Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:51
ΒόλοςΤοπικά

Δίκη στον Βόλο για παρένθετη μητρότητα με ανταμοιβή






Εκμεταλλεύτηκε τον πόνο ζευγαριού Γάλλων, που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν και ζήτησε αντάλλαγμα για να φέρει στον κόσμο το παιδί τους, ενώ απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Σε δίκη παραπέμφθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου 39χρονη Γεωργιανή, η οποία δικάστηκε ερήμην για συμμετοχή σε μη νόμιμη διαδικασία παρένθετης μητρότητας.

Η 39χρονη επρόκειτο να φέρει σε πέρας δεύτερη διαδικασία παρένθετης μητρότητας, καθώς είχε ήδη κυοφορήσει το παιδί Ιταλίδας.

Η γυναίκα, που ενδιαφερόταν να αποκτήσει τέκνο, Γαλλίδα 51 ετών, της μίσθωσε διαμέρισμα στον Βόλο όπου η Γεωργιανή θα εργαζόταν και ήταν πρόθυμη να καταβάλλει και κάθε αντάλλαγμα.

Με τον σύζυγό της προσπαθούσαν από το 2000 να τεκνοποιήσουν, αλλά δεν τα κατάφερναν και οι γιατροί απέρριπταν κάθε ελπίδα για το μέλλον.

Η Γαλλίδα τηλεφώνησε στη Γεωργιανή το καλοκαίρι του 2016, ενώ η κατηγορούμενη βρισκόταν ακόμη στην Αθήνα. Πρόθεσή της ήταν να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, ευελπιστώντας ότι όλα θα πήγαιναν κατ’ ευχή και επιτέλους το όνειρό της θα γινόταν πραγματικότητα.

Ομως, τον Μάιο του 2017 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου απέρριψε την αίτησή της για τη χορήγηση άδειας μεταφοράς των γονιμοποιημένων ωαρίων, που απαιτείται εκ του νόμου.

Το δικαστήριο παρέπεμψε την παρένθετη μητέρα σε δίκη, καθώς δεν πείστηκε για τα δήθεν φιλάνθρωπα συναισθήματα της Γεωργιανής και ήταν πεπεισμένο ότι πίσω από τη διαδικασία κρυβόταν αισχροκέρδεια.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε χθες, όμως στο δικαστήριο δεν παρευρέθηκαν ούτε η Γαλλίδα, ούτε η Γεωργιανή.

Ο εισαγγελέας ζήτησε λοιπόν την αθώωση της κατηγορούμενης λόγω αμφιβολιών, καθώς με τις ενδείξεις που υπάρχουν δεν μπορούσε να υπάρξει καταδίκη.

Ομως, στη δίκη αναδείχτηκε με κάθε λεπτομέρεια ο Γολγοθάς, που ανεβαίνουν ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην τεκνοποίηση και πόσο εύκολα μπορούν να πέσουν θύματα κερδοσκοπίας.

Η 51χρονη ήρθε σε επαφή με τη Γεωργιανή μέσω Ιταλίδας, την οποία είχε γνωρίσει από forum στο διαδίκτυο γυναικών που ενδιαφέρονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ηταν η Ιταλίδα που βοήθησε η Γεωργιανή με την πρώτη διαδικασία παρένθετης μητρότητας. Είχε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να αποκτήσει τέκνο, όταν κατέληξε σε εκείνη.

Από την πλευρά της η 39χρονη φέρεται να ισχυρίζεται ότι μπήκε στη διαδικασία, καθώς συμπόνεσε την 51χρονη, η οποία της άνοιξε την καρδιά της και της μίλησε για τα προβλήματά της που είχε με το σύζυγό της. Μιλώντας μαζί της από κοντά και βλέποντας τον πόνο της, είπε ότι θέλησε να τη βοηθήσει.

Ομως, ο ισχυρισμός της 39χρονης με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε δεν είχε γίνει δεκτός και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης και της άσκησης ποινικής δίωξης.

Ετσι ενώ οι δύο γυναίκες υπέβαλαν τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις που προβλέπει ο νόμος, η διαδικασία δεν προχώρησε, καθώς είναι παράνομη η οποιαδήποτε αμοιβή πέραν της αντίστοιχης των εξετάσεων και κάθε δαπάνης για τη κυοφορία. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου δεν ενέκρινε την άδεια μεταφοράς.

Η παρένθετη μητρότητα, περίπτωση κατά την οποία γυναίκα κυοφορεί και γεννά ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, με χρήση ωαρίου ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους, επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας εκτιμάται ότι διαθέτει από τα αρτιότερα και προοδευτικότερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη. Ομως, η παρένθετη μητρότητα σκοντάφτει σε επιτήδειους που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να χάνουν τις ελπίδες τους.

Ετσι η νομοθεσία προβλέπει απαράβατη προϋπόθεση η συμφωνία για κυοφορία από τρίτη γυναίκα να γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ιδία, και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη.

Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία.