Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:44
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπορούμε να ανοίξουμε το Πάσχα»: Συγκρατημένη αισιοδοξία για Πάσχα με Τουρισμό, οι σκέψεις που υπάρχουν






Η χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών και η εκτίμηση ότι ως το Μάιο θα έχει επιτευχθεί ανοσία γύρω στο 20%- χωρίς να συνυπολογίζεται η ανοσία από νόσηση- ενίσχυσε το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στους φορείς του Τουρισμού.

«Μπορούμε να ανοίξουμε το Πάσχα» ανέφερε χαρακτηριστικά τουριστικός παράγοντας στο iefimerida, υπολογίζοντας βέβαια ότι με αυστηρούς κανόνες θα ανοίξει παράλληλα και η εστίαση, έτσι ώστε το «πακέτο» να είναι ολοκληρωμένο. Πρώτη στόχευση είναι φυσικά ο εσωτερικός τουρισμός και πεποίθηση είναι ότι οι Έλληνες θα διστάσουν να βγουν εκτός συνόρων και θα επιλέξουν να μετακινηθούν σε προορισμούς εντός της χώρας. Δεύτερη στόχευση, ειδικά για τους τουριστικούς φορείς της Β. Ελλάδας, είναι οι Βαλκάνιοι γείτονες.

Τουρισμός: Σχέδιο με κάλυψη για PCR και rapid tests

Η συνήθης επισκεψιμότητα, από τους Βόρειους γείτονες, την περίοδο του Πάσχα, ειδικά αν «πέφτει» το Μάιο, είναι περίπου 500 χιλιάδες άτομα και είναι προφανές ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, ένα τέτοιο κύμα θα λειτουργήσει ως φιλί της ζωής για τις χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, έχουν ξεκινήσει οι διμερείς επαφές, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε λεπτό.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επαφή του υπουργού Τουρισμού με το Ρουμάνο ομόλογο του και μέσα στο Μάρτιο ο Χ. Θεοχάρης θα επισκεφθεί το Βουκουρέστι για να συμφωνηθούν τα πρωτόκολλα επισκέψεων. Πέρα από τις όποιες συμφωνίες γίνουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, ιδιαίτερα ελκυστικό αποδεικνύεται το ότι οι ελληνικοί φορείς θα καλύψουν μέρος του μοριακού τεστ (PCR) που θα απαιτείται, π.χ. με extra υπηρεσίες στους επισκέπτες, ενώ φορείς της Β. Ελλάδας ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλία για διενέργεια και rapid tests στα χερσαία σύνορα.

Η Ρουμανία είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα, καθώς το 2019 ήρθαν στη χώρα μας 1,378 εκατομμύρια επισκέπτες, με τη μέση δαπάνη να διαμορφώνεται στα 350 ευρώ. Πέρα από τις διμερείς επαφές, που έχουν ξεκινήσει, για το Πάσχα, ο σχεδιασμός γίνεται με την προοπτική της θερινής σεζόν, καθώς τα σχολεία στη Ρουμανία κλείνουν για διακοπές στις 15 Ιουνίου. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την «αγορά» της Βουλγαρίας, με την υποσημείωση ότι και οι δύο χώρες έχουν ρυθμό εμβολιασμών ανάλογο με αυτόν της Ελλάδας.

«Κλειδί» για έσοδα ο οδικός τουρισμός

Η στόχευση στον οδικό τουρισμό, στην παρούσα φάση, κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η Δυτική «αγορά» θα καθυστερήσει να πάρει μπροστά. Αναλύοντας τα δεδομένα, από τις χώρες- πελάτες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία) η εκτίμηση είναι ότι αυτή η «αγορά» θα ανοίξει από τον Ιούνιο και μετά. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα οι κρατήσεις είναι μηδενικές.

Φυσικά, παράλληλα με τις προετοιμασίες για την πολύ κρίσιμη φετινή σεζόν, όπου στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 9 δισ ευρώ- δηλαδή περίπου το 50% των εσόδων του 2019- όλοι οι φορείς αναμένουν με αγωνία τις υπουργικές αποφάσεις για δύο βασικά χρηματοδοτικά «εργαλεία»: την επιδότηση πάγιων δαπανών και την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων. Αναμφίβολα η απώλεια 14 δισ ευρώ την περσινή σεζόν άνοιξε πολλές «πληγές» στον κλάδο κι όπως λένε φορείς του κλάδου, «από τον αλγόριθμο για τις πάγιες δαπάνες και τα κριτήρια για το “Γέφυρα 2” θα κριθεί η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και πολλών θέσεων εργασίας»…

Πηγή: iefimerida.gr /Γιώργος Παππούς