Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024 15:12
ΜαγνησίαΤοπικά

Δυο ακόμη νεκροί από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου – Στο 1,07 ο ρυθμός μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη Μαγνησία


Δυο ακόμη θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στο Νοσοκομείο του Βόλου. Πρόκειται για έναν άνδρα 75 ετών και μια γυναίκα 72 ετών, που δεν κατάφεραν να νικήσουν τον ιό ανεβάζοντας στους 175 τους νεκρούς στο “Αχιλλοπούλειο” κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σήμερα, στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Βόλου νοσηλεύονται τρεις ασθενείς και συγκεκριμένα μια γυναίκα 62 ετών και δυο άνδρες ηλικίας 75 και 79 ετών. Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται δυο γυναίκες 78 και 83 ετών, ενώ οι νοσηλευόμενοι στις δυο κλινικές covid ανέρχονται συνολικά σε 32 άτομα.

Στο μεταξύ κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε στη Μαγνησία, με τον ΕΟΔΥ, να ανακοινώνει χθες 24 μολύνσεις. Ο αριθμός αναπαραγωγής(R=reproductive number)του SARS-CoV-2 στην Μαγνησίας ισούται με 1.07 . Ο αριθμός αναπαραγωγής(R=reproductive number)του SARS-CoV-2 στην Π. Θεσσαλίας ισούται με 0.99, ενώ τον μεγαλύτερο αριθμό μεταδοτικότητας, τον έχει η Καρδίτσα με 1,16. Από τις 16 εως τις 22 Φεβρουαρίου καταγράφονται στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου 77 θετικά κρούσματα στη Μαγνησία και από τις 9/2/21 έως 15/2/2021 καταγράφηκαν 71 κρούσματα.

Tο R0 εκφράζει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα όταν δηλαδή στον πληθυσμό δεν υπάρχει ανοσία. .Αν, για παράδειγμα, το R0 είναι ίσο με 3, κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει άλλα 3 άτομα κατά μέσο όρο, και αυτά με τη σειρά τους άλλα 3 το καθένα κ.ο.κ. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει σταδιακά και ακολουθεί εκτεταμένη διασπορά. Αν το R0 είναι μικρότερο από 1, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας. Αυτό συμβαίνει γιατί, στην περίπτωση αυτή, ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει άλλο ένα άτομο και επομένως η μετάδοση σταδιακά φθίνει.