Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:34
Κόσμος

«Εμφύλιος» στο Kρεμλίνο; -Ουκρανοί λένε ότι ο Πούτιν συλλαμβάνει στρατιωτικούς, μετά την έκρηξη στην Κριμαία






Η  έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας δείχνει να έχει πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Ρωσία.

Αυτό που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, πρόκειται για έναν εμφύλιο εντός και γύρο του Κρεμλίνου φαίνεται να γιγαντώνεται ύστερα από τη σημερινή επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Την δικιά του εκδοχή για το ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας εξέφρασε μέσω twitter ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Ο ίδιος σημειώνει ότι η επίθεση ήταν το αποτέλεσμα ενός ανταγωνισμού ανάμεσα στην FSB, την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και τον ρωσικό στρατό.

«Τώρα σοβαρά. Οι FSB/PMC προσπαθούν να εξαλείψουν την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας/Γενικού Επιτελείου. Πριν από την αλλαγή προσωπικού, η FSB έχει βγει «νοκ-άουτ» – δε πρόλαβε την έκρηξη της γέφυρας του Πούτιν. Το Υπουργείο Άμυνας μπορεί τώρα να κατηγορήσει την FSB για τη μελλοντική απώλεια του Νότου. Δεν είναι προφανές ποιος ευθύνεται για την έκρηξη; Το φορτηγό ήρθε από τη Ρωσία», έγραψε στο twitter o Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Το Σάββατο, ο Άντον Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σε tweet ότι «άρχισαν στη Μόσχα συλλήψεις στρατιωτικών. Η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης έχει διακοπεί». Προσθέτει μάλιστα ότι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν μπει στην Μόσχα και ότι «αναφέρονται πολλαπλές συλλήψεις, κρατήσεις και παρεμποδίσεις στρατιωτικών».

Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αυτές οι πληροφορίες, που πάντως διακινούνται από αξιωματούχους κοντά στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για πρώτη φορά γενικός διοικητής όλων των στρατευμάτων στην Ουκρανία

Στον πρώτο διορισμό γενικού διοικητή των εν τη Ουκρανία στρατευμάτων προχώρησε νωρίτερα σήμερα το Κρέμλινο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν τη διοίκηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, έχει στιγματίσει την καριέρα του με κατηγορίες περί «διαφθοράς και βαναυσότητας».

Από το 2017, ο Σουροβίκιν ηγείται των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, ένα γραφείο που δημιουργήθηκε το 2015 όταν η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, οι Αεροπορικές και Πυραυλικές Δυνάμεις και οι Διαστημικές Δυνάμεις τέθηκαν υπό μία διοίκηση. Τον Ιούνιο, τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο Τατζικιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία.

Η αλλαγή αυτή ακολουθεί την απομάκρυνση, όπως αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας των δύο διοικητών από τις συνολικά πέντε στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ορίζει την FSB φύλακα στη γέφυρα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σε διάταγμα που εξέδωσε o πρόεδρος της Ρωσίας λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, αναφέρεται ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.

Καρατομεί διοικητές ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της, η Washington Post αναφέρει ότι στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων το Κρεμλίνο προχωρά σε απολύσεις αξιωματούχων του στρατού της Ρωσίας οι οποίες θεωρούνται από κάποιους ως δείγμα «τριγμών» στη ρωσική ηγεσία.

Ο στρατηγός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας 44χρονης στρατιωτικής καριέρας ήταν περισσότερο γνωστός για τις τακτικές καμένης γης στις εκστρατείες που διηύθυνε στη Συρία και την Τσετσενία, ορίστηκε τον Απρίλιο γενικός επιχειρησιακός διοικητής του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η απόλυσή του φαίνεται να ήρθε ως απάντηση στις βαριές απώλειες και τις στρατηγικές αποτυχίες των τελευταίων ημερών.

Δυσαρέσκεια και στα υψηλά κλιμάκια

Όπως και οι κακώς προετοιμασμένες δυνάμεις τους στο μέτωπο, οι διοικητές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύονται εύκολος στόχος, ακόμη και όταν οι ανώτεροι πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ και του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την άμεση κριτική. Οι πρόσφατες επικρίσεις κατά του Σοϊγκού, ωστόσο, έχουν σηματοδοτήσει ότι και η θέση του μπορεί τελικά να τεθεί σε κίνδυνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.