ληστείες που κρίθηκαν ύποπτες καθώς χρησιμοποιήθηκαν καλάζνικοφ και το modus operandi προσομοιάζει με αυτό της Ε.Α, προκειμένου να σαρώσουν αξιοποιήσιμο υλικό από κάμερες και να σκιαγραφήσουν το προφίλ και άλλων μελών της οργάνωσης. Η αποκωδικοποίηση των σημειώσεων και των στοιχείων που βρέθηκαν στα usb και στο laptop αλλά και το «ξεσκόνισμα» του οπλισμού για ανίχνευση dna και αποτυπωμάτων είναι τα επόμενα βήματα της Αντιτρομοκρατικής μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης. Μια διαδικασία βέβαια που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Η διόπτρα και το ασθενοφόρο

Οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Επαναστατική Αυτοάμυνα ετοίμαζε δύο εντυπωσιακά χτυπήματα, όμως τα σχέδια τους ανέτρεψε η ληστεία στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ και ο τραυματισμός του καταζητούμενου Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη. Το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα θα γινόταν με την «κλασική» μέθοδο της οργάνωσης δηλαδή με το καλάσνικοφ – σφραγίδα, στο οποίο «φόρεσαν» διόπτρα νυκτός και λέιζερ. Άρα, λένε οι αστυνομικοί, θα χτυπούσαν νύχτα και ήθελαν να βρουν στόχο. Δηλαδή θα στόχευαν με ακρίβεια πιθανότατα σε αστυνομικό στόχο και η επίθεση θα ήταν αιματηρή. Η δεύτερη ενέργεια – βάσει των ευρημάτων – θα ήταν βομβιστική πιθανότατα με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση θα έπαιζε το μαϊμού – ασθενοφόρο που ετοίμαζαν για να έχουν στη διάθεση τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ξεκάθαρο – λένε οι αστυνομικοί – αν το μαϊμού νοσοκομειακό όχημα θα το χρησιμοποιούσαν ως μέσο διαφυγής ή μετακινήσεων ή θα το φόρτωναν με βόμβες και θα το στάθμευαν έξω από το κτήριο – στόχο.

Σήμερα οι απολογίες των συλληφθέντων για συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Για σειρά βαρύτατων κατηγοριών – τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα – αναμένεται να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή οι δυο συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Οι δυο συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί το περασμένο Σάββατο στην εισαγγελία, η οποία άσκησε σε βάρος τους αλλά και σε βάρος δυο ακόμη προσώπων που αναζητούνται από τις αρχές, βαρύτατες ποινικές διώξεις. Στη συνέχεια, οι δυο άντρες είχαν οδηγηθεί σε ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους αφορά στην τέλεση των εξής αδικημάτων: τρομοκρατικές πράξεις από κοινού και κατ´ εξακολούθηση, τρομοκρατική  οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη περίπτωση όπλων (κακουργήματα). Ακόμη ποινική δίωξη ασκήθηκε και για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών,  παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία, παράνομη οπλοκατοχή και προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών (πλημμελήματα).

Η σημερινή μεταγωγή των συλληφθέντων στα δικαστήρια αναμένεται να γίνει υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως είχε γίνει και το περασμένο Σάββατο όταν είχαν οδηγηθεί στην εισαγγελία. Φίλοι και ομοϊδεάτες τους είχαν συγκεντρωθεί τότε δικαστήρια για να συμπαρασταθούν στους κατηγορουμένους, οι οποίοι είχε επιτεθεί φραστικά κατά των δημοσιογράφων που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε βάρος των δύο συλληφθέντων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τη ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ Play στο Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019, το οποίο εκτελέστηκε κατά την προσαγωγή στην εισαγγελία το περασμένο Σάββατο.