Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 05:01
ΘεσσαλίαΛάρισα

Εισαγγελική παρέμβαση για τις απουσίες σε ιδιωτικό σχολείο της Λάρισας






Την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας Απόστολου Τζαμαλή προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος ιδιοκτήτη και διευθύνοντος συμβούλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Λάρισας.

Η πολυσέλιδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερία, μηνυτήρια αναφορά εστιάζει στην «αλλοίωση» των απουσιολογίων και παράλληλα στην «απόκρυψη» των απουσιών, των ίδιων μαθητών προφανώς, στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου παιδείας (myschool) με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση των μαθητών – υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Μία διαδικασία που κορυφώνεται προς το τέλος του σχολικού έτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα «προαιρετικής» φοίτησης των ενδιαφερομένων μαθητών, που αποκτούν «άνεση χρόνου για να κάνουν φροντιστήρια», με απώτερο σκοπό την καλύτερη επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με τον συντάκτη της αναφοράς να χαρακτηρίζει την διαδικασία «δέλεαρ» για την εγγραφή μαθητών και την προσέλκυση γονέων, με «αθέμιτο οικονομικό όφελος» για το εν λόγω σχολείο, προφανώς σε βάρος άλλων ιδιωτικών σχολείων της Λάρισας.

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο κύριος Τζαμαλής θα διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα μέσω του αρχείου του απουσιολογίου για τα δύο τελευταία εκπαιδευτικά έτη, όπως επίσης θα εξεταστούν, οι απουσιολόγοι αλλά και οι υπεύθυνοι των τμημάτων.

Το θέμα των απουσιών υποψηφίων των πανελλαδικών, αποτελεί το όνειδος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αφού εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου (σ.σ. χρησιμοποιώντας την δυνατότητα των 114 απουσιών) ειδικά μετά τις διακοπές του Πάσχα, «εγκαταλείπουν» το δημόσιο σχολείο και παρακολουθούν μαθήματα μόνο στα φροντιστήρια.

Απαξιώνεται με τον τρόπο αυτόν το δημόσιο σχολείο, αφού προτεραιότητα έχει η προετοιμασία για την εισαγωγή στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσής και όχι η απόκτηση της γνώσης. Διαδικασία που εντείνει τις ανισότητες μεταξύ μαθητών, ειδικότερα σε βάρος των παιδιών οικονομικά αδύ­ναμων οικογενειών, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα της φροντιστηριακής κάλυψής των μαθητών. Πρακτική που έχει «εδραιωθεί» και η οποία είναι γνωστή στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Η συγκεκριμένη αναφορά ωστόσο που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση με αφορμή και το θέμα των πανελ­λαδικών είναι η πρώτη που φαίνεται να θίγει ένα τέτοιο καθεστώς και σε ιδιωτικό σχολείο. Η αναφορά θίγει έμμεσα την αξιοπιστία ή την εγκυρότητα των τίτλων σπουδών, λόγω της «παράβασης της εκπαιδευτικής νομοθεσίας» για το θέμα των απουσιών, αλλά προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι η καταγγελία, σε αρκετά σημεία της, εστιάζει παράλληλα στον «αθέμιτο» και «παράνομο ανταγωνισμό» απέναντι «στα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία της Λάρισας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αντίστοιχη αναφορά σε βάρος του εν λόγω εκπαιδευτηρίου δεν έχει κατατεθεί πα­ράλληλα με την Εισαγγελία και τις τοπικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες (σ.σ. τουλάχιστον πρόσφατα) προκειμένου να ελεγχθούν καταγγελλόμενα που αφορούν στην ουσία της τήρησης της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, αλλά και της καθημερινής λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και δευτερευόντως σε ζητήματα «ανταγωνισμού» μεταξύ των ιδιωτικών εκ­παιδευτηρίων που ενδεχομένου να καταθέτουν «προσφορές» σε γονείς με απώτερο σκοπό την αύξηση του αριθμού των φοιτούντων.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο συντάκτης της αναφοράς, προκειμένου να στηρίξει τα καταγγελλόμενα, κάνει αναλυτικές παραπομπές στη νομοθεσία για το θέμα των απουσιών, καταγγέλλοντας «αλλοίωση» του απουσιολογίου και «μη καταγραφή των απουσιών» μαθητών στο σύστημα Myschool, διαδικασία που τυπικά καταλήγει «σε παράνομη χορήγηση τίτλων σπουδών και απολυτηρίων» εφόσον πράγματι οι εμ­πλεκόμενοι μαθητές έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο εκ του νόμου όριο απουσιών.

Σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα η τακτική της αλλοί­ωσής του απουσιολογίου λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, την περίοδο προς τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οπότε η φοίτηση στο συγκεκριμένο σχολείο μετατρέπεται σε «προ­αιρετική», αφού οι απουσίες των μαθητών «συστηματικά δεν καταγράφονται», ώστε οι υποψήφιοι των πανελλαδικών να προετοιμάζονται στα φροντιστήρια έχοντας περισσότερο ελεύ­θερο χρόνο στη διάθεσή τους.

Με δεδομένο, όπως προαναφέρθηκε, ότι η συγκεκριμένη τακτική (σ.σ. των σκόπιμων απουσιών από το σχολείο λίγο πριν τις πανελλαδικές) είναι ευρέως διαδεδομένη στα δημόσια σχολεία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η εισαγγελική έρευνα επιβεβαιώσει τελικά ή όχι τα καταγγελλόμενα και για ιδιωτικά σχολεία και στη διάσταση που κατ’ επέκταση θίγεται για το σκέλος της εγκυρότητας των τίτλων σπουδών λόγω της «αλλοίωσής» στοιχείων στο απουσιολόγιο.

Αφού σε αντίθεση με τα καταγγελλόμενα στο σκέλος των απουσιών προκειμένου να «κορυφωθεί» η φροντιστηριακή κάλυψη είναι γνωστό πως και σε ιδιωτικά λύκεια, παρότι οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα για τα φοίτηση των παιδιών τους σε αρκετές περιπτώσεις μαθητές παρακολουθούν πα­ράλληλα φροντιστηριακά μαθήματα, αφού η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας.

Πηγή: onlarissa.gr