
Αναλυτικότερα, ο απολογισμός του Χρήστου Μπουκώρου έχει ως εξής:
Προχωρώ σε αυτόν τον σύντομο απολογισμό γιατί όσοι είμαστε στη δημόσια ζωή τον οφείλουμε διαρκώς στους πολίτες.
ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ
1ον : Ο κάθε πολίτης που συναλλάσσεται με το Κτηματολόγιο, πέρα από τα έργα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του μεγάλου αυτού φορέα, ενδιαφέρεται κυρίως για το πόσο γρήγορα και με πόση ασφάλεια θα λάβει το πιστοποιητικό του. Πρόκειται για σημαντικά πιστοποιητικά που αφορούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, εξάλειψη βαρών κ.α.
Στο ζήτημα της παραγωγικότητας πετύχαμε αυτό το διάστημα ένα σημαντικό ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, το μήνα Μάιο εκδόθηκαν με τη βοήθεια και την προσπάθεια του προσωπικού 61.400 πιστοποιητικά. Η αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν 28.000 πιστοποιητικά μηνιαίως σε πλαίσιο ετήσιας βάσης. Δηλαδή, αύξηση περίπου 120% στην έκδοση πιστοποιητικών. Ανάλογη ήταν η επίδοση και τον Ιούνιο.
2ον : Πολύτιμοι συνεργάτες στην αύξηση της παραγωγικότητας υπήρξαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, με τους οποίους επεκτείναμε τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και προωθήσαμε νέες συμβάσεις με επιπλέον Δικηγορικούς Συλλόγους σε 28 περιοχές της Επικράτειας, κυρίως εκεί που υπήρχαν συσσωρευμένες εκκρεμότητες, όπως Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βόλος, Ρόδος κ.ά.
3ον: Η κτηματογράφηση η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα 30 χρόνια τώρα, όταν ανέλαβα ήταν στο 55,5% και έφθασε στο 65% η περαίωση και το λειτουργούν Κτηματολόγιο όταν παρέδωσα. Ο όλος σχεδιασμός με τον φορέα οδηγεί σε 75% περαίωση της κτηματογράφησης στις αρχές Σεπτεμβρίου 2025.
Προηγήθηκαν ατελείωτες, πολύωρες συναντήσεις με τους αναδόχους κτηματογράφησης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Το έργο της κτηματογράφησης είχε προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά με τον προηγούμενο Υφυπουργό, που το είχε αναλάβει μόλις στο 39% και είμαι βέβαιος πως ο νέος Υφυπουργός θα φτάσει κοντά στο 100%.
4ον : Το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων των παλαιών υποθηκοφυλακείων προχωρούσε και προχωράει κανονικά καλύπτοντας στόχους και ορόσημα.
Όμως, σε συνεργασία με τον Υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου Στέλιο Σακαρέτσιο και την Γενική Διευθύντρια Ολυμπία Μαρκέλλου, σε ευρεία σύσκεψη με τους αναδόχους ψηφιοποίησης – πρόκειται για τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας – πετύχαμε συμφωνία για τη βελτίωση των μεταδεδομένων ψηφιοποίησης.
Δεν ήταν εύκολη αυτή η συμφωνία καθώς οι ανάδοχοι ψηφιοποίησης είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια. Εν τέλει, με την επίτευξη της συμφωνίας προκύπτει πως από τη βελτίωση των μεταδεδομένων η εξ’ αποστάσεως έρευνα των επαγγελματιών Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων κ.α. θα γίνεται απευθείας στους τίτλους που αναζητούν ευκολότερα και αποδοτικότερα.
5ον : Στο σύντομο αυτό διάστημα μέσα από επίπονες και αγωνιώδεις προσπάθειες ξεκίνησε η διαδικασία της μετάπτωσης της βάσης δεδομένων, του αρχείου και των ψηφιακών εφαρμογών του Κτηματολογίου στο Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα G-Cloud και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο για λόγους ασφάλειας και εκσυγχρονισμού.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η μετάπτωση στο Κυβερνητικό Νέφος έπρεπε να έχει γίνει ήδη από το 2018. Ήταν απλά αδιανόητο για μένα μια σύγχρονη και ψηφιακή υπηρεσία να εδράζεται σε βάση δεδομένων του 2007! Μιλάμε για το μεγαλύτερο «αποθετήριο αξιών» της χώρας.
6ον : Εργάστηκα σκληρά για την επίτευξη της εργασιακής ειρήνης. Δεν απέκλεισα ποτέ κανέναν εκπρόσωπο εργαζομένων, αποφεύγοντας αχρείαστες εντάσεις. Ο κάθε υπάλληλος του φορέα των 1200 εργαζομένων μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μου ή και να με συναντήσει ανά πάσα στιγμή. Ετοιμάσαμε τη νέα ΚΥΑ για το bonus παραγωγικότητας των εργαζομένων, μέτρο που είχε λάβει για πρώτη φορά ο προκάτοχός μου.
Επιπλέον, όταν το πρώτο διάστημα ενέσκηψε το ζήτημα εμπλοκής υπαλλήλων σε φαινόμενα διαφθοράς, αρχικά συνεργαστήκαμε άψογα με τις αρμόδιες υπηρεσίες και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εντός λίγων λεπτών τέθηκαν εκτός υπηρεσίας όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η συγκεκριμένη απόφαση υπογείως, από ορισμένους κύκλους χαρακτηρίστηκε σκληρή. Κατά την άποψή μου, τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν αναγκαία για να διαφυλαχθεί το κύρος του συνόλου των εργαζομένων και του φορέα. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της δικαιοσύνης και μόνο.
7ον : Μαζί με τους συνεργάτες μου ετοιμάσαμε με μεγάλη προσπάθεια το νομοσχέδιο για το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων. Ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει την υπερπλατφόρμα ακινήτων και όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ψηφιακά, διευκολύνοντας τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κτηματαγοράς. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ασφαλιστές, όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου και κυρίως οι πολίτες, θα λειτουργούν σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Δεν πρόκειται για μια ακόμη πλατφόρμα αυτοδηλώσεων, με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών για κατάθεση νέων δηλώσεων, καθώς όλα τα δεδομένα θα αντληθούν από ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες και αρχεία π.χ. Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, Πολεοδομίες, ΤΕΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, Ασφαλιστικές Εταιρείες κ.α.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα καθιερώνει τον ένα και μοναδικό Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου τον γνωστό ΚΑΕΚ για όλες τις συναλλαγές.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και 20 άρθρα κτηματολογικού χαρακτήρα τα οποία μόλις ψηφιστούν θα βοηθήσουν επιτέλους στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ακόμη και στις περιοχές με συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησε η πρώτη γενιά κτηματογραφήσεων, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος, η Λευκάδα, η Αλόννησος, και άλλες περιοχές, ενώ κάποια άρθρα επιλύουν σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων τα οποία χρονίζουν.
Όπως θα είδατε στη Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής, παρέδωσα το Νομοσχέδιο ολοκληρωμένο στον νέο Υφυπουργό Χρήστο Δερμετζόπουλο και ελπίζω σύντομα να γίνει νόμος του Κράτους.
ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
1ον : Αρνήθηκα την παραλαβή υπουργικού οχήματος
2ον : Δεν δέχθηκα την ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται για υπουργούς και υφυπουργούς για μετακινήσεις εκτός Αθηνών
3ον : Δεν ενεργοποίησα Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής (ΧΕΠ) που αφορά σε σημαντικό ποσό για έξοδα δημοσίων σχέσεων των μελών της Κυβέρνησης
4ον : Δεν δέχθηκα ούτε τις δωρεάν συσκευές υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων
5ον : Δεν κυκλοφόρησα με συνοδείες και κουστωδίες…..
6ον : Δεν δέχθηκα να πληρώνονται από κανένα λογαριασμό ούτε τα καφεδάκια των εκατοντάδων επισκεπτών μου. Τα επιβαρύνθηκα ο ίδιος.
7ον : Δεν έλειψα ούτε μία στιγμή από το Υπουργείο ή από το Κτηματολόγιο. Η καθημερινή μου παρουσία ήταν από 12-14 ώρες.
Εν κατακλείδι, αυτούς τους μήνες, δεν μπορώ να γνωρίζω αν κρίνονται ως σημαντικά τα όσα έγιναν. Ούτε μπορώ να γνωρίζω πως αξιολογούνται τα όσα δεν έκανα και τα οποία σας παρέθεσα.
Σε κάθε περίπτωση, εσείς είστε οι κριτές μου αγαπητοί μου συμπολίτες.
Επίσης, με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω εγκάρδια τους συνεργάτες μου στο Πολιτικό Γραφείο του Βόλου και στο Υπουργείο, τον Υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Πρόεδρο και την Γενική Διευθύντρια του Κτηματολογίου καθώς και όλους τους εργαζομένους για την άριστη συνεργασία.
Τέλος, ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γι αυτή τη σύντομη ευκαιρία να αναμετρηθώ με εξαιρετικά δύσκολες προκλήσεις. Αποχώρησα ξαφνικά, δεν εξετάζω δίκαια ή άδικα, αλλά σίγουρα πιο δυνατός και πιο έμπειρος.
Υ.Γ. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει αναλυτικό σημείωμα για το τι ακριβώς έγινε στο Κτηματολόγιο του Βόλου αυτό το σύντομο διάστημα».