Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 22:55
ΜαγνησίαΤοπικά

Εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα κορωνοϊού στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο – Τι προβλέπει ο Νόμος






Προκαταρκτική από την εισαγγελία του Βόλου μετά τη «βόμβα» με τα κρούσματα κορωνοϊού στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων, όπου μέχρι στιγμής ο απολογισμός κρουσμάτων σε τρόφιμους και εργαζομένους ανέρχεται σε 35, 28 τρόφιμοι και 7 εργαζόμενοι. Από τους 28 ηλικιωμένους συνολικά νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο 14 τρόφιμοι, εκ των οποίων 11 είχαν διακομισθεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ και άλλοι τρεις προχθές το απόγευμα.

Από κύκλους του ιδρύματος «διαρρέεται» πως η διασπορά έγινε από ηλικιωμένη που επέστρεψε στο Ίδρυμα μετά από τη νσηλεία της, για άλλο λόγο, στο Νοσοκομείο , ωστόσο οι γιατροί του Αχιλλοπούλειου διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η ηλικιωμένη «κόλλησε» στην παθολογική κλινική επισημαίνοντας πως επέστρεψε με αρνητικό τεστ στο Γηροκομείο και με οδηγίες να μείνει απομονωμένη λόγω της κατάστασης της υγείας της. Επίσης υπογραμμίζουν ότι κανένας νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια καθώς και κανένας ασθενής στην παθολογική δεν είχε κορωνοϊό και δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη θα έρθουν οι υπεύθυνοι του Σουρλίγκειου Γηροκομείου Καναλίων, όταν λήξει η καραντίνα, που έχει επιβληθεί στην εν λόγω δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων. Όπως έγινε γνωστό χθες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου παράγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου, που θα διερευνήσει, αν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας των τροφίμων της δομής από τον κορωνοϊό, όπως ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος (35) και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Το Αστυνομικό Τμήμα Ρ. Φεραίου θα λάβει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους με την λήξη της καραντίνας στη δομή, ενώ η Εισαγγελία ζητεί τον φάκελο λειτουργίας της και να καταθέσει ο επιστημονικά υπεύθυνός της.

Η δίωξη που θα ασκηθεί, θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο «όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, είτε με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».