Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 18:03
ΒόλοςΤοπικά

Απέχουν οι δικηγόροι του Βόλου από δίκες υπέρ συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου






Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, με την από 31.05.2022/Θέμα Μόνο ομόφωνη Απόφαση του, αποφάσισε την αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους (παράσταση κ.λ.π. δικονομικές πράξεις) από τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου (πολιτικές-διοικητικές), στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ενάγει, ανακόπτει, εκκαλεί, αιτείται ή προσφεύγει, κατά τις δικασίμους της 1ης και 2ας Ιουνίου.

Η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου ελήφθη κατόπιν της από 29.05.2022 σχετικής απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των Δ.Σ.Ε., που ασχολήθηκε με το προωθούμενο από το υπουργείο Δικαιοσύνης Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων μεθαύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Σχετικά, γίνεται μνεία ότι:

Το δικηγορικό σώμα, με πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας, έχει εκφράσει ήδη την έντονη αντίθεσή του σε συγκεκριμένες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου και ιδίως αυτών που προβλέπουν:

α) Την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους ή τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής και τη μεταβολή της έδρας τους.

β) Τη λειτουργία Δικαστηρίων τηλεματικής, κατά το μέρος που οδηγούν στην κατάργηση της προφορικής, διά ζώσης, διαδικασίας στο ακροατήριο, που είναι αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης του δικαίου κατά παράβαση της κείμενης συνταγματικής δικαιοταξίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ιδιαίτερα ότι τυχόν κατάργηση της προφορικότητας της διαδικασίας στο ακροατήριο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα δημοσιότητας της δίκης αλλά και των κανόνων περί δίκαιης δίκης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΕΣΔΑ.

γ) Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ενδίκων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ενδίκων μέσων , που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους και αφορούν συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις, αποδυναμώνοντας τους περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς και σωρεύοντας δικαστική ύλη στα μεγάλα Δικαστήρια με κίνδυνο την περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.