1 2
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024 21:27
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» στα ελληνικά ομόλογα -Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης


«Ανάσα» στα ελληνικά ομόλογα έδωσε η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τα συμπεριλάβει στο έκτακτο πρόγραμμα παρέμβασης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομόλογου υποχώρησε δραστικά στο 2,8% από το 4,5% που είχε φθάσει χθες. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αυτό το νέο πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν αποκλεισμένα απο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2015, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοληπτική διαβάθμιση εκ μέρους των κυριότερων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Αργά χθες το βράδυ η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης δήλωσε ότι «οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση. Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr