ΚΟΙΝΩΝΙΑ

EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους νοτιοανατολικά της Κρήτης

Συντρίμμια ή σωσίβια τα οποία εικάζεται ότι ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροσκάφος της EgyptAir εντόπισε αιγυπτιακό αεροσκάφος τύπου C-295 το οποίο ερευνούσε από αέρος την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης στο πλαίσιο της επιχείρησης Search and Rescue για την ανεύρεση του Airbus Α-320. Στις 15:20, το πλήρωμα αιγυπτιακού αεροσκάφους που ερευνούσε στην περιοχή περίπου 200 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης έκανε αναφορά για εντοπισμό ενός πορτοκαλί αντικειμένου.

Το υπουργείο Εθικής Άμυνας επιβεβαίωσε ακριβώς στις 16:30 «ότι εντοπίστηκαν πλαστικά αντικείμενα με σκοινιά, 50 μίλια από το σημείο που χάθηκε το ίχνος του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών».

Στις 16:44, ελληνικό C-130 επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο που είχε εντοπιστεί είναι ένα πορτοκαλί σωσίβιο. Αυτή την ώρα πλοία του αιγυπτιακού ναυτικού πλέουν προς την περιοχή -που βρίσκεται εντός του FIR Καϊρου- και βρέθηκε το σωσίβιο.

Μάλιστα, το πλήρωμα του ελληνικού C-130 μετέδωσε την πληροφορία ότι στο ίδιο σημείο που εντοπίστηκε το σωσίβιο, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ένα ασημί γυαλιστερό αντικείμενο.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στις 15:20 το μεσημέρι και επαναβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν αντικείμενα σε νεότερη οπτική παρατήρηση από αέρος στις 15:25. Τα πλωτά μέσα που κατευθύνονται στην περιοχή 210 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης αναμένεται να περισυλλέξουν τα αντικείμενα για να διαπιστωθεί αν το σωσίβιο και το άλλο ασημί αντικείμενο είναι κομμάτια από το εξαφανισμένο Airbus της EgyptAir.

Τι προηγήθηκε

Λίγο πριν τις 16:00, η ΕΡΤ μετέδωσε πληροφορίες ότι τα αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση Search and Rescue για την πτήση της EgyptAir που επισήμως θεωρείται εξαφανισμένη εντόπισαν δύο μεγάλα κομμάτια χρώματος πορτοκαλί,που εικάζεται ότι ανήκουν στο χαμένο Airbus A-320. Η αρχική πληροφορία της ΕΡΤ ήταν πως τα δύο μεγάλα αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος πως βρέθηκαν 230 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η πληροφορία που δόθηκε στις ελληνικές αρχές από το αιγυπτιακό αεροσκάφος τύπου C-295 το οποίο συμμετέχει στις έρευνες είναι από ευρήματα στην περιοχή 210 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στην περιοχή εκείνη, σύμφωνα με την συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Καϊρου, οι έρευνες γίνονταν από αιγυπτιακά αεροσκάφη.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν από το αιγυπτιακό αεροσκάφος περίπου στις 15:20 και στις 15:25, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο “BFMTV” ,που επικαλείται τον ελληνικό στρατό, δύο αντικείμενα εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης.  Τα δύο αντικείμενα που περισυνελέγησαν είναι πλαστικά κομμάτια λευκού και κόκκινου χρώματος, μεγάλου μεγέθους.

Αντίστοιχες αναφορές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην ΕΡΤ, φαίνεται να έχει λάβει και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας/ Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την βρετανική Mirror, στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης εντοπίστηκαν δύο σοροί που η εφημερίδα εικάζει ότι μπορεί να ανήκουν σε κάποιους από τους επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης Παρίσι-Κάιρο. Η πληροφορία της Mirror ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και μεταδίδεται από άλλο διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Μέχρι αυτή την ώρα προφανώς και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με επίσημο τρόπο εάν πράγματι έχουν βρεθεί τμήματα του εξαφανισμένου αεροσκάφους.