
Ένα λάθος που το κάνουμε όλοι: Μια διατροφολόγος εξηγεί τι δεν πρέπει να τρώμε τις ημέρες του καύσωνα
Ζέστη, κουφόβραση, λιοπύρι, καύσων…», έλεγε ο Σωτήρης Μουστάκας, ως Αρχιμήδης, σε εκείνη την φουλ αστεία σκηνή στον Ροζ Γάτο, που έχει πάει για μπάνιο στη θάλασσα με τον Πάνο Μιχαλόπουλο και προσπαθεί να σπάσει τον πάγο (προβοκατόρικη επιλογή έκφρασης, το παραδεχόμαστε!) για να πλησιάσει μια λουόμενη-αιθέρια ύπαρξη. Μια ατάκα που επαναλαμβάνουμε μηχανικά τις τελευταίες μέρες. Βράζοντας στο ζουμί μας. Ο καύσωνας, αυτός ο καταραμένος, τα φταίει όλα!
Οι ειδικοί, δεξιά αριστερά, μας δίνουν οδηγίες για να την παλέψουμε, για να προφυλαχθούμε. Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι κομβικής σημασίας το τι τρώμε. Ούτως ή άλλως είναι δηλαδή, πόσο μάλλον όταν ο καύσωνας τα κάνει όλα, μα όλα, πολύ πιο δύσκολα. Και δεν σου δίνει κανείς καμία εγγύηση ότι θα ‘σαι όλη μέρα κλεισμένος σε εσωτερικό χώρο, αγκαλιά με το air-condition. Κοντολογίς, θέλει πολλή προσοχή και να μην υποτιμάμε τους πιθανούς κινδύνους. Το θέρος είναι ύπουλο…
Στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews, η διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη έδωσε tips για τη διατροφή μας τώρα που ο καύσωνας είναι «εδώ» – και δεν θα πάει πουθενά για αρκετές ημέρες ακόμη. Αρχικά ξεκίνησε με μια εισαγωγή στο θέμα, ολίγον ακαδημαϊκά, αλλά σίγουρα και πολύ πρακτικά: «Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφικές μας ανάγκες στον καύσωνα αλλάζουν ή πιο σωστά δεν αλλάζουν και τόσο απλά. Είμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρήσουμε τις συστάσεις, διότι διαφορετικά μπορεί να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας».
Και αφού έκανε τις απαραίτητες… συστάσεις, η κυρία Μπαλαμώτη έγινε πολύ πιο συγκεκριμένη στο τι πρέπει να προσέχουμε: «Κυρίως, τον όγκο των θερμίδων που καταναλώνουμε. Πόσες θερμίδες σημαίνουν θερμογένεση λόγω λήψης τροφής. Αυτό λοιπόν αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, άρα το φαγητό μας ζεσταίνει. Χρειαζόμαστε λοιπόν οπωσδήποτε μικρά γεύματα. Θα έλεγα ότι 3 γεύματα την ημέρα θα ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή προσέγγιση γιατί αν τρώμε πάρα πολύ συχνά γεύματα μπορεί πάλι να αυξήσουμε τις θερμίδες αθροιστικά και να έχουμε άλλο θέμα με το βάρος. Ναι μεν μικρά, όχι θερμογένεση, αλλά πολύ συχνά. Αθροίζουμε θερμίδες σπαστά μέσα στην ημέρα και στο τέλος καταλήγουμε στο ίδιο αποτέλεσμα».
Έπειτα, για το τι πρέπει να περιέχουν τα γεύματα ανέφερε κάτι που οι περισσότεροι δεν το είχαμε καν σκεφτεί πιθανότατα και κάναμε λάθος. Για το πώς δηλαδή η πρωτεΐνη δεν είναι η ιδανική «σύντροφος» των πολύ ζεστών ημερών, τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες: «Το τι θα περιέχει αυτό το γεύμα είναι μια άλλη ιστορία για τον καύσωνα. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογόνο επίδραση στον οργανισμό, άρα ιδανικά αυτές τις μέρες να την αποφεύγουμε ή πιο σωστά να την περιορίσουμε λιγάκι. Άρα εγώ δεν θα πήγαινα σε ένα γεύμα με μπιφτέκι, κρέας, σαλάτα, θα πήγαινα καλύτερα σε μία πατατοσαλάτα ή ακόμη καλύτερα σε γεμιστά. Δηλαδή σε υδατάνθρακα με λίγο λίπος, όπου έχουν μικρότερη θερμογόνο επίδραση στον οργανισμό μας. Άρα παράγουμε λιγότερη θερμότητα καταναλώνοντας τέτοια γεύματα Το ψάρι έχει πάρα πολύ χαμηλές θερμίδες και τα θαλασσινά επίσης έχουν ακόμη χαμηλότερες θερμίδες, ειδικά αν είναι ψητά, όχι τηγανιτά, οπότε θα ήταν μια καλή λύση για να πάρουμε πρωτεΐνη αυτές τις μέρες».
Τελειώνοντας, η κυρία Μπαλαμώτη στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ισορροπίας στη διατροφή (να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων) αλλά και της ενυδάτωσης, στο πόσο δηλαδή σημαντικό είναι να πίνουμε πολύ νερό μέσα (2,5 λίτρα ημερησίως, τουλάχιστον), περιορίζοντας παράλληλα τα ανθρακούχα ποτά αλλά και την καφεΐνη που προκαλεί αφυδάτωση από ένα σημείο και έπειτα. Εάν λοιπόν βρίσκεσαι κι εσύ σε δίλημμα για το τι θα μαγειρέψεις τώρα που η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο, κι ο καύσωνας μας έχει κάψει, η λύση είναι απλή ώστε να καλύψεις κάθε σου ανάγκη για δροσιά, και να μείνεις συγχρόνως χορτάτος. Και πού θα πάει, καύσωνας είναι, θα περάσει. Μέχρι τον επόμενο, που δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει, δυστυχώς, πως δεν θα αργήσει να μας έρθει.