Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023 05:45
Κόσμος

Χάρκοβο: Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι Ρώσοι εκτοξεύουν ρουκέτες σε Ινστιτούτο με πυρηνικό αντιδραστήρα


Οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ινστιτούτου Φυσικής στο Χάρκοβο, που περιέχει πυρηνικό υλικό και έναν αντιδραστήρα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, προειδοποίησε ότι ένα χτύπημα στην εγκατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε “οικολογική καταστροφή μεγάλης κλίμακας”.

Ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας εκτοξεύουν πυραύλους από εκτοξευτές “Grad”, που είναι τοποθετημένοι σε φορτηγά. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δεν έχουν ακριβή στόχευση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες.

Το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο στεγάζει μια πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση, που ονομάζεται Πηγή Νετρονίων, στην ενεργό ζώνη της οποίας λέγεται ότι είναι φορτωμένες 37 πυρηνικές κυψέλες καυσίμου.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας στο Facebook, διακρίνεται ένα κτίριο στο οποίο φαίνεται να γίνεται έκρηξη. Το κτίριο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, είναι το Ινστιτούτο Φυσικής στο Χάρκοβο. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές.