Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025 11:15
ΒόλοςΤοπικά

Δημήτρης Κουτσιφέλης κατά συκοφαντών: Ακραία χυδαιότητα όσα λένε οι αμαθείς για τον βιολογικό






«Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο που κάνει μεροκάματο καθημερινά στον Βιολογικό. Αντιμετωπίζει χιλιάδες κυβικά σκ@τ@ την ημέρα για να τα κάνει καθαρό νερό, για να μπορεί την άλλη μέρα να πάει κι αυτός και η οικογένειά του και όλοι εμείς να κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα. Κι αυτός ο εργαζόμενος να κατηγορείται ότι ρυπαίνει».

Ξέσπασε ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Κουτσιφέλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στα γραφεία της επιχείρησης, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα θολά νερά στον χώρο του λιμανιού, φαινόμενο που μολονότι αποδόθηκε, μέσα από μετρήσεις, στις εργασίες βυθοκόρησης, ορισμένοι συνεχίζουν να δείχνουν ως υπαίτια της πρόκλησής του τη ΔΕΥΑΜΒ και να μιλούν για ανεπεξέργαστα λύματα που διοχετεύονται στον Παγασητικό εξαιτίας βλάβης του Βιολογικού.

Ο κ. Κουτσιφέλης κατακεραύνωσε τους συκοφάντες των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ και υπεραμύνθηκε της προσφοράς τους στην επιχείρηση, με στόχο τη διασφάλιση του αγαθού του νερού αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Δεν είναι σωστό σε μία τέτοια συνέντευξη Τύπου να μιλήσω εγώ γιατί είμαι υπηρεσιακός παράγοντας. Αποφάσισα να πω δύο λόγια διότι είναι ακραία χυδαιότητα, και δεν συμβαίνει πρώτη φορά, η επίθεση συγκεκριμένων κύκλων εναντίον εργαζομένων, που δουλεύουν στον τομέα της επεξεργασίας λύματος και εναντίον του προϊόντος της εργασίας τους. Είναι απόλυτη και αφόρητη ντροπή», ξεκίνησε την παρέμβασή του ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ.

«Ανθρωποι οι οποίοι είναι αμαθείς, επί της ουσίας για τα θέματα αυτά που διαπραγματεύονται παντελώς αγράμματοι, χωρίς καμία σχέση με την επιστήμη, την αλήθεια, με το πραγματικό γεγονός», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά όσων συκοφαντούν τη ΔΕΥΑΜΒ, στην ουσία όμως συκοφαντούν το έργο των εργαζομένων της.

«Είμαστε όμηροι μιας συκοφαντίας. Μιας ελεεινότητας, μιας χυδαιότητας. Και θέλω να εκφράσω την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΜΒ απέναντι σε αυτή τη συκοφαντική δυσφήμιση», είπε σε έντονο ύφος.

Ο κ. Κουτσιφέλης απογύμνωσε τους υβριστές της ΔΕΥΑΜΒ από τα επιχειρήματά τους, δίνοντας απαντήσεις σε μία προς μία τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα εναντίον της επιχείρησης:

  • Στέλιος Λημνιός: «Βαρέα μέταλλα στην έξοδο του βιολογικού»

Απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Στέλιο Λημνιό, ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του μιλά για βαρέα μέταλλα που εισέρχονται στο λιμάνι του Βόλου μέσω λύματος από τον Βιολογικό, ο κ. Κουτσιφέλης απάντησε επικαλούμενος τους νόμους της επιστήμης.

«Αν έχει βαρέα μέταλλα το επεξεργασμένο λύμα, που δεν έχει, γιατί τα ελέγχουμε, τα μέταλλα θα έμεναν στον Βιολογικό. Αυτοί είναι οι νόμοι της επιστήμης. Είναι τέτοιο το είδος του ρύπου που θα καταβυθιστεί», είπε για τα βαρέα μέταλλα που εξαιτίας της ιδιότητάς τους κατακάθονται και δεν επιπλέουν.

Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που καταδεικνύει ότι το καθαρότερο σημείο στο λιμάνι του Βόλου είναι το Αγκίστρι, εκεί δηλαδή όπου εκβάλλει ο Βιολογικός. «Υπάρχει μελέτη του ΑΠΘ, για την ποιότητα του ιζήματος σε σχέση με βαρέα μέταλλα στο λιμάνι του Βόλου. Το καθαρότερο σημείο είναι το Αγκίστρι, εκεί που εκβάλλει ο Βιολογικός Καθαρισμός. Πλήρης απουσία βαρέων μετάλλων. Δεν το λέμε εμείς. Και έχουν γίνει επ’ αυτού δύο διδακτορικές διατριβές», ανέφερε.

  • Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: «Συγκρίνετε βλάβες στον Βιολογικό σε σχέση με το παρελθόν»

Η ΔΕΥΑΜΒ στοχοποιήθηκε και για τον αριθμό των βλαβών που σημειώνονται στον Βιολογικό και κλήθηκε από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία να… μετρήσει πόσες είναι σε σχέση με το παρελθόν.

«Μπορώ να τις μετρήσω. Αλλά θέλω να ρωτήσω: τη βλάβη του αγωγού την προκαλεί ο Μπέος ή κάποιος προηγούμενος δήμαρχος; ‘Η μήπως εμείς οι εργαζόμενοι σκάβουμε λαγούμια και πάμε και τρυπάμε τον αγωγό με κατσαβίδια;», είπε χαρακτηριστικά.

«Από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε ότι οι βλάβες στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων από τις Αλυκές οφείλεται στην αποσάθρωση του εδάφους εξαιτίας των πλημμυρών και είχαμε πει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες βλάβες. Εχουμε ετοιμάσει μελέτες για να αντικαταστήσουμε τον αγωγό. Όμως, το καθήκον των εργαζομένων σε όποια υπηρεσία, όποιον φορέα, είναι να αντιμετωπίζει ορθά και στο μικρότερο χρονικό διάστημα τη βλάβη. Δεν είναι να μη γίνει η βλάβη», ξεκαθάρισε.

  • Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: «Η παλιά ανθούσα ΔΕΥΑΜΒ»

Απαντήσεις έδωσε ο κ. Κουτσιφέλης και για τα όσα επικαλείται ο κ. Λημνιός σχετικά με τα χρέη της ΔΕΥΑΜΒ προς τη ΔΕΗ.

«Επειδή ήμουν στην παλιά ανθούσα ΔΕΥΑΜΒ, θέλω να πω ότι έχω κάτσει δύο φορές στο εδώλιο του κατηγορούμενου από καταγγελίες της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ) και έχω αθωωθεί. Τα ίδια έκανε και στην παλιά ανθούσα ΔΕΥΑΜΒ η ΠΠΜ γιατί η χυδαιότητα τους χαρακτηρίζει», τόνισε και παρέθεσε στοιχεία:

-Το 2009 η τιμή ενός κ.μ. νερού με αποχέτευση είχε στην κατώτερη κλίμακα 1,63 ευρώ και με αυτό η ΔΕΥΑΜΒ αγόραζε 24 κιλοβατώρες

-Το 2024 η τιμή του νερού είναι 0,79 ευρώ και αγοράζει 1,8 κιλοβατώρες.

«Συνεχίζουν και λένε για τη ΔΕΗ, όταν η τιμή της κιλοβατώρας ανέβηκε από τα 0,068 στα 0,439 ευρώ; Δηλαδή επταπλασιάστηκε; Και όταν η τιμή του νερού είναι στο 48% της τιμής του 2009 διότι σεβόμαστε τον πολίτη και είμαστε επιχείρηση κοινωφελούς σκοπού;», υπογράμμισε.

  • Τι γλίτωσε ο Παγασητικός από τη λειτουργία του Βιολογικού

Ο κ. Κουτσιφέλης παρουσίασε τα ετήσια αποτελέσματα λειτουργίας του Βιολογικού για το 2024, που κατέστησαν την εκροή του βιολογικού προς τη θάλασσα, ένα ρυάκι καθαρού νερού.

Από τι γλίτωσε ο Παγασητικός σε αριθμούς:

2.545.774 κιλά BOD

4.380.715 κιλά COD

2.595.367 κιλά αιωρούμενων στερεών

393.438 κιλά αζώτου

49.593 κιλά φωσφόρου

347.978 κιλά αμμωνιακού αζώτου.

Σοβαρό ερώτημα προς την ΕΥΔΕ Θεσσαλίας: Πού πάνε τα στραγγίδια της «επικίνδυνης» λάσπης;

Ο κ. Κουτσιφέλης έθεσε πολύ σοβαρό ερώτημα και προς την ΕΥΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης) Θεσσαλίας για το έργο της βυθοκόρησης που επιβλέπει και το οποίο εκτελείται χωρίς περιβαλλοντική μελέτη.

«Λέει η ΕΥΔΕ. Εμείς τα ακίνδυνα προϊόντα τα ρίχνουμε σε άλλο σημείο στη θάλασσα και τα επικίνδυνα τα αφήνουμε στην προβλήτα να στραγγίσουν. Και πού θα πάνε τα στραγγίδια με τον ρύπο; Αναρωτιέμαι. Αναρωτιέται κανείς; Ετσι γίνεται η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων; Υπάρχει ολόκληρη νομοθεσία. Δεν το βγάζω από εδώ για να το πάω εκεί και να ξαναπέσει μέσα», είπε για την εκτέλεση του έργου που εξελίσσεται στο λιμάνι της πόλης.