ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bella Ciao και βαθύ ΠΑΣΟΚ -Οσα έγιναν χθες στο Γαλάτσι

Ενα νέο κόμμα που θα μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα έχει μέσα και πολύ βαθύ ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκλογές, και το δημιούργημα έκανε την πρώτη εμφάνισή του χθες στην εκδήλωση στο Γαλάτσι.

Με στόχο να προσελκύσει τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, τους παλαιούς παπανδρεϊκούς, και να εξαφανίσει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Μόνο που τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τόσο παλιά, τόσο φθαρμένα και όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές θυμίζουν τόσο πολύ την δεκαετία του 80, που το αν θα πετύχει το στοίχημα δεν είναι ακόμα καθόλου σαφές. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ επιμένουν, που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αποδώσει. Η νοσταλγία του Bella Ciao ανήκει σε άλλη εποχή, όπως σε άλλη εποχή ανήκουν και τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ».

Το νέο κόμμα που είναι στα σκαριά, όσο και αν δεν ομολογείται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν ότι δεν φτιάχνουν το νέο ΠΑΣΟΚ, όσο και αν η σκέψη και μόνο ενοχλεί τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα σκέπτεται σαν ριζοσπαστική αριστερά, στοχεύει να πιάσει το νήμα με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και όσους λειτουργούν ακόμα με το αντιδεξιό σύνδρομο.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Γαλάτσι η λέξη «σύντροφοι» πολλές φορές αντικαταστάθηκε από την λέξη «προοδευτικοί πολίτες». Ούτε φυσικά είναι τυχαίες οι αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της αριστεράς που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να παρουσιάσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ σαν την κατάληξη μιας αδιατάρακτης πορείας που ξεκινάει από την εθνική αντίσταση, περνάει από την αντιδικτατορική πάλη και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και καταλήγει φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στελέχη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ στο Γαλάτσι

Το πρόβλημα που παρουσιάζει το εγχείρημα είναι φυσικά τα πρόσωπα που το συμβολίζουν, όπως τονίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη. Πρόσωπα όπως ο Στέφανος Τζουμάκας και η Λούκα Κατσέλη, θυμίζουν πολύ έντονα το βαθύ ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80, που στην συνείδηση πολλών- ακόμα και κεντροαριστερών ψηφοφόρων- έχει περάσει σαν μια περίοδος που έβαλε τις βάσεις για την μελλοντική χρεοκοπία. Αλλά πρόσωπα, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνουν οι ίδιοι παρατηρητές, έχουν χαρακτηριστεί αρνητικά στην κοινή γνώμη σαν οι κηπουροί του Γιώργου Παπανδρέου. Σαν πολιτικά στελέχη δηλαδή που έκαναν μια μετεωρική καριέρα με μοναδικό προσόν την αφοσίωσή τους στον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ενώ άλλα, όπως ο Θάνος Μωραΐτης ή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δείχνουν να έχουν κάνει πολιτικές επιλογές με μοναδικό κριτήριο την πολιτική τους επιβίωση και εμφανίζονται σαν κυνικοί θεσιθήρες και μάλλον απωθούν τους παραδοσιακούς κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, παρά τους προσελκύουν. Ενώ η όλη προσπάθεια άλωσης του ΚΙΝΑΛ έχει ξυπνήσει πατριωτικά αισθήματα στους ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Τους έχει θυμώσει και τους έχει συσπειρώσει.

Ομιλία του Στέφανου Τζουμάκα στο Γαλάτσι
Ο Στέφανος Τζουμάκας μίλησε στην εκδήλωση για την Προοδευτική Συμμαχία

 

Ακόμα και το ντεκόρ θύμιζε ΠΑΣΟΚ

Υπάρχουν όμως και άλλες λεπτομέρειες από την εκδήλωση στο Γαλάτσι που βγάζουν μάτι και σίγουρα θα έχουν χτυπήσει στα νεύρα της Χαριλάου Τρικούπη.

Για παράδειγμα ο χώρος που δόθηκε στο πράσινο χρώμα, που από τη δεκαετία του ΄70 στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένο με το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Απέναντι από την εξέδρα των ομιλητών, υπήρχαν δύο πανό. To ένα από τα δύο είχε μεν το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν σε πράσινο χρώμα και έγραφε «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, τώρα μιλάει ο Λαός», που θύμιζε μάλλον σύνθημα του Ανδρέα.

Επίσης στο φόντο της εξέδρας, τα δύο τρίτα του πανό πίσω από τον ομιλητή, ήταν σε κόκκινο χρώμα, αλλά στο ένα τρίτο δεξιά, κυριαρχούσε το πράσινο.
Εντονο το πράσινο χρώμα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι
Εντονο το πράσινο χρώμα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι για την προοδευτική Συμμαχία
Ακόμα και πίσω από τον ομιλητή προστέθηκε πράσινο χρώμα
Το πράσινο του ΠΑΣΟΚ ακόμα και στο μεγάλο πανό πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα

 

Αλλαξε και το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκε το πράσινο χρώμα και θα είναι και το σήμα του κόμματος και στα ψηφοδέλτια, παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία. Πλέον, εκτός της μεσαίας πράσινης σημαίας (η πρώτη είναι κόκκινη, η δεύτερη πράσινη και η τρίτη μώβ) έντονη είναι η παρουσία του πράσινου χρώματος και στον φόντο του σήματος.

Ένα δεύτερο τετράγωνο δηλαδή, πίσω από το κόκκινο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εμφάνισή του και έμοιαζε να αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία τείνει να στηριχτεί το κόκκινο…

 

Ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα θύμιζε Ανδρέα

Ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε πανστρατιά απευθυνόμενος σε όλους εκείνους που δεν ψηφίζουν Δεξιά.

Επιχείρησε να διευρύνει το ακροατήριό του και να συνδέσει με ένα «προοδευτικό νήμα» τις διαφορετικές γενιές που η μία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη. Ξεκινώντας από το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, πέρασε στη γενιά του 114, του Πολυτεχνείου, στην αλλαγή του 1981, και στην μεταβολή του 2015 με τον αντιμνημονιακό αγώνα.

Υποστήριξε πολλές φορές ότι οι προοδευτικές φωνές πρέπει να ενωθούν και κάλεσε τους Προοδευτικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, οργανώνοντας παντού στην Ελλάδα την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ». Με αυτή την προτροπή ο πρωθυπουργός, αν δεν μιλά ακόμα για ένα νέο κόμμα, ανοίγει διάπλατα τα παράθυρα του κόμματος για την ένταξη όπως λέει «των πολλών». Αυτών που είχαν πάρει κόκκινη κάρτα παλιότερα κυρίως από τα στελέχη που σήμερα βρίσκονται στη «ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» με τον Π.Λαφαζάνη.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι παρά το γεγονός ότι αρχικά η προσπάθεια εξαΰλωσης του ΚΙΝΑΛ όχι απλά ενόχλησε τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους της Φώφης Γεννηματά, η προσπάθεια της προέδρου του Κινήματος να καταχωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην «Νέα Δεξιά» και όσο εξισώνει τον Αλέξη Τσίπρα με τους δεξιούς λαϊκιστές, θα διώχνει τους αντιδεξιούς ψηφοφόρους. Και προς αυτούς γράφονται τα επόμενα προσκλητήρια.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα (ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό) μάλλον δεν ακούστηκε καλά στη Χαριλάου Τρικούπη.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr