
Χριστιανικές εικόνες στα ελληνικά δικαστήρια: Αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή – Θα μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει αυτό που κατάφερε η Ιταλία;
Το 2020, κατατέθηκε αίτημα στο ΕΔΑΔ να εξετάσει: την παρουσία ορθόδοξων εικόνων στα ελληνικά δικαστήρια.
Η προσφυγή προήλθε από την Ένωση Αθέων Ελλάδας. Οι πρώτες προσφυγές κατατέθηκαν το 2018 και το 2019. Οι αιτούντες ζήτησαν την αφαίρεση των χριστιανικών συμβόλων που εκτίθενται σε κάθε αίθουσα δικαστηρίου κατά τη διάρκεια των ακροάσεων. Υποστήριξαν ότι η παρουσία αυτών των εικόνων έθετε σε κίνδυνο την αντικειμενικότητα του δικαστηρίου και παραβίαζε το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη, καθώς και το δικαίωμά τους στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.
Η ανάλογη υπόθεση με την Ιταλία
Αξιοσημείωτο είναι ότι είχε προηγηθεί η υπόθεση Lautsi στην Ιταλία. Το 2009, το ΕΔΑΔ εξέδωσε απόφαση που απαιτούσε από την Ιταλία να αφαιρέσει τους σταυρούς από τα δημόσια σχολεία. Η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση 21 ευρωπαϊκών κρατών μαζί με την Ιταλία οδήγησε σε υπαναχώρηση και, δύο χρόνια αργότερα, το 2011, στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας, εξέδωσε τελικά απόφαση υπέρ της θέσης της Ιταλίας, επιτρέποντάς της να διατηρήσει τους σταυρούς της.
Η ελληνική υπόθεση θα πρέπει να εμπίπτει πλήρως στο πλαίσιο που θέτει η απόφαση Lautsi, όπως επισημαίνει η ADF International (Alliance Defending Freedom International), η οποία υπέβαλε υπόμνημα υπέρ της ελληνικής υπόθεσης. «Η έκθεση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους δεν είναι σε καμία περίπτωση ασυμβίβαστη με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δημόσιοι χώροι δεν πρέπει να στερούνται σταυρών, εικόνων ή άλλων συμβόλων σημαντικής θρησκευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας στο όνομα του πλουραλισμού», δήλωσε η Adina Portaru, ανώτερη σύμβουλος της ADF International.












