Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025 12:10
ΥΓΕΙΑ

Δεκαέξι χρόνια έξτρα ζωής με μια ένεση: Επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν το εμβόλιο της μακροζωίας






Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να παρατείνουν τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής. H σωματική άσκηση, ο καλός ύπνος και η υγιεινή διατροφή, όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες μακροζωίας.

Όμως μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης φέρνει στο προσκήνιο μία διαφορετική προσέγγιση. Όπως αναφέρει το Μedical Daily, το «κλειδί» για την παράταση της διάρκειας ζωής (έως και σχεδόν μια 16ετία) μπορεί να βρίσκεται σε κάτι τόσο απλό όσο μία ένεση με συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, η πρωτεΐνη Klotho (Κλωθώ / s-KL) φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία, καθώς τα πειραματόζωα που έλαβαν εμβόλιο με αυτήν έζησαν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο (από 26,3 μήνες σε 31,5 μήνες) σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν υποβλήθηκαν στη θεραπεία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 16 επιπλέον χρόνια για έναν 80χρονο άνθρωπο.

Σημειώνεται πως η πρωτεΐνη δεν ενίσχυσε μόνο τη διάρκεια ζωής. Επιβράδυνε επίσης σημαντικές πτυχές της γήρανσης, όπως την απώλεια μυϊκής δύναμης, τη μείωση της οστικής πυκνότητας και την εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η δύναμη της πρωτεΐνης Klotho

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιακή θεραπεία για να χορηγήσουν την s-KL πρωτεΐνη σε δύο ηλικιακά στάδια: στους 6 και στους 12 μήνες – τα οποία αντιστοιχούν στη νεαρή ενήλικη ζωή και τη μέση ηλικία στους ανθρώπους. Τα αρσενικά ποντίκια που έλαβαν θεραπεία στους 12 μήνες εμφάνισαν αύξηση 19,7% στη διάρκεια ζωής, ενώ παρουσίασαν επίσης βελτιωμένη μυϊκή και οστική αντοχή, μειωμένο κίνδυνο ίνωσης και καλύτερη αναγεννητική ικανότητα.

Η θεραπεία ωφέλησε και τα δύο φύλα, αρσενικά και θηλυκά, ωστόσο τα αποτελέσματα είχαν και κάποιες διαφορές. Τα θηλυκά είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις σε μυϊκή και οστική υγεία, ωστόσο δεν έζησαν απαραίτητα περισσότερο από τα αρσενικά. Οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτό μπορεί να συνέβη λόγω άλλων προβλημάτων υγείας που επηρέασαν τη μακροζωία τους.

Προκλήσεις και περιορισμοί για το «εμβόλιο της ζωής»

Παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται χρόνος και αυστηρές κλινικές δοκιμές πριν εφαρμοστεί η θεραπεία σε ανθρώπους. Οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων και τρωκτικών είναι ουσιαστικές και πολλές θεραπείες που λειτούργησαν στα ζώα τελικά απέτυχαν σε ανθρώπινες δοκιμές.

Επιπλέον, το δείγμα ιστών που χρησιμοποιήθηκε ήταν περιορισμένο (σε κάποια σημεία μόλις 3-4 ζώα), κάτι που μπορεί να περιορίζει τη γενίκευση των αποτελεσμάτων.

Ο Joan Roig-Soriano, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στη Daily Mail πως υπάρχουν ήδη τεχνικές, μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης, που θα μπορούσε η πρωτεΐνη να φτάσει στον εγκέφαλο, «γεγονός που διευκολύνει τη μετάβαση της θεραπείας στους ανθρώπους». Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να χορηγείται η Klotho απευθείας ως φαρμακευτική ουσία, μια επιστημονική πρόκληση για το πώς θα μεταφέρεται με επιτυχία στα σωστά όργανα, όπως επισήμανε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Klotho δεν είναι κάτι καινούργιο για την επιστήμη. Πρωτοανακαλύφθηκε από Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ποσότητά της επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των ποντικιών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένα πρωτεύοντα και να «ανανεώσει» τον εγκέφαλο ποντικιών κατά δεκαετίες.

Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν στον άνθρωπο, η ιδέα ενός εμβολίου μακροζωίας δεν θα μοιάζει πλέον με επιστημονική φαντασία.