ΠαραθλητικάΠαρασκήνια

Διαιτησία – VAR: «Άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς»…..

Γεια σας!…..

Είμαι ο Αρχιτέκτονας Τάσος Γ. Καπουρνιώτης, κάτοικος Βόλου από τότε που υπάρχω………

Άρα και πολίτης αυτής της Χώρας δεχόμενος καθημερινά όλα τα ερεθίσματα που μου προσφέρει, τα ωραία αλλά και τα άσχημα.

Τα ωραία τα απολαμβάνω όπως άλλωστε υπομένω και τα άσχημα όταν αυτά προέρχονται από λάθη, δυσμενείς συγκυρίες… ή αυτό που λένε ανωτέρα βία.

Όταν όμως τα άσχημα είναι από ανθρώπινη υστερόβουλη πρόθεση και κυρίως όταν η αιτία ύπαρξής τους παραμένει ανεξέλεγκτη και δρα ανενόχλητη σε ρυθμούς εκμετάλλευσης και ύφος κοροϊδίας, τότε επαναστατώ και αντιδρώ.

Μέχρι σήμερα η αντίδρασή μου περιορίζεται στο να δημοσιεύω κάποιες επιστολές και να μεταφέρω στους αναγνώστες τις απόψεις μου σχετικά.

Μερικές φορές έχω καταγγείλει κιόλας, μηνύοντας κάποιους από αυτούς που νομίζω ότι είναι οι εκάστοτε πρωταίτιοι υπεύθυνοι.

Όχι ότι έχω καταφέρει τίποτα… το σύστημα έχει φροντίσει να εφεύρει γραφειοκρατικά κωλύματα, τερτίπια, που συνήθως λίγοι γνωρίζουν, τα οποία δρουν σαν ασφαλιστικές δικλίδες σχετικής υστερόβουλης κάλυψης, γνωστά και σαν παράθυρα… τρύπες ..κλπ., κλπ.

Τουλάχιστον… σε επίπεδο προσωπικό είμαι εντάξει με τον εαυτό μου… και μπορώ κάθε τόσο να κοιτάζομαι στον καθρέπτη.

Σήμερα λοιπόν με αυτή την επιστολή /υπόμνημα θα καταγγείλω, γεγονός των ημερών απαράδεκτα εκτελεσμένο σε χώρο της πόλη μας και θα μηνύσω τους οποιουσδήποτε τυχόν υπεύθυνους, που σίγουρα υπάρχουν.

Δεν αφορά εμένα προσωπικά ούτε την πόλη, αλλά γενικά το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκω και εγώ/όλοι μας, άλλωστε αυτό που καταγγέλλω είναι η σε γενικές γραμμές περίτρανη απόδειξη της προσφιλούς συμπεριφοράς των εκάστοτε υπευθύνων του συστήματος που επιδιώκει κάθε φορά να επιβληθεί.

Τα γεγονότα το αποδεικνύουν….

Δεν μπορεί!… είναι απαράδεκτο ορισμένα που διαδραματίζονται, πράττονται και αφορούν όλους εμάς, να αφήνονται να δρουν άνετα, παράλογα, ανενόχλητα, υποκριτικά και ταυτόχρονα απροκάλυπτα προκλητικά, να περιφρονούν και να προσβάλουν την αντίληψη και την προσωπικότητά μας.

Το ΕΝΑΥΣΜΑ αυτής της καταγγελίας είναι το γεγονός της παράνομης και καταχρηστικής κατακύρωσης αποδεδειγμένα ανύπαρκτης φάσης ποδοσφαιρικού αγώνα, όταν η πραγματικότητα ήταν ολοφάνερα αντίθετη.

Θα μου πείτε δεν είναι η πρώτη φορά, πάμπολλα τα παραδείγματα, μέχρι τώρα η δικαιολογία κάλυψης ήταν το ανθρώπινο λάθος, η δύσκολες συνθήκες ελέγχου, η ταχύτητα της στιγμής .

ΝΑΙ!…Τα λάθη και όλα τα άλλα ήταν στο πρόγραμμα, η προσπάθεια αποφυγής, τα συμπεράσματα βοήθησαν στον έλεγχο, στην πρόληψη λαθών και άρα στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Άλλωστε το λάθος είναι μια από τις κινητήριες αιτίες τις προόδου στην προσπάθεια αποφυγής και μη επανάληψής του.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν ανθρώπινα λάθη, παραλήψεις, έχουν εγκατασταθεί τα τελευταίου τύπου μέσα παρακολούθησης VAR (Βίντεο Βοηθός διαιτητή αγγλικά: Video Assistant Referee), που καθιστούν αδύνατο έστω το παραμικρό λάθος και δεν είναι δυνατόν η απόφαση να είναι διαφορετική/αντίθετη, αρκεί να μην υπάρχει μεθόδευση/πρόθεση.

Στην επίμαχη περίπτωση αφορμή της αντίδρασής μου, ο Διαιτητής εκτός του ότι ήλεγχε την φάση (ήταν μπροστά σε απόσταση μερικών μέτρων), ταυτόχρονα υπήρχε σε λειτουργία η προαναφερθείσα  πανάκριβη σύγχρονη εγκατάσταση VAR, την καλή λειτουργία της οποίας φρόντιζαν έμπειροι χρήστες αλλά και ειδικός των κανόνων (Διεθνής Διαιτητής) του αντικειμένου, με δυνατότητα ακριβούς ελέγχου και απόφασης, παρόλα αυτά όμως, αυτή κόντρα στις ενδείξεις ήταν εξωπραγματική.

Πάρθηκε απόφαση που ανακοινώνοντάς την, προσέβαλε το άθλημα (;…) τους συμμετέχοντες αθλητές αλλά και κυρίως την κοινή γνώμη η οποία αγνοήθηκε/περιφρονήθηκε παντελώς.

Ενέργεια εξοργιστικά προκλητική που στο βάθος παραπέμπει σε ΔΟΛΟ.

Το γεγονός συνέβη στον πρόσφατο ποδοσφαιρικό αγώνα Βόλος Ν.Π.Σ. vs ΠAO, που διεξήχθη στο Πανθεσσαλικό, προκαλώντας στιγμιαία αλλοίωση του αποτελέσματος, πολλές συζητήσεις, αλλά καμιά ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Ανεξάρτητα του τι θα συνέβαινε στην συνέχεια του αγώνα η πράξη δείχνει περιφρόνηση, ανήθικη πρόθεση αλλά και προσβολή των αποδεκτών.

Ανικανότητα/λάθος αποκλείεται αφού υπήρχε το VAR.

Κύριοι υπαίτιοι ΌΧΙ μόνο ο Διαιτητής του αγώνα αλλά και κυρίως στο σύνολό της η τραγελαφική εφαρμογή από τους υπεύθυνους, του συστήματος ελέγχου VAR.

Ένα σύστημα που διαμέσου της τεχνολογίας υπάρχει/λειτουργεί για να αποδεικνύει την αλήθεια και παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη .

Με το ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι οπαδικά, το παρακολουθώ όπως και σχεδόν όλα όσα έχουν να κάνουν με τα σπορ, ακριβώς όπως και τις διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ασχολούμαι με το θέμα γιατί η αναφορά στις λεπτομέρειές του, δείχνει την αιτία του γιατί ο ραγιαδισμός εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη διαμέσου του πολιτικοκοινωνικού μας συστήματος και όχι της εχθρικής χατζάρας του τότε.

Με ενοχλεί!… το ότι στην Χώρα αυτή όλοι όσοι παρουσιάζονται σαν Σωτήρες καταντούν χειρότεροι από αυτούς που υπήρχαν και από τους οποίους όλοι αυτοί ήρθαν για να μας σώσουν.

Έτσι και στο ποδόσφαιρο βαρύγδουπες δηλώσεις, για κάθαρση, ακόμη πανάκριβος αλάνθαστος εξοπλισμός, ακριβοπληρωμένοι παρατηρητές και παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ΙΔΙΟ, απροκάλυπτη κοροϊδία..

Ποιους νομίζουν ότι κοροϊδεύουν, πίσω από το καμουφλάζ αυτής της πανάκριβα πληρωμένης εποπτείας, με σύγχρονη τεχνολογία και  από την ομάδα των επιτετραμμένων της ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ αλλά και της ντόπιας της λεγόμενης Επιτροπής Εξομάλυνσης, εξακολουθούν να κάνουν, τα ίδια και χειρότερα.

Εδώ ταιριάζει αυτό που ο Λαός λέει…. «Άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς»…..

Μόνο που για την περίπτωση του VAR η συντεταγμένη πολιτεία, δηλαδή εμείς, τους πληρώνουμε επίσημα και αδρά για να κάνουν σωστά αυτό που τους ενέθεσαν και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πραγματικό.

Το ποδόσφαιρο πλέον στο επίπεδο αυτό είναι προσφιλές θέαμα, το παρακολουθούν χιλιάδες εκατομμύρια, σαν επαγγελματικό αποτελεί μέγα  επιχειρηματικό πεδίο, με προκλητικά συμφέροντα, κλπ., κλπ. .

Ασχολούμαι με το θέμα γιατί η εκμετάλλευση, η ένοχη μεθόδευση και το αποτέλεσμα, δεν διαφέρει σε τίποτα από ότι εφαρμόζεται και σε άλλες παρόμοιες κοινωνικές εξαρτήσεις, που αποδίδουν οικονομικά και κυρίως προσφέρονται για χαλιναγώγηση, όπως προγράμματα τηλεόρασης, διαφημίσεις, ΜΜΕ, τηλεφωνεία.

Παρόλου που όλα αυτά διέπονται από τους κανόνες του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης–Επικοινωνίας (αναθεωρημένος) που ισχύει από 1.1.2007 και η οποιαδήποτε αντικανονική ενέργεια από οποιονδήποτε εμπίπτει και στις διατάξεις του κώδικα αυτού, παρατηρούνται αβίαστα πολλές παραβάσεις.

Ανεξάρτητα λοιπόν του συγκεκριμένου γεγονότος που η οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στην επίμαχη απόφαση μπορεί να θεωρηθεί οπαδική διαμαρτυρία, προσωπικά αντιδρώ γιατί πίσω από όλα διαβλέπω ωμή καταπάτηση κάποιων κανόνων ηθικής συμπεριφοράς αλλά και εκείνων που η κοινωνία έχει θεσπίσει για την ομαλή λειτουργία της.

Εδώ ίσως να μπει το εύλογο ερώτημα, γιατί αφού όπως έγγραψα σίγουρα θα έχουν συμβεί και άλλα παρόμοια γεγονότα και ενώ διατείνομαι πως η αντίδρασή μου δεν είναι οπαδική γιατί δεν αντέδρασα και σε εκείνες τις περιπτώσεις.

Η απάντηση είναι πολύ απλή … έγινε στην περιοχή μου και μου δόθηκε η ευκαιρία της αμεσότητας, είναι σαν το κρύο ακούς για μείον (–) βαθμούς αλλά αν δεν το αισθανθείς δεν το νοιώθεις.

Καταγγέλλοντας λοιπόν το συγκεκριμένο γεγονός ζητώ την προστασία της Δικαιοσύνης.

Καταγγέλλω λοιπόν:

Την αδιαφορία για την ανθρώπινη παρουσία και νοημοσύνη….

Την προσβολή της προσωπικότητας όλων μας……

Την προκλητική και πιθανόν δόλια συμπεριφορά…..

Την αδιαφορία για τους κόπους και την απώλεια τυχόν μπόνους κάποιων εργαζόμενων (στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι ποδοσφαιριστές εκτός από αθλητές είναι και εργαζόμενοι).

Την καταγγελία την κάνω για οποιονδήποτε υπεύθυνο.. ήθελε βρεθεί.

 

Τάσος Γ. Καπουρνιώτης

Αρχιτέκτονας.