Τον «χρυσαφένιο βοσκότοπο» που κάλυπτε «ο νόμος της σιωπής» έφερε στο φως μια ανώνυμη καταγγελία για επιδοτήσεις που έφευγαν από τα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούσαν εκτάσεις – δημόσιες ή δασικές – που δηλώνονταν ως «βοσκοτόπια» από πρόσωπα που εμφανίζονταν ως νέοι ή νεοεισερχόμενοι αγρότες, αλλά ουδέποτε άσκησαν την παραμικρή εργασία, αποστερώντας το μερίδιο από πραγματικούς αγρότες.
Από το 2020 που οι εισαγγελικές Αρχές ξεκίνησαν να ψάχνουν την άκρη του νήματος φτάσαμε στη χθεσινή μέρα, που βρήκε στο εδώλιο συνολικά 13 κατηγορούμενους, για τους οποίους η Ελληνίδα εντεταλμένη Ευρωπαία Εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου, αφού έκανε την «ακτινογραφία» του τρόπου δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, εισηγήθηκε την ενοχή τους, κατά περίπτωση για απάτη και χρήση πλαστού, βάζοντας στο κάδρο της μεγάλης έρευνας και τις ευθύνες του ίδιου του Οργανισμού.
Απέναντί της βρέθηκαν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι, όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν απολογούμενοι, δεν άσκησαν την παραμικρή δραστηριότητα στα βοσκοτόπια που εκμίσθωσαν, από την εκμετάλλευση των οποίων εισέπραξαν μερικές χιλιάδες ευρώ ο καθένας, από 13.000 έως και 91.000 ευρώ το έτος.
Γιατρός, καθηγητής, φαρμακοποιός
Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ένας χειρούργος οδοντίατρος, μια καθηγήτρια φιλόλογος, ένας φαρμακοποιός, ένας υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρεία και ένας πρώην ιδιοκτήτης γραφείου τεχνικών μελετών, οι οποίοι φέρονται ότι μίσθωσαν εκτάσεις – που, κατά την κατηγορία, είναι δημόσιες δασικές ή ιδιωτικό δάσος – έναντι χαμηλού τιμήματος – κάποιες φορές έφτανε μόλις τα 0,30 ευρώ το στρέμμα κατ’ έτος – δηλώνοντάς τες ως βοσκοτόπια χωρίς ζωικό κεφάλαιο για να λάβουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, με βάση τα στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας, οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουδέποτε μισθώθηκαν και ουδέποτε αξιοποιήθηκαν αγροτικά από τους κατηγορούμενους, ενώ η ίδια δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας ότι δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο. Η αδράνεια των υπευθύνων «οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης, και αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας» είπε η Εισαγγελέας και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει με τις καλλιέργειές του. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε, ανεξαρτήτως εγκυκλίων, να μεταβεί στο σημείο και να δει αν υπάρχει πραγματικά η δηλωθείσα δραστηριότητα».
Λίγο πριν κλείσει την αγόρευσή της, η Χαρίκλεια Θάνου ζήτησε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας προκειμένου να ελεγχθούν πέντε μάρτυρες για ψευδορκία, δύο πρόσωπα για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία και ένα πρόσωπο για ψευδή βεβαίωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα ελεγχθούν στο πλαίσιο άλλης εκκρεμούς δικογραφίας.
Πλαστά μισθωτήρια
Η συγκεκριμένη υπόθεση, μία από τις επτά προσδιορισμένες δίκες, ήρθε στο φως έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ομάδα φερόμενων ως «αγροτών» είχαν υποβάλει στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων πλαστά μισθωτήρια, παρουσιάζοντας ως δικά τους χιλιάδες στρέμματα εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητων εκτάσεων. Οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στο ιδιωτικό δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη, στη περιοχή του Δομοκού, και δηλώνονταν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκτός από τους εμφανιζόμενους ως μισθωτές των επίδικων εκτάσεων, κάθισε είναι ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 2020. Κατά την απολογία του, ισχυρίστηκε ότι ο συνεταιρισμός έχει νόμιμα δικαιώματα νομής βοσκής επί των εν λόγω εκτάσεων από το 1935, επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι με τη σειρά τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν στο πλαίσιο της σχετικής εγκυκλίου. Οπως υποστηρίζουν, η εγκύκλιος αυτή δεν απαιτούσε να υπάρχει ούτε γεωργική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο για τη λήψη της επιδότησης, αλλά μοναδικό κριτήριο ήταν η διατήρηση των βοσκοτόπων σε «καλή γεωργική κατάσταση» και το μόνο που απαιτούνταν ήταν το χορτάρι να μην ξεπερνά σε ύψος τα 70 εκατοστά. «Το πρόγραμμα ζητούσε μόνο να… προσέχω το χορτάρι» είπε χαρακτηριστικά ένας κατηγορούμενος.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 21 Ιουλίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, μετά το τέλος των οποίων θα ακολουθήσει η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.
Εφημερίδα Τα Νέα