MobileΒόλοςΚΟΡΥΦΑΙΕΣΤοπικά

Δήμος Βόλου για ΞΕΝΙΑ: Ιάσονα τις “μίζες” τις έπαιρναν άλλοι… – Και νόμιμη και ηθική, κυρίως, η απόφαση

Με μια σκληρή και περιπαικτική ανακοίνωση απαντά ο Δήμος Βόλου στα «παραμύθια του μικρού Ιάσονα» όπως τα χαρακτηρίζει σχετικά με απόφαση για μείωση του μισθώματος του ΞΕΝΙΑ Βόλου λόγω και της δεινής ύφεσης και κρίσης που επικρατεί, από την πανδημία.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Συνεχίζει, χωρίς ίχνος συναίσθησης  της πραγματικότητας, να γράφει παιδικά παραμυθάκια ο μικρός Ιάσονας, προσπαθώντας να «κλέψει» λίγη από τη δημοσιότητα του κορωνοϊού. Νέο παραμυθάκι του, με δράκο το «ΞΕΝΙΑ», τη μείωση μισθώματος που επιχειρεί να εμφανίσει ως δήθεν σκάνδαλο

Επειδή πολλά τέρατα κυκλοφορούν τούτες τις μέρες της πανδημίας για ενημέρωση των συμπολιτών μας τους οποίους, και μόνο βλέπουμε, σημειώνουμε.

Το αρχικό μίσθωμα που συμφωνήθηκε για το ΞΕΝΙΑ Βόλου, από 8.7.2005, ήταν ύψους 420.000,00 ευρώ ετησίως. Με αλλεπάλληλης δικαστικές προσφυγές (150/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου και  αριθμό 143/2017 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας) η εταιρία που το εκμεταλλεύεται με την επωνυμία «DOMOTEL ΞΕΝΙΑ ΒΟΛΟΥ» πέτυχε να καθορίσει το ετήσιο μίσθωμα στο ποσό των 312.000,00 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 7.1.2013 μέχρι την 7.1.2019.

Μετά από αίτημα της «DOMOTEL» και με την αριθμ. πρωτ. 12897/17-2-2020 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου ορίζεται ότι από τις 8/1/2019 και μετά δεν υπάρχει καθορισμός καταβλητέου μισθώματος ούτε με νεότερη συμφωνία ούτε με δικαστική απόφαση  και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως καταβλητέο μίσθωμα ούτε το ποσό των 420.000 ευρώ, που είχε καταληκτική ημερομηνία την 13η/1/2012, αφού δεν υλοποιήθηκε η β΄φάση του επενδυτικού προγράμματος, ούτε το ποσό των 312.000 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση είχε καταληκτική ημερομηνία την 7η/1/2019.

Ετσι επειδή ο Νόμος το επιτρέπει και η ηθική και η λογική το επιτάσσουν και με δεδομένα α) την μη μεταβολή του πολεοδομικού καθεστώτος της περιοχής για την προβλεπόμενη από την από 13/η/1/2012 σύμβαση  παραχώρησης υλοποίηση του επενδυτικούς προγράμματος, β) τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, γ) την τρέχουσα πρωτοφανή εμπειρία της πανδημίας και δ) την εκτιμητική έκθεση της μισθωτικής αξίας του μισθίου από πιστοποιημένο, από το Ελληνικό Δημόσιο, εκτιμητή, που την όρισε στο ποσό των  διακοσίων πενήντα δύο χιλιάδων  και εκατόν ογδόντα (252.180) ευρώ ετησίως, ζητήσαμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκρίνει έκπτωση της τάξεως του 20% και να καθοριστεί το καταβλητέο μίσθωμα για τα έτη 2019, 2020 και 2021, στο ποσό των 252.180 ευρώ ετησίως.

Οι πολίτες του Βόλου γνωρίζουν καλύτερα όλων τον απόλυτο σεβασμό στη χρηστή και διαφανή διαχείριση των χρημάτων τους από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Οι «μίζες» που πιθανώς έχει υπόψη του, από το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον που προέρχεται ο μικρός Ιάσονας, αποτελούν πρακτικές άλλων εποχών, ξεπερασμένων και καταδικασμένων στην συνείδηση του κόσμου.

Επί των ημερών μας ο Βόλος θα προχωρεί μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε σε τύπους σαν τους «Μαζί» να τον επαναφέρουν στα σκοτινά χρόνια της ανυπαρξίας, του τέλματος και της υπανάπτυξης. Το δικό μας Βόλο, του κάθε Βολιώτη και της κάθε Βολιώτισσας, θα τον βλέπει και θα τον καμαρώνει όλη η Ελλάδα, όλη η Ευρώπη. Και θα τον βλέπει γιατί δεν θα μείνει στο φυσικό και πολιτικό ανάστημα του Ιάσονα του 1.62 (και με τακουνάκι)…

Η ανακοίνωση της ομάδας Αποστολάκη

«Η στάση της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει περαιτέρω μείωση του ποσού ενοικίου του Ξενία από την εταιρεία DOMOTEL και μάλιστα σε μια επώδυνη οικονομικά και κοινωνικά συγκυρία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα:

1. Η εισήγηση για μείωση του ποσού ενοικίου από τα 312.000 στα 252.000 (μείωση 20%), για την τριετία 2019-2021, βασίζεται σε εκτίμηση ειδικού της DOMOTEL και όχι σε έκθεση ειδικού από το Μητρώο Εκτιμητών του Δήμου. Κατά πόσο αυτό υπηρετεί το συμφέρον του Δήμου και κατ’ επέκτασιν της τοπικής κοινωνίας; Η έκθεση υπαλλήλου της εταιρείας ποιανού συμφέρον αποτυπώνει;

2. Η μείωση στο ποσό από τα 420.000 στα 312.000 είχε γίνει με δικαστική απόφαση και αφορούσε τα πιο επώδυνα έτη της μνημονιακής περιόδου, τώρα με ποια αιτιολόγηση προωθείται περαιτέρω μείωση στο ενοίκιο και μάλιστα αναδρομικά από το 2019 και μέχρι και το 2021; Γιατί η δημοτική αρχή αντί να υπερασπιστεί το συμφέρον του Δήμου επικαλούμενη την απόφαση της Δικαιοσύνης, υιοθετεί και προωθεί μόνης της τη μείωση;

3. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος έχει δώσει τη δυνατότητα για την επέκταση του Ξενία στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής, αλλά η θέση μας είναι ότι υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό. Εν λευκώ, χωρίς να υπάρχει η μελέτη ανάπλασης του πάρκου και του γύρω χώρου, η επέκταση θα ναι καταχρηστική και επιζήμια για το συμφέρον της πόλης. Η μείωση του ενοικίου συνιστά μια ακόμα διευκόλυνση στην εταιρία και δημιουργεί ερωτηματικά για την επιλεκτική και διαρκώς ευνοϊκή στάση της Δημοτικής Αρχής.

4. Το θέμα έχει τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει δια περιφοράς (μέσω e-mail), γεγονός που υποβαθμίζει τη διαδικασία και εμποδίζει να διευκρινιστούν τα αρκετά επιμέρους ζητήματα. Ήδη άλλοι Δήμοι έχουν εξασφαλίσει την εξ αποστάσεως λειτουργία των ΔΣ μέσω τηλεδιάσκεψης με σεβασμό στη διαδικασία.

Στη δική μας περίπτωση, γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα τίθεται προς συζήτηση σε αυτήν τη διαδικασία και όχι σε επόμενη, ώστε να αναπτύξει η ΔΑ την επιχειρηματολογίας της και να απαντήσει σε ερωτήσεις; Γιατί αποτρέπει τους δημότες από την παρακολούθηση της διαδικασίας; Προς τι η βιασύνη;

Είναι προκλητικό και σκανδαλώδες την ίδια ώρα που η Δημοτική Αρχή αρνείται σιωπηρά να συζητήσει τις προτάσεις μας για την ελάφρυνση/στήριξη μικροεπιχειρήσεων και δημοτών με μειώσεις τελών και-μεταξύ άλλων-την απαλλαγή ενοικίων για κάποιους μήνες στα δημοτικά ακίνητα, να φέρνει μείωση ενοικίου σε μια μεγάλη επιχείρηση, στοιχειοθετώντας την με εισήγηση της ίδιας της επιχείρησης, και να αναπροσαρμόζει τον προϋπολογισμό χάριν εορταστικού φωτισμού αξίας 329.000 ευρώ σε μια ρευστή οικονομικά περίοδο, δεσμεύοντας το Δήμο για τα επόμενα χρόνια.

Εν τέλει, αυτοί που αλαζονικά «δεν βλέπει» η Δημοτική Αρχή δεν είναι οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά οι ίδιοι οι δημότες και το συμφέρον της πόλης.»