Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024 01:30
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Χαιρόμαστε που ο Τσαβούσογλου αναγνωρίζει τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ






Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας δίνουν διπλωματικές πηγές.

«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» υπογραμμίζουν πηγές του ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν αναφερόμενες στον Τούκο υπουργό Εξωτερικών ότι «βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».

Τι είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρια νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι’ αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία «θετική» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

Η αντίδραση της Τουρκίας στο μήνυμα των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε το μήνυμα από τις ΗΠΑ να σεβεαστεί την ιστορία της Αγιά Σοφιάς.

«Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας» απάντησε το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι NTV. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ για τις οποίες είπε ότι κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε, μάλιστα, και σόου παρουσιάζοντας διαθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ.

Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγε και η Ελλάδα για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος, μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ κάλεσε τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πέτσας: Θα δημιουργηθεί ψυχικό χάσμα ανάμεσα σε Χριστιανούς και την Τουρκία

Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος αφενός είπε ότι «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και αφετέρου όσον αφορά για την Αγιά Σοφιά «ότι δεν είναι διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να το βλέπουμε ως θέμα διαχείρισης ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας».

«Τυχόν μονομερείς ενέργειες θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Το μήνυμα των ΗΠΑ

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, καταγράφει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Αγία Σοφία, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

 

 

Πηγή: protothema.gr