Κόσμος

Εκρηξη σε ιρανικό τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα

Μια μεγάλη έκρηξη σε ένα τάνκερ σημαίας Ιράν σημειώθηκε προ ολίγου κοντά στις ακτές της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από την έκρηξη, που ήταν τόσο ισχυρή με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές στις δύο κύριες δεξαμενές, έχει προκληθεί εκροή καυσίμων στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία δεν έχει δώσει επίσημη ενημέρωση για την έκρηξη στο τάνκερ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου είναι ασφαλές και η κατάσταση στο σκάφος μετά την έκρηξη είναι υπό έλεγχο.

Ιρανικά ΜΜΕ: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο τάνκερ

Κατά τις ίδιες πηγές, η έκρηξη στο τάνκερ Sinopa, το οποίο ανήκει στην Κρατική Εταιρεία Ιρανικού Πετρελαίου (NIOC), και έπλεε περίπου 100 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Τζέντα, προκλήθηκε από δυο πυραύλους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nour που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το τάνκερ είναι το “Sanitized”.

Για «τρομοκρατική επίθεση» μιλά το Ιράν

Τοπικά ΜΜΕ και το πρακτορείο ISNA μετέδωσαν ότι Ιρανοί τεχνικοί θεωρούν ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση», αλλά δεν παρείχαν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό. Μέχρι στιγμής η Ιρανική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC), που ήταν κάποτε δεύτερη μετά τη Saudi Aramco στις εξορύξεις αργού, δεν έχει επιβεβαίωσει τις πληροφορίες.

Το σημερινό συμβάν έρχεται μετά τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι το Ιράν επιτέθηκε σε πετρελαιοφόρα κοντά στα Στενά του Ορμούζ, κατηγορία που απορρίπτει η Τεχεράνη. Οι σχέσεις ΗΠΑ ΄-Ιράν πάνε από το κακό στο χειρότερο μετά την περσινή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις στον πετρελαϊκό και τραπεζικό κλάδο της σε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης», όπως την αποκαλεί.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr