Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 08:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: Η Ελλάδα έχει ακόμα μαραθώνιο μπροστά της για να επιστρέψει στην κανονικότητα






Κριτική στο αφήγημα της κυβέρνησης για την εποχή μετά την έξοδο από τα Μνημόνια ασκεί ο Economist στο άρθρο του με τίτλο «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της».

Αφού κάνει μια αναφορά σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για την ελάφρυνση του χρέους και τη σχεδιαζόμενη επιστροφή στις αγορές, ο συντάκτης σημειώνει ότι «τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία έχουν μίλια μπροστά τους πριν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση υπέγραψε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους: πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, στόχο που έχουν πετύχει μόνο μερικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια». economist-economy

Το βάρος του χρέους που φτάνει το 180% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά είναι ευάλωτη σε στόχους που χάνονται, στην αργή ανάπτυξη ή στην άνοδο των επιτοκίων, επισημαίνεται στο άρθρο του Economist.

«Το 1/5 του εργατικού δυναμικού και τα 2/5 των είναι άνεργοι. Όσοι Έλληνες είναι τυχεροί να έχουν δουλειά, λαμβάνουν πετσοκομένους μισθούς ενώ η φορολογία αυξάναεται. Εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νέων ατόμων έχουν φύγει από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες» περιγράφει την πραγματικότητα στην Ελλάδα ο Economist.

Παρόλα αυτά στο άρθρο σημειώνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται «αν και σε αργούς ρυθμούς. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται λόγω της πτώσης των ονομαστικών μισθών – ένας επώδυνος τρόπος προσαρμογής αλλά ο μόνος πιθανός σε μια νομισματική ένωση με χαμηλό πληθωρισμό».

«Η ανάπτυξη είναι ακόμα απογοητευτική. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και αναμένεται να φτάσει περίπου στο 2% φέτος. Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις δυνατότητες της οικονομίας, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, ωστόσο, είναι ότι παραμένει δύσκολο να κάνεις δουλειά στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Καθυστερήσεις, διαφωνίες για τους όρους και έρευνες από περιβαλλοντικές υπηρεσίες έχουν καθυστερήσει την επένδυση» σημειώνει ο Economist.

 

 

Πηγή: protothema.gr