Κόσμος

Aνω-κάτω για το Brexit: Νέα παράταση ως τις 31 Ιανουαρίου και… πρόωρες εκλογές

Από τη στιγμή που η ΕΕ αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα που υπέβαλε -απρόθυμα- ο Μπόρις Τζόνσον για νέα παράταση του Brexit, η προσοχή στρέφεται πλέον στις εξελίξεις στο Λονδίνο και στο κατά πόσον η Βρετανία θα οδηγηθεί σύντομα στις κάλπες.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την τέταρτη παράταση του Brexit, το οποίο ήταν να ολοκληρωθεί στις 29 Μαρτίου, 12 Απριλίου, 22 Μαΐου, 31 Οκτωβρίου. Η νέα ημερομηνία-παράταση είναι για τις 31 Ιανουαρίου.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται κρίσιμη και δεν αποκλείεται να ληφθούν εντός των επόμενων 24ώρων αποφάσεις που ίσως έχουν επιπτώσεις και για τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναζητεί πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή για πρόωρες εκλογές

Με την προοπτική ενός άτακτου Brexit να έχει απομακρυνθεί προς το παρόν, μετά τη νέα αναβολή που ενέκρινε η ΕΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, η πίεση αυξάνεται στην αξιωματική αντιπολίτευση -δηλαδή στους Εργατικούς – να συναινέσει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ο Μπόρις Τζόνσον θα πιέσει το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων για να περάσει η πρότασή του για κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά χρειάζεται -βάσει της κείμενης από το 2010 νομοθεσίας- πλειοψηφία δύο τρίτων. Η ηγεσία των Εργατικών κινείτο μέχρι τώρα στην κατεύθυνση της αποχής κι αν επιμείνει σε αυτή τη γραμμή δεν αναμένεται απόψε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κουκιά για να προκηρυχθούν εκλογές, που είναι η μόνη, κατά τον Τζόνσον, λύση για την άρση του αδιεξόδου στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας που συνήψε με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έλεγε μέχρι τώρα ότι δεν θα υποστήριζε το αίτημα για πρόωρες κάλπες όσο δεν διασφαλιστεί η αποτροπή ενός άτακτου Brexit, αλλά δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Εργατικοί φοβούνται μια αναμέτρηση αυτή τη χρονική περίοδο ενόψει των δυσμενών γι’ αυτούς δημοσκοπήσεων που δίνουν μεγάλο προβάδισμα στους αντίπαλους Τόρηδες και γι’ αυτό αποκρούουν την πρόταση του Τζόνσον.

Εναλλακτική ημερομηνία εκλογών η 9η Δεκεμβρίου
Ωστόσο, η διαγραφόμενη -εκτός απροόπτου- ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού στην απογευματινή ψηφοφορία δεν σημαίνει ότι θα κλείσει οριστικά τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές. Και αυτό γιατί οι Ελεύθεροι Δημοκράτες σε συνεργασία με τους Σκωτσέζους εθνικιστές κατέθεσαν το Σαββατοκύριακο ένα εναλλακτικό σχέδιο: πρότειναν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα διευκόλυνε μια εκλογική αναμέτρηση στις 9 Δεκεμβρίου, μετά την έγκριση της νέας παράτασης του Brexit από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενός νομοσχεδίου που απαιτεί απλή πλειοψηφία για την έγκρισή του -και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται τη στήριξη των Εργατικών. Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να στηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Ψηφοφορία επί της πρότασης αυτής θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμη και αύριο στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα εμπόδια, αφού μπορεί το νομοσχέδιο αυτό να συνοδευτεί με τροποποιήσεις που θα απορρίψει η κυβέρνηση Τζόνσον. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τέτοιες τροποποιήσεις και οι Εργατικοί δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσουν κάτι τέτοιο.

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για το Brexit

Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες να οδηγηθεί η Βρετανία στις κάλπες στις 9 Δεκεμβρίου. Εφόσον, όμως, διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές φέτος, απομακρύνονται οι πιθανότητες διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Βrexit, αφού σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης οι ψηφοφόροι θα κληθούν πρωτίστως να αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ καθώς τα κόμματα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους κυρίως για το θέμα αυτό στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ως εκ τούτου θα ήταν περιττό ένα δεύτερο δημοψήφισμα, πράγμα που συνιστά πλήγμα για το στρατόπεδο των Remainers, εκείνων δηλαδή που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Τι θα γίνει με τη νέα συμφωνία για το Brexit

Επισήμως η κυβέρνηση Τζόνσον επιθυμεί ακόμη να αποσπάσει την έγκριση της νέας συμφωνίας που συνήψε ο πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Η Βουλή των Κοινοτήτων συναίνεσε ως γνωστόν από την περασμένη εβδομάδα επί της αρχής στο νομοσχέδιο για το Brexit, αλλά απέρριψε το πρόγραμμα- εξπρές με το οποίο ήθελε η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο, η Βουλή των Κοινοτήτων θα διαλυθεί το δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρονικά περιθώρια για τις διαβουλεύσεις που απαιτούνται για το νομοσχέδιο για το Brexit θα είναι πάλι στενά, λιγοστεύοντας εκ νέου τις πιθανότητες επικύρωσης της συμφωνίας. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές εξακολουθούν να θέλουν να το αποτρέψουν αυτό και γι’ αυτό προσδίδουν στις βουλευτικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το Brexit. Έτσι το μπαλάκι καταλήγει ξανά στο στρατόπεδο των Εργατικών, που βρίσκονται πλέον υπό τεράστια πίεση να σταματήσουν να μπλοκάρουν την προσφυγή στις κάλπες. Και το θρίλερ συνεχίζεται…