Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024 22:38
ΜαγνησίαΤοπικά

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα – SOS από τους χρόνια πάσχοντες


Περισσότερα από 200 βασικά φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα χρόνια πάσχοντες και όχι μόνο να βρίσκονται σε απελπισία.

Πρόκειται για αναντικατάστατα φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αλλά και φάρμακα για το αναπνευστικό.

Ασθενείς και φαρμακοποιοί κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν οι πρώτοι και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν την θεραπεία που τους έχουν συστήσει οι γιατροί.

«Οι φαρμακοποιοί κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι παρά τις επανειλημμένες αναφορές των φαρμακοποιών δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για το θέμα των ελλείψεων οι φαρμακοποιοί «δείχνουν» εκτός από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επαγγελματίας να χτυπούν καμπανάκι εγκαίρως, δίχως όμως ανταπόκριση.

«Πρόκειται για πάνω από 200 σκευάσματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα ασθενών με χρόνια προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν όταν ακολουθούν συγκεκριμένες θεραπείες να υποχρεώνονται να αναζητήσουν γενόσημα διότι δεν υπάρχει το αυθεντικό φάρμακο που λαμβάνουν χρόνια και ενδείκνυται για τη θεραπεία τους. Το καλύτερο να είναι, δεν νιώθουν ασφαλείς», επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί μεταφέροντας την αγωνία των ασθενών.

Πολλοστή φορά με ελλείψεις στα ράφια

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται έλλειψη φαρμάκων. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που έγκειται κυρίως στις εξαγωγές που γίνονται από τις μεγάλες φαρμακοαποθήκες και τις εταιρείες παρασκευής φαρμακευτικών σκευασμάτων σε χώρες του εξωτερικού, διότι το περιθώριο κέρδους για εκείνες είναι υψηλότερο συγκριτικά με την Ελλάδα.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

 

Για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Σε συνεχεία των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων και συγκεκριμένα: α) η έκδοση της επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που θα αναρτηθεί σήμερα, β) η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων και γ) η αύξηση των εισαγωγών, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων χθες προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εδωσα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει πέντε πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρείες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».