Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 20:22
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: “Παράθυρο” για αλλαγή του από κυβερνητικά στελέχη






Ανοίγει η συζήτηση για να αλλάξει ο εκλογικός  νόμος, με τρεις υπουργούς της κυβέρνησης να κάνουν δηλώσεις για το θέμα, σημειώνοντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. 

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε νωρίς το πρωί με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, στο θέμα του εκλογικού νόμου λέγοντας: “Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός: πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο».
Ο κ. Γεραπετρίτης επέμεινε στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Είπε: «Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια».

Ο υπουργός Εσωτερικών

Μιλώντας στον Θάνο Σιαφάκα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 της ΕΡΤ, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε χαρακτηριστικά «οι εκλογές έχουν μια συνταγματική προθεσμία, είναι συγκεκριμένη, άρα οι εκλογές θα γίνουν την ημερομηνία που λέει το Σύνταγμα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει πάλι συνταγματικά κατοχυρωμένο το πρωθυπουργικό προνόμιο για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους μπορούν να επικαλεστούν και συχνά επικαλούνται οι πρωθυπουργοί, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Για τον εκλογικό νόμο, προσέθεσε ο κ. Βορίδης, επίσης το έχει αποσαφηνίσει ο Πρωθυπουργός με πάρα πολύ καθαρό τρόπο, «δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, έχουμε ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, με αυτόν τον νόμο θα πάμε στις δεύτερες εκλογές, άρα το πλαίσιο είναι σαφές και ξεκάθαρο».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου απάντησε: «Δεν έχω να πω πολλά περισσότερα. Έχουμε τοποθετηθεί. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Πάγια θέσης της παράταξής μας είναι πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς, να οδηγεί σε σταθερές και ισχυρές κυβερνήσεις και να αποτρέπει την ακυβερνησία και το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση  κάνει λόγο για νέα «εκτροπή» και «πρωτοφανή θεσμικό τυχοδιωκτισμό» από τον κ. Μητσοτάκη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι: «Μετά από 3 χρόνια κακοποίησης των θεσμών και του κράτους δικαίου μέσα από το παρακράτος του, ο δήθεν θεσμικός κ. Μητσοτάκης διαρρέει στον Τύπο πως ετοιμάζεται να προβεί σε ακόμα μία εκτροπή, υπό το βάρος της κατάρρευσής του από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπου διαρκώς βγαίνουν νέες αποκαλύψεις» σημειώνουν αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης και υπενθυμίζουν πως κανένας Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας δεν έχει πράξει κάτι αντίστοιχο. Να αλλάξει δηλαδή δύο φορές τον εκλογικό νόμο στην ίδια θητεία, πριν καλά καλά εφαρμοστεί η πρώτος.»

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

«Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία» τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ για τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Όπως αναφέρουν σε άτυπη ενημέρωση δεν έχουν μέτρο γι΄ αυτό είναι ικανοί να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο».

Το ΚΚΕ

«Αστάθεια και μεγάλη ανασφάλεια για το λαό» φέρνουν τα όσα συζητούνται σχετικά με τον εκλογικό νόμο, αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. «Τα “μαγειρέματα” της ΝΔ με τον εκλογικό νόμο, όπως και τα θολά σενάρια που μεθοδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αφορούν τους όρους για την -επιδιωκόμενη από την άρχουσα τάξη- πολιτική σταθερότητα, που για το λαό σημαίνει αστάθεια και μεγάλη ανασφάλεια. Όμως, λύση προς όφελος του λαού υπάρχει μόνο στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που προτείνουν τα κόμματα του κατεστημένου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.