Αντίστροφη μέτρηση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου που θέλουν να μπουν στη ρύθμιση μετατροπής του δανείου τους σε ευρώ χωρίς εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια λαμβάνοντας τη χαμηλότερη επιδότηση ισοτιμίας, δηλαδή 15%, καθώς έχουν προθεσμία μέχρι τις 19 Ιουνίου.
Σύμφωνα εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η ομάδα του «15%» είναι η μεγαλύτερη των «Ελβετών» δανειοληπτών και η πλειοψηφία τους εκτιμάται ότι έχουν ήδη μετατρέψει τα δάνειά τους σε ευρώ. Κι αυτό λόγω και της «πίεσης» που δημιουργεί η ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου που διαμορφώνεται στο 1 ευρώ = 0,91 ελβετικά φράγκα (CHF) έναντι 1 ευρώ = 1,6 φράγκου που ήταν την περίοδο εκταμίευσης των δανείων.
Η κατηγορία των δανειοληπτών που μετατρέπει το δάνειο σε ευρώ χωρίς εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να λάβουν πιστοποιητικό από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης της ισοτιμίας – κατά συνέπεια και «κούρεμα» και το υψηλότερο επιτόκιο 2,9% σταθερό για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
Τι ισχύει για όσους θέλουν μεγαλύτερο κούρεμα
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου που θέλουν μεγαλύτερο «κούρεμα» και χαμηλότερο επιτόκιο, έχουν προθεσμία μέχρι τις 19 Αυγούστου για να ενταχθούν τη ρύθμιση. Προϋπόθεση είναι να λάβουν πιστοποιητικό εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης βάσει του οποίου θα ενταχθούν στην αντίστοιχη κατηγορία με το «κούρεμα να διαμορφώνεται από 20%-50% και το σταθερό επιτόκιο από 2,3% – 2,7%.
Πρόκειται ουσιαστικά για τους δανειολήπτες που τηρούν στάση αναμονής καθώς εκκρεμεί απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά την προσφυγή του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου με την οποία ζητά την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να κριθεί αν είναι άκυρη και καταχρηστική η ρήτρα ισοτιμίας. Κι αυτό γιατί μια θετική για αυτούς εξέλιξη θα οδηγούσε σε μια λύση πιο «γενναιόδωρη» από αυτή που τους προσφέρει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν ήδη εκδοθεί 10.000 πιστοποιητικά περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης.
Στην περίπτωση που ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, το κόστος για τις τράπεζες θα διαμορφωθεί στα 600 εκατ. ευρώ – ένα ποσό διαχειρίσιμο για τον κλάδο, αλλά σημαντικό σύμβολο για την επίλυση ενός χρόνιου κοινωνικού προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση που αφορά ενήμερα δάνεια, προσφέρει δίχτυ ασφαλείας έναντι του συναλλαγματικού και επιτοκιακού κινδύνου και επιτρέπει καλύτερο οικονομικό προγραμματισμό.
Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται σήμερα περίπου 20.000 δάνεια με συνολικό υπόλοιπο 2,5 δισ. CHF, ενώ περί τα 17.500 δάνεια ύψους 3 δισ. CHF είναι στους servicers.
Πηγή: iefimerida.gr













